marți, aprilie 1

Pe măsură ce tehnologia avansează, folosirea ecranelor conectate la internet devine parte integrantă a vieții de zi cu zi, influențând pe alocuri modul în care unele persoane învață, comunică sau se dezvoltă. Potrivit cercetătorilor, o pauză de două săptămâni de la accesul la internet poate îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, implicit capacitatea de concentrare și funcția cognitivă. Ce impact are timpul petrecut pe rețelele de socializare asupra psihicului unei persoane.

În ciuda beneficiilor pe care tehnologia le are, în diferite domenii, în prezent există o preocupare tot mai mare a faptului că utilizarea în exces a telefoanelor mobile sau a altor dispozitive care sunt conectate la internet ar putea afecta negativ sănătatea mintală, potrivit studiilor.

Blocarea accesului la internet îmbunătățește sănătatea mintală

Conform unui studiu, publicat în PNAS Nexus, s-a constatat că blocarea accesului la internet mobil timp de două săptămâni a dus la îmbunătățirea semnificativă a sănătății mintale, cu valori care au depășit efectele unor medicamente antidepresive.

  • (PNAS Nexus este o revistă științifică interdisciplinară, publicată de Academia Națională de Științe a Statelor Unite (NAS) prin intermediul editurii Oxford University Press.)

Experimentul desfășurat pe parcursul a două săptămâni a implicat 467 de persoane, care au fost rugate să instaleze o aplicație ce le bloca accesul la internet, dar cu posibilitatea de a efectua apeluri ori de a redacta mesajele text.

“Îndepărtându-se de viața reală, fiecare persoană își construiește, din punct de vedere psiho-emoțional un alter ego. (a doua identitate asemănătoare cu o alta într-o măsură atât de mare încât cele două pot fi confundate).

Însă, această personalitate duală favorizează și apariția mai multor tulburări printre care anxietate, depresie, stres post traumatic sau epuizare psihică, în funcție de elementele care sunt negative în spațiul virtual.

Timpul petrecut pe rețelele de socializare reprezintă o formă de tehnicizare a elementelor psihoemoționale unde, practic, o persoana își crează un univers paralel, pe care încearcă să-l controleze prin toate elementele disponibile în spațiul virtual. Însă, realitatea nu se bazează decât pe structura negativă pe care o simte individul, din punct de vedere emotional, după nereușitele cu care intră în contact în mediul virtual”, a explicat pentru Digi24 psihologul Radu Leca.

„Îndepărtarea de realitatea din viața de familie reprezintă primul stâlp al dependenței de internet”

Dintre cei 467 de participanți inițiali care au fost de acord cu experimentul, doar 119 au reușit să mențină blocarea accesului la internet pentru cel puțin 10 din cele 14 zile de intervenție.

În perioada de studiu, s-a exemplificat o reducere semnificativă a timpului petrecut pe telefonul mobil/alte ecrane, de la o medie de 314 minute/zi la 161 de minute pe zi.

În urma evaluării, aproximativ 91% dintre participanți au prezentat progrese într-unul dintre aspectele măsurate, iar cel mai important rezultat a fost îmbunătățirea capacității de atenție, care a fost echivalentă cu inversarea a zece ani de declin cognitiv legat de vârstă.

“Lipsa de reguli din interiorul familiei și incapacitatea gestionării creativității în discuțiile din familie sporește atenția și, implicit, direcția către mediul virtual, acolo unde răspunsurile sunt la îndemână pentru oricine.”, a explicat specialistul în psihologie.

Platformele de socializare reprezintă “locuri” psiho emoționale (digitale) de dezvoltare a depresiei

“Rolul platformelor online de socializare este să implementeze în psihicul consumatorului noțiuni/teorii/idei negative pentru a demoraliza starea de spirit a acestuia și, mai departe, utilizatorul să caute soluții și tehnici elaborate prin care să creeze conținut și să fie într-o permanență competiție, inclusiv cu membri familiei sau prieteni. În final, această atitudine doar dezumanizează societatea”, conchide Radu Leca.

Acțiune.
Exit mobile version