Cel mai bogat om din lume, viitor membru al Administrației Trump și proprietar al rețelei de socializare X, fostă Twitter, Elon Musk, se războiește cu fostul comisar european Thierry Breton, răspândind, cu această ocazie, dezinformare legată de anularea alegerilor din România. Scopul este atacarea politicilor UE, într-un moment în care Uniunea este din ce în ce mai îngrijorată de imixtiunile sale în politica internă și alegerile din țări europene. La mijloc se află România, de care Musk se folosește într-o postare al cărei conținut este intenționat manipulat.
Amintim că fostul comisar european pentru piață internă, francezul Thierry Breton, și miliardul american Elon Musk, cel mai bogat om al planetei și viitor membru al Administrației Trump, au intrat într-o dispută pe rețeaua socială X, patronată de Musk, pe fondul imixtiunilor în alegeri.
De unde a pornit cearta
Într-un mesaj pe X, Breton a făcut trimitere la un mesaj anterior al lui Musk, în care americanul sublinia că doar partidul de extremă dreapta AfD poate salva Germania în contextul alegerilor anticipate din februarie 2025.
“Cu câteva săptămâni înainte de următoarele alegeri din Germania și la momentul atacului atroce din Magdeburg, Elon Musk, cel mai influent din lume pe X și un potențial membru al viitoarei administrații americane – susține în mod deschis partidul de extremă dreapta AfD. Nu este aceasta chiar definiția interferenței străine?”, s-a întrebat Breton.
Fostul comisar european le-a cerut oficialilor Uniunii Europene să pună capăt “standardelor duble” și să pună în aplicare Actul privind Serviciile Digitale în Europa.
Musk i-a răspuns lui Breton cu un mesaj sarcastic. “Frate, „interferența străină” americană este singurul motiv pentru care acum nu vorbești germană sau rusă“, a spus miliardul american, continuând cu un jargon care subliniază că râde în hohote.
Scandalul continuă
Cearta dintre Elon Musk și fostul comisar european Thierry Breton continuă. De data asta, miliardarul se folosește de un fake news susținând că Breton a recunoscut că UE a anulat alegerile din România și le va anula și pe cele din Germania.
Elon Musk a redistribuit pe reţeaua sa socială, X, o declarație falsă despre anularea alegerilor prezidenţiale din România, însoțită de mesajul: „comportament tiranic”.
Postarea inițială, de la pagina Visegrad 24, traduce din franceză în engleză afirmația lui Thierry Breton din cadrul unei intervenții televizate, al cărei frament video este și postat. O chichiță de traducere, care face ca „s-a întmplat în România” să se transforme în „am făcut-o în România” devine astfel virală, iar Musk lasă să se înțeleagă că fostul comisar european Thierry Breton dă de înțeles că alegerile din România au fost anulate la presiunea UE și că scenariul se va repeta în Germania.
„Tiranul Europei”, a titrat Musk pe contul său de pe rețeaua sa de socializare X, cu referire la Breton.
Fostul comisar european Thierry Breton a arătat spre precedentul creat în România pentru a evoca o posibilă anulare a rezultatelor alegerilor din Germania, în cazul în care acestea nu se vor desfășura corect, o intervenție venită în contextul dezbaterii despre amestecul lui Elon Musk în politica de la Berlin, scrie site-ul televiziunii franceze BFMTV.
Breton a făcut apel la “calm” în fața ingerinței lui Elon Musk în afacerile interne din Europa, afirmând că legea este suficient de puternică pentru a acționa ca un factor de descurajare.
În ciuda atacurilor lui Musk, care și-a anunțat susținerea pentru partidul extremist german AfD, Thierry Breton a insistat că patronul Tesla și X rămâne pentru moment doar un „cetățean” și nu este încă membru al Administrației Trump.
“Practic, el are dreptul să gândească și să spună ce vrea, chiar dacă o face într-un mod șocant”, a spus Breton.
„Trebuie reglementat”
Fostul comisar european a avertizat însă că ceea ce face Musk pe rețelele sociale care operează și în Europa trebuie reglementat. “Dacă nu o face, există amenzi și posibilitatea unei interdicții. Suntem echipați să aplicăm aceste legi pentru a ne proteja democrațiile în Europa”, a mai indicat Thierry Breton.
“Să ne păstrăm calmul și să aplicăm legile în Europa, atunci când acestea riscă să fie eludate și dacă nu sunt aplicate, ar putea duce la interferențe. S-a făcut în România și, evident, va trebui făcut, dacă va fi necesar, și în Germania”, a concluzionat el, cu referire la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din decembrie.
Așadar, s-a folosit, neutru, „s-a făcut”, nu „noi am făcut-o”, așa cum a fost tradus și apoi răspândit de Musk.
După ce a văzut postarea lui Musk referitoare la afirmațiile sale și interpretarea care le-a fost dată, Thierry Breton i-a răspuns lui Musk tot pe X.
„Tiran al Europei? Wow! Dar nu @elonmusk: UE NU are NICIUN mecanism de anulare a vreunei alegeri oriunde în UE. Nu e vorba despre asta în ceea ce se spune în videoclipul de mai jos legat doar de aplicarea DSA și de obligațiile sale de moderare. Pierdut în traducere …sau o altă știre falsă?” este întrebarea pe care i-o adresează Breton lui Musk.
Între timp, “România oferă poliției digitale europene primul său test important“, cu Comisia Europeană inițiind proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația TikTok de a evalua și a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România din 24 noiembrie, anulate de Curtea Constituțională, o premieră absolută, scrie caleaeuropeana.ro.
De altfel, influența externă în alegerile prezidențiale din România a fost evocată drept exemplu de președintele federal german Frank-Walter Steinmeier în discursul susținut pe 27 decembrie cu ocazia dizolvării Parlamentului de la Berlin, un decret prin care a deschis calea alegerilor legislative anticipate din 23 februarie 2025.
Foarte marea apropiere între Elon Musk şi Donald Trump, care se va întoarce la Casa Albă la 20 ianuarie, ridică întrebări despre modul în care Uniunea Europeană (UE) va gestiona dosarul reţelei de socializare X. X a fost acuzată în iulie de CE cu privire la trei prespuse infracţiuni, şi anume înşelarea utilizatorilor prin marcaje albastre menite să certifice surse de informaţii, o transparenţă insuficientă cu privire la publicitate şi nerespectarea obligaţiei accesului la datele platformei de către cercetători agreaţi. Însă nicio investigaţie cu privire la structura algoritmului nu este prevăzută pentru moment.
Editor : M.C