luni, septembrie 16

În structura anului școlar 2024-2025, elevii vor primi câte o notă la purtare după fiecare modul de curs încheiat. Astfel, copiii vor avea 5 note la purtare, care se vor calcula și va rezulta o singură medie.

La finalul fiecărui interval de curs din structura școlară, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, pe baza comportamentul elevului. Este o schimbare introdusă în școli, la cererea directorilor din unitățile de învățământ, și face parte din regulementul de funcționare a școlilor (ROFUIP).

Structura anului școlar 2024-2025 este împărțită astfel:

  • Modulul 1: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;

Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;

  • Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;

Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;

  • Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;

  • Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;

Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;

  • Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Nota la purtare în noul an școlar 2024-2025. Se va acorda după fiecare modul de curs

Pentru nota la purtare este evaluat comportamentul fiecărui elev, precum și respectarea de către acesta a reglementărilor adoptate de unitatea de învăţământ.

Elevii vor primi câte o notă de purtare la finalul fiecărui modul de curs. În total, după cele 5 module de învățare, vor avea 5 note la purtare, care se vor calcula și va rezulta o singură medie.

Media, respectiv calificativul la purtare rezultat la finalul anului școlar, se poate scădea cu unul sau mai multe puncte în cazul elevilor care au avut pe durata anului de curs un număr de absențe nemotivate, potrivit noului Statut al Elevului.

Concret, media finală obținută din calculul celor 5 note la purtare va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe care elevul la are.

Exemplu de calcul ipotetic pentru nota la purtare în anul școlar 2024-2025

Se vor aduna toate cele 5 note la purtare, din cele 5 module de curs:

Calcul note pentru fiecare interval de curs: Media 10 + media 9 + media 10 + media 10 + media 9 / = 48 împărțit la 5 = 9,60, respectiv media 10 la purtare, deoarece se va rotunji în favoarea elevului la o diferență mai mica de  50 de sutimi.

Dacă vor exista 20 de absențe nemotivate pe durata întregului an școlar, atunci se va scădea un punct din media finală la purtare și va rezulta media 9 la purtare/în anul de curs.

Ce prevede Regulamentul (ROFUIP) în noul an școlar: “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”.

Exemplu: rotunjirea înseamnă că, dacă un elev are media generală de 9,458, atunci media finală va fi: 9,46.

Important de știut pentru elevi și părinți

Sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare disciplină de studiu/modul cel puţin media anuală 5/calificativul „Suficient”, iar la purtare, media anuală 6/calificativul „Suficient”.

Elevii liceelor pedagogice, ai liceelor teologice şi ai liceelor militare care obţin la purtare media anuală mai mică de 8 nu mai pot continua studiile la aceste profiluri.

Aceşti elevi sunt obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte profiluri/licee, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare a unităţilor în cauză.

Ce schimbări vor mai fi în anul școlar 2024-2025

Tot în Statutul Elevului 2024, document publicat în Monitorul Oficial, au fost evidențiate și alte schimbări ce vizează structura noului an școlar 2024-2025. Printre cele mai importante schimbări pentru elevi amintim:

În anul de curs în desfășurare, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar.

Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se va trece absență în catalog. De menționat este că, prevederea referitoare la sala de detenție apare la capitolul al III-lea, respectiv îndatoririle elevilor, nu la capitolul dedicat sancțiunilor.

  • Fără telefoane mobile în timpul orelor;

Pe tot parcursul programului zilnic școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ. Nerespectarea acestei reguli, poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă.

  • De asemenea, o altă schimbare, potrivit noului Statut al Elevului, este aceea că vor putea exista sancțiuni pentru elevi care să presupună retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor școlare.

În învățământul primar nu se aplică următoarele sancțiuni:

  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
  • preavizul de exmatriculare;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii.

Toate sancțiunile care se vor aplica, se vor comunica individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/reprezentanților legali. Sancțiunea este aplicată din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.

Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

Editor : C.S.

Acțiune.
Exit mobile version