Thursday, March 30, 2023
Home România directorul general al Uzinei Mecanice Plopeni a fost șef la cimitire și la circ, directorul comercial e trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită 13 miei de Paște

directorul general al Uzinei Mecanice Plopeni a fost șef la cimitire și la circ, directorul comercial e trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită 13 miei de Paște

by admin

Uzina Mecanică Plopeni, specializată în producția de muniție, e o companie-cheie din complexul industrial militar al României. În plin război la granița țării, conducerea companiei din subordinea Ministerului Economiei a fost încredințată unui director general care are în CV posturi de conducere la Circul Globus și la Administrația Cimitirelor. În plus, directorul comercial al companiei a fost trimis în judecată în urmă cu zece zile.

Uzina de la Plopeni (Prahova) produce muniție pe diferite calibre și e luată în calcul pentru o posibilă cooperare cu o companie germană pentru producția de obuze compatibile cu armele Ucrainei.

Compania cu capital integral de stat este condusă în acest moment de directorul general Viorel Stelian Popa, numit în funcție în 1 martie 2022, la doar câteva zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

El a fost numit în funcția de director general la o companie de armament fără să aibă nici o experiență relevantă în domeniu. Potrivit CV-ului său, a fost consilier al primarului din Galați, Ionuț Pucheanu, influent lider local PSD și coleg de organizație de partid cu ministrul PSD al Economiei, Florin Spătaru, care are în subordine Uzina Mecanică Plopeni.

CV-ul oficial al directorului general Viorel Stelian Popa arată că acesta a deținut diverse funcții în administrația centrală și locală, nici una legată de industria de apărare. El a fost director administrativ la Circul Globus București, director adjunct la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, director general la Radioactiv Mineral Măgurele, asistent cabinet ministrul Economiei.

Din CV-ul său lipsesc posturile ocupate până în 2010, dar într-un interviu pentru Viața Liberă în 2015 el spunea că este preot şi a înfiinţat o biserică românească în Spania.

CV-ul său mai arată că vorbește engleză și spaniolă la nivel de ”utilizator elementar”.

Tot la Uzina Mecanică Plopeni, director comercial este Marian Bratu. El a fost trimis în judecată de DNA în 27 decembrie 2022 pentru trafic de influență, potrivit unui comunicat oficial.

Procurorii DNA susțin că în aprilie 2022, Bratu ar fi primit de la un om de afaceri 8.500 euro, 7.000 lei și 13 miei de Paște pentru a aproba plățile către firma acestuia, cu care Uzina Plopeni avea contract de curățenie.

DNA susține că directorul comercial Bratu ar fi cerut banii în schimbul exercitării influenței asupra directorului general al uzinei, Viorel Stelian Popa, pentru aprobarea unei plăți către firma de curățenie.

Bratu a fost trimis în judecată de DNA împreună cu o altă angajată, Claudia Oprișenescu, consilier juridic la Uzina Mecanica Plopeni SA.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro