Doi cercetători de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa au recunoscut că ei au aruncat dispozitive explozive în curtea Consulatului general al Rusiei la Marsilia (sudul Franţei), a indicat marţi seară Parchetul francez. Ei au fost reținuți.
Cei doi bărbaţi, un inginer şi un chimist, sunt în continuare în arest, a precizat în cursul serii procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Reţinuţi, potrivit jurnalului La Provence care a dezvăluit informaţia, în cursul unei manifestaţii în sprijinul Ucrainei, ei au indicat că amestecul conţinut în sticlele de plastic aruncate în grădina consulatului era un cocktail de azot şi substanţe chimice, a mai confirmat magistratul.
Luni dimineaţă, înainte de ora 8.00, consulatul a fost vizat de sticle aruncate urmate de „explozii”, care nu au produs nici pagube, nici răniţi. Acest act, la cea de-a treia aniversare a declanşării conflictului din Ucraina, a fost imediat descris drept „atac terorist” de către Moscova.
„Trei sticle de plastic de apă minerală de 0,5 de litri” au fost aruncate în grădinile consulatului, a precizat prefectura de poliţie, precizând că două dintre ele au explodat, generând „detonaţii”.
Unde au fost prinși
Potrivit jurnalului La Provence, cei doi cercetători, în vârstă de aproximativ 40 şi 50 de ani, au fost „reperaţi de poliţie în timp ce participau la o manifestaţie în sprijinul Ucrainei”, în faţa primăriei luni seară.
„Exploziile survenite pe teritoriul Consulatului general al Rusiei la Marsilia prezintă toate semnele unui atac terorist”, a reacţionat luni Ministerul de Externe rus.
La rândul său, Ambasada Rusiei la Paris a afirmat, pe Telegram, că „a lansat un apel anticipat către autorităţile franceze solicitând creşterea nivelului de securitate a tuturor instituţiilor ruse din Franţa, ţinând cont de eventuale provocări în aceste zile”.
Comitetul de anchetă rus Rusiei, principalul organism însărcinat cu investigaţiile penale în Rusia, a anunţat luni deschiderea unei anchete pentru „atacuri împotriva unor persoane sau instituţii care se bucură de protecţie internaţională”, infracţiune pedepsită în Rusia cu închisoare până la 12 ani.
Creat în 1939, Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) este cea mai mare organizaţie publică de cercetare din Franţa.
Editor : B.P.