Wednesday, March 22, 2023
Home Sport Eduard Novak insistă pe „Legea 40“ în sport: Argumentele invocate de ministru

Eduard Novak insistă pe „Legea 40“ în sport: Argumentele invocate de ministru

by admin

Eduard Novak e cel mai titrat sportiv paralimpic din istoria României, însă, după ce a ajuns în fruntea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) a provocat multe situații controversate. Deciziile sale au iritat, nu o dată, iar cel mai bun exemplu e legat de „Legea 40“ cu care a stârnit o adevărată furtună.

Eduard Novak, ministrul Sportului din partea UDMR

Recent, când MTS a organizat gala în cadrul căreia s-au acordat premiile din sportul românesc pentru anul 2022, Eduard Novak a amenințat că, începând din luna februarie, echipele care nu vor respecta „Legea 40“ vor fi sancționate. Acum, pe pagina sa de Facebook, ministrul a argumentat, încă o dată, de ce insistă pentru ca legea să fie respectată.

Cu precizarea că, la fel ca și în alte ocazii, o postare despre sportul românesc, făcută de un ministru în cadrul Guvernului României, a fost redactată, atât în limba română, cât și maghiară. În rândurile de mai jos, redăm prima variantă a textului.

Ce a scris Eduard Novak?

*Am trăit cu toții emoțiile momentelor de glorie din gimnastică, handbal, fotbal, canotaj și alte sporturi cu echipe de aur, o tradiție pe care vrem să o transmitem mai departe către generațiile viitoare. Pentru asta avem nevoie în primul rând de un cadru adecvat, așa cum este și Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competițiilor oficiale. Este o inițiativă intens dezbătută în ultimul timp, dar care poate reprezenta o gură de aer pentru sport.

*Cred într-un sistem în care să promovăm mai mult sportivii români și să creștem baza de selecție pentru înalta performanță. Poate că pe pereții din camerele lor tinerii noștri sportivi au idoli precum Hagi, Popescu, Neagu, Huțupan, Pîrv, Mureșan sau altă legendă a României, dar pentru a călca pe urmele lor ei au nevoie de spațiu de afirmare în echipele în care evoluează.

*Vedem că în gimnastică, atletism, canotaj și alte discipline se pot obține rezultate mari și cu sportivi români. Chiar și în handbal sau fotbal unele echipe deja respectau proporția de 40% jucători autohtoni pe teren, înainte ca ordinul să intre în vigoare. Iar 40% reprezintă un nivel de bun simț, pentru că nu putem avea echipe formate doar din jucători străini dacă vrem să creștem sportul, naționalele de seniori și să avem un proiect pe termen lung.

*Este momentul să ne asumăm ce ne dorim de fapt. Este importantă și destinația, acele trofee sau titluri pe care vrem să le câștigăm, dar și drumul până acolo. Dacă reușim să avem victorii, iar pe traseu să dezvoltăm sportul de masă și o societate mai sănătoasă, atunci acele victorii sunt cu atât mai mari.

*În plus, contrar unor opinii din spațiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulație prevăzută la art. 45 TFUE și prin urmare nu este una discriminatorie! Putem vedea și exemple din Franța, Italia și alte țări care au aplicat măsuri similare, iar acolo nu a spus nimeni că e discriminare. Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc și celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro