luni, martie 31

Tesla va lansa oficial vânzările în Arabia Saudită luna viitoare, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul companiei, semnalând astfel că relaţiile dintre CEO-ul Elon Musk şi regat s-au îmbunătăţit, după un conflict izbucnit în 2018 privind o tentativă eşuată de retragere de la bursă a producătorului auto.

Deşi Tesla comercializează deja automobile electrice în alte ţări din Orientul Mijlociu, nu era prezentă până acum în Arabia Saudită, cea mai mare piaţă auto din Golf, unde vehiculele electrice (EV) reprezintă doar 1% din vânzările totale, potrivit unui raport PwC din 2024. În schimb, în Emiratele Arabe Unite, marca a avut un succes notabil, fiind frecventă în flotele serviciilor de ride-hailing, informează News.ro.

Lansare este programată pentru 10 aprilie

Tesla va organiza un eveniment de lansare în Riad pe 10 aprilie, unde va expune modelele sale electrice şi produse alimentate cu energie solară. Potrivit anunţului, participanţii vor putea „experimenta viitorul condusului autonom cu Cybercab” şi îl vor putea întâlni pe robotul umanoid Optimus, în cadrul unei prezentări dedicate AI-ului şi roboticii.

Pe 11 aprilie, Tesla va deschide magazine pop-up în Riad, Jeddah şi Dammam şi a anunţat că va oferi mai multe detalii despre planurile sale pentru Arabia Saudită în următoarele săptămâni, cu investiţii preconizate pentru 2025 şi anii următori.

Invitaţiile la eveniment le cer participanţilor să indice ce model Tesla îi interesează.

O dispută veche şi o reconciliere recentă

Relaţiile dintre Elon Musk şi regat au fost tensionate începând cu 2018, când Musk a scris pe Twitter că are „finanţarea asigurată” pentru a delista Tesla de pe bursă, în urma unei întâlniri cu Fondul de Investiţii Publice (PIF) al Arabiei Saudite. Când tranzacţia nu s-a concretizat, investitorii au intentat un proces, iar în instanţă au fost dezvăluite mesaje tensionate între Musk şi şeful PIF, Yasir al-Rumayyan. „Mă arunci sub autobuz”, i-a scris Musk lui Rumayyan, potrivit documentelor judiciare.

Totuşi, relaţiile s-au îmbunătăţit în toamna trecută, când Musk a apărut alături de Rumayyan şi de fostul preşedinte american Donald Trump la un meci UFC în New York. Anterior, Musk participase prin videoconferinţă la summitul Future Investment Initiative din Riad.

În 2023, un juriu american a decis că Musk nu este vinovat de inducerea în eroare a investitorilor cu tweet-ul din 2018. Musk a susţinut că ideea de a face Tesla privată a venit chiar din partea PIF.

Tesla, presiuni pe alte pieţe

Pe piaţa saudită activează deja competitori precum producătorul chinez BYD şi startup-ul american Lucid, susţinut financiar de PIF. Fondul saudit deţine, de asemenea, un brand auto propriu – Ceer – care urmează să fie lansat. Cu toate acestea, vehiculele mari, cu motoare pe benzină, domină în continuare drumurile din Arabia Saudită, unde combustibilul este ieftin, iar infrastructura de încărcare pentru EV-uri este încă subdezvoltată, ceea ce face dificilă utilizarea acestora în zonele deşertice extinse ale ţării.

Intrarea pe piaţa saudită vine într-un moment dificil pentru Tesla în Europa, unde vânzările au scăzut cu 42,6% în 2024, în ciuda creşterii generale a cererii pentru EV-uri. Brandul este afectat de asocierea lui Musk cu politicieni de extremă dreapta şi de protestele din SUA, unde activiştii organizează manifestaţii „Tesla Takedown” împotriva politicilor conduse de Musk în cadrul Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală, care a operat tăieri masive de bugete şi locuri de muncă.

Chiar şi aşa, lansarea Tesla în Arabia Saudită ar putea marca începutul unei noi etape de expansiune strategică într-o regiune unde interesul guvernamental pentru electrificare este în creştere, în ciuda provocărilor infrastructurale.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version