Inteligența artificială, biotehnologia și energia curată la prețuri accesibile vor fi punctele centrale al eforturilor UE de a deveni competitivă la nivel global și de a se asigura că ține pasul cu rivalii SUA și China, potrivit unui document al Comisiei Europene, scrie Reuters.
Uniunea Europeană este sub presiunea țărilor membre precum Franța pentru a simplifica reglementările în ceea ce privește activitatea de afaceri și se confruntă, de asemenea, cu noi provocări venite de la noua administrație a președintelui Donald Trump.
Trump, care promite că va anula regulile corporative din SUA, a intervenit în dezbaterea privind birocrația la reuniunea anuală de la Davos a elitei de afaceri mondiale din această săptămână, îndemnând UE să reducă reglementările. De asemenea, el amenință că va impune noi tarife la exporturile UE către Statele Unite.
Documentul Comisiei Europene este un proiect cu propuneri – o busolă a competitivității – care urmează să fie prezentat pe 29 ianuarie. Acesta conține 29 de măsuri și strategii planificate în următorii doi ani pentru a crește productivitatea prin inovare și pentru a-și decarboniza producția.
„Este timpul să trecem la acțiune”, se spune în document. „Fără o schimbare urgentă a vitezei și a abordării, este în joc viitorul UE ca putere economică, destinație de investiții și centru de producție”.
Europa trebuie să fie în fruntea sectoarelor tehnologice care vor conta în economia de mâine, cum ar fi inteligența artificială, materialele avansate, biotehnologia, energia curată, robotica și spațiul, se arată în proiect. Acesta este ecoul unor elemente ale raportului din septembrie al fostului șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, care a cerut blocului european să coordoneze politica industrială și să investească masiv pentru a ține pasul cu Statele Unite și China.
Comisia urmează să lanseze Acordul industrial curat la sfârșitul lunii februarie, cu acțiuni pentru a reduce cerințele de raportare durabilă ale companiilor cu 25% și pentru a reduce prețurile la energie care sunt chiar de trei ori mai mari decât cele din Statele Unite.
Executivul UE va revizui regulile UE care reglementează substanțele chimice, va promova fabricile de inteligență artificială și va încerca să abordeze barierele în calea dezvoltării la scară a startup-urilor inovatoare, se arată în proiectul de document privind competitivitatea.
De asemenea, va încuraja cei 27 de membri ai UE să-și coordoneze mai mult mozaicul de politici industriale și de sprijin, inițial în domenii precum rețelele energetice, infrastructura digitală, AI și fabricarea de medicamente esențiale.
Documentul Comisiei coincide cu eforturile Franței de a reduce birocrația la nivelul Uniunii Europene. Parisul solicită o „pauză masivă” în noile reglementări ale UE și amânarea intrării în vigoare a normelor care cer companiilor să raporteze amprentele lor asupra mediului.
Propunerile franceze, detaliate într-un document din 20 ianuarie și văzut de Reuters, vin pe fondul unei reacții mai ample în rândul companiilor din UE față de noile reguli de mediu adoptate în ultimii ani, despre care spun că le afectează competitivitatea față de rivalii americani.
Lista lungă de propuneri franceze, care include modificări ale normelor agricole sau chiar definiția legală a „deșeurilor”, face parte din ceea ce Franța a numit un „șoc de simplificare” menit să ajungă din urmă rivalii americani și chinezi cu o creștere mai rapidă.
Editor : M.I.