joi, septembrie 19

O potențială schimbare în aplicarea strictă de către Iran a codului vestimentar islamic are loc pe fondul proiectului de lege privind hijabul și castitatea, care ar putea introduce pedepse mai aspre dacă va fi aprobat. Noul președinte promite că poliția moralității nu va mai „deranja” femeile să poarte voalul islamic, la doi ani de la moartea Mahsei Amini.

Poliția moralității a Iranului nu va mai „deranja” femeile cu privire la purtarea voalului islamic obligatoriu, a anunțat Masoud Pezeshkian, noul președinte reformist al țării, conform Independent.

Comentariile lui Pezeshkian au venit în timpul primei sale conferințe de presă, de la preluarea mandatului în iulie când l-a înlocuit pe ultraconservatorul Ebrahim Raisi care a fost ucis într-un accident de elicopter în luna mai, într-o regiune muntoasă de lângă granița cu Azerbaidjan.

Poliția moralității nu ar fi trebuit să se confrunte cu [femeile]. Voi urmări ca să nu le deranjeze”, a spus președintele ca răspuns la întrebarea unei femei reporter despre problema hijabului.

Declarația coincide cu a doua comemorare a morții lui Mahsa Amini în custodia poliției, care a stârnit proteste la nivel național.

Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie 2022 într-un spital, după arestarea ei de către poliția moralității pentru că nu și-a purtat hijabul după placul autorităților.

Protestele care au urmat morții lui Amini au început mai întâi cu intonarea „Femei, viață, libertate”, dar strigătele protestatarilor s-au transformat în scurt timp în apeluri deschise la revoltă împotriva Liderului Suprem, Ayatollahul Khamenei.

Orașele iraniene înregistrează o creștere a numărului de femei care merg liber fără voalul obligatoriu, în special după apusul soarelui, a raportat Associated Press.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare arată femei și fete mergând cu părul descoperit, chiar dacă ONU a avertizat cu privire la „măsurile represive extinse” ale guvernului iranian. Femeile din Iran „trăiesc încă într-un sistem care le forțează în rândul cetățenilor de clasa a doua”, potrivit ONU.

Ayatollahului Khamenei, un obstacol în calea schimbării

Poziția Ayatollahului Khamenei a rămas un obstacol semnificativ în calea schimbării. Liderul în vârstă de 85 de ani a declarat în trecut că „dezvelirea este interzisă atât din punct de vedere religios, cât și interzis politic”.

Pentru femeile musulmane, acoperirea capului este un semn de evlavie în fața lui Dumnezeu și de modestie în fața bărbaților din afara familiilor lor. În Iran, hijabul și chadorul negru sunt de mult timp și un simbol politic.

Schimbările instituționale semnificative și responsabilitatea pentru încălcările grave ale drepturilor omului și crimele conform dreptului internațional, precum și crimele împotriva umanității, rămân evazive pentru victime și supraviețuitori, în special pentru femei și copii”, a avertizat vineri o misiune de investigare a ONU asupra Iranului.

Autoritățile de stat au extins măsurile și politicile represive pentru a priva și mai mult femeile și fetele de drepturile lor fundamentale”, se arată în raport.

Forțele de securitate au escaladat și mai mult modelele preexistente de violență fizică, inclusiv bătăi, lovituri și palme, în cazul femeilor și fetelor care sunt percepute ca nerespectând legile și reglementările obligatorii privind hijabul”, a înregistrat raportul după ce a analizat zeci de videoclipuri.

În ciuda atitudinii potențial reformiste a lui Pezeshkian, preocupările rămân în continuare, deoarece legea privind hijabul și castitatea, care amenință cu pedepse mai aspre – amenzi, pedepse mai lungi cu închisoarea și restricții privind munca și călătoriile – se află în faza finală de aprobare în fața Consiliului Gardienilor din Iran.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version