sâmbătă, noiembrie 9

Juan Bordera, un jurnalist spaniol care acoperă subiectul climei și parlamentar local independent în cadrul coaliției electorale „Compromis” din Valencia, acuză autoritățile spaniole, într-o opinie publicată în The Guardian că autoritățile au fost avertizate privind riscurile acestui dezastru. Multe sate afectate se află încă în ruine și acum, la o săptămână de la inundațiile devastatoare în care cel puțin 217 oameni au murit

„Guvernul regional a primit toate avertismentele posibile cu privire la inundații de la o gamă largă de surse. Comunitatea științifică avertizează de zeci de ani că întreaga Mediterană devine un teren propice pentru furtuni din ce în ce mai puternice, care acoperă o suprafață din ce în ce mai mare de teritoriu.

Agenția Meteorologică de Stat (AEMET) a avertizat cu cinci zile înainte de inundații că va avea loc o furtună cu potențial fără precedent, iar cu 12 ore înainte de avertizările publice ale guvernului nostru local, a specificat că situația se află la cel mai înalt nivel de risc. Până în momentul în care avertismentele «oficiale» au ajuns pe telefoanele oamenilor prin SMS în acea seară, multe case erau deja sub apă.

Universitatea din Valencia, cel puțin, a ținut cont de avertismentele oamenilor de știință și le-a spus studenților săi să rămână acasă în acea zi, aproape sigur salvând în acest fel multe vieți.

Guvernul regional din Valencia a primit, de asemenea, avertismentele direct de la mine și de la alte persoane îndepărtate de modelul său de gestionare autodistructiv, care se baza pe negarea dovezilor științifice și pe o mentalitate de «business as usual». Adevărul este că nimic nu mai este obișnuit și nici nu va mai fi vreodată pentru oamenii din aceste comunități devastate”, a mai scris Bordera.

În septembrie 2023, membrii Compromís, o alianță de stânga din parlamentul regional valencian, au prezentat o propunere care abordează „riscurile tot mai mari de inundații în Marea Mediterană”. Guvernul a votat împotriva acesteia.

„Chiar luna trecută, am ridicat problema de încă trei ori, prezentând chiar și o propunere urgentă care urma să fie dezbătută în noiembrie. Tot ce am cerut a fost ca studiile științifice privind aceste riscuri în creștere să fie luate în serios, precum și o coordonare mai bună a forțelor pentru a face față riscurilor.

Nu am cerut prea mult, deoarece știam că în guvernul de dreapta din Valencia, condus de Partidul Popular, existau oameni cu un istoric groaznic în ceea ce privește recunoașterea crizei climatice și luarea ei în serios.

Solicitările noastre au fost făcute știind că temperaturile oceanelor de pe întreaga planetă cresc la niveluri periculoase și sunt o cauză a fenomenelor meteorologice din ce în ce mai extreme. Și pentru că am depășit deja 1,5 grade peste temperaturile preindustriale, limita de siguranță stabilită de comunitatea științifică. În prezent, ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a face față unei urgențe planetare care poate provoca prăbușirea curenților oceanici (inclusiv cel mai crucial pentru nordul Europei, AMOC).

Am încercat, de asemenea, să aducem riscul crescut de inundații pe agenda politică locală, deoarece prea mulți oameni la putere ignorau avertismentele.

„Cine e de vină?”

Carlos Mazón, președintele regiunii noastre Valencia, a asigurat publicul, la prânz, în ziua fatidică de 29 octombrie, că nu există motive de îngrijorare, că până după-amiază furtuna se va risipi. De atunci, acesta a șters de pe rețelele sale de socializare o postare care conținea o înregistrare video a acestei conferințe de presă.

De la inundații, membri ai Partidului Popular de dreapta au sugerat în mod dezgustător că o parte din vină revine agenției meteorologice din Spania. Dar este prea târziu pentru ca politicienii să se ascundă, la fel ca pentru miile de oameni care au pierdut totul. Guvernul regional va fi lovit de procese intentate de persoane fizice, întreprinderi și organizații ale societății civile.

Există o dezbatere în Spania cu privire la cine sau ce este de vină: proasta gestionare politică sau criza climatică. Dar această întrebare nu are nicio relevanță. În realitate, cele două sunt interconectate.

Atunci când autoritățile politice ignoră comunitatea științifică, ignoră avertismentele agențiilor de urgență și resping propunerile prezentate de parlamentarii opoziției pentru a evita un dezastru iminent, consecințele tragice sunt în mod clar responsabilitatea lor. Pe de altă parte, încălzirea globală se accelerează, iar consecințele sale se amplifică. Nu putem nega realitatea.

Sper că în Spania și în Europa devenim cu toții din ce în ce mai conștienți de riscurile cu care se confruntă țările care sunt amenințate de secete grave și de inundații din ce în ce mai extreme, de deșertificare și de incendii forestiere. Cu toate acestea, încă nu sunt convins că suntem capabili să facem legăturile dintre puncte”, susține Juan Bordera.

Editor : A.C.

Acțiune.
Exit mobile version