Tuesday, March 21, 2023
Home Afacere Dronele agricole, tot mai solicitate și tot mai utilizate de fermierii din țara noastră | PUBLIKA .MD

Dronele agricole, tot mai solicitate și tot mai utilizate de fermierii din țara noastră | PUBLIKA .MD

by admin

Tot mai mulți agricultori caută soluții pentru a economisi timp, resurse și finanțe. O alternativă inteligentă sunt dronele agricole, tot mai solicitate și tot mai utilizate de fermierii din țara noastră. O spune antreprenorul Alex Florea din satul Sireț, raionul Strășeni, care acum doi ani a pus pe roate o afacere inovatoare, după un exemplu văzut peste hotarele țării, acolo unde a lucrat câțiva ani. Dronele au capacitatea de a scana solul şi culturile, pot diagnostica plantele în cazul unei boli și chiar pot pulveriza de sus terenurile agricole.

“Am început afacerea în anul 2020, în pandemie, când multe afaceri s-au închis și cariera mea stătea pe loc. Oferim o gamă mai largă de servicii, atât în agricultură cât și în industrie. Putem aplica produsele atât după metoda variabilă cât și după cea clasică. Putem scana focare de boli, putem interveni rapid și eficient”, a spus antreprenorul Alex Florea.

Avantajele utilizării acestor metode inteligente sunt multiple, susține antreprenorul: “Fermierii pot salva până la 30-40 % din produse fitosanitare, dar și până la 90 % din cantitatea de apă utilizată. Dar și alte resurse ca motorina, resurse umane, timp.Astfel pot avea și beneficii de la cultura de câmp”

În aceștia doi ani a înțeles că poate, are resurse și capacități pentru a-și diversifica spectrul de servicii oferite, aşa că s-a axat și pe domeniul industrial.

“Încercăm să explorăm și domeniul industriei grele. Inspecția lucrărilor pe șantier, crearea modelelor 3D a șantierelor, livezilor, fațadelor, dar și monitorizarea securității”, a declarat Alex Florea antreprenor.

Alex Florea a beneficiat de o subvenție de 90 de mii de lei din partea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cu acești bani a cumpărat echipament nou, generatoare de lumină, baterii şi încărcătoare pentru drone. Între timp, a creat și un nou loc de muncă.

“Pe viitor plănuim să extindem afacerea. Să creștem parcul de drone, dar și să implementăm mai multe tehnologii de digitalizare în agricultură”, a spus Alex Florea antreprenor.

Exemplul acestui tânăr poate fi urmat. Astfel, că antreprenorii care doresc pot să beneficieze de sprijin financiar din partea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituția implementează din 2021 o măsură de subvenționare ce vizează agenții economici care oferă job-uri la sate, și care investesc în modernizarea afacerilor ori le pun pe roate de la zero. Ei pot primi 91 de mii de lei, iar contribuția proprie trebuie să fie de aproximativ 35 la sută din sumă.

“Pot să-și deschidă afaceri șomerii înregistrați la agențiile teritoriale a ANOFM care au 18 ani. Persoana singură își alege domeniul de activitate. Vine la subdiviziune, se înregistrează, depune cerere, noi îi dăm un plan de afacere, îl completează.Obligatoriu persoana trebuie să aibă și contribuția proprie”, a menționat Ala Șupac șefa direcției generale ANOFM Chișinău.

Anul trecut, 13 antreprenori din mediul rural au beneficiat de subvenții pentru a crea locuri de muncă și și-au extins afacerile în mai multe domenii, cum ar fi agricultură, turism rural, servicii, construcții și renovare, patiserie și industria textilă.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro