Tuesday, November 28, 2023
Home România EXCLUSIV 40.000 de tone de îngrășăminte suspecte că provin din Rusia sau Belarus, sechestrate în Portul Constanța / Procurorii investighează cazul

EXCLUSIV 40.000 de tone de îngrășăminte suspecte că provin din Rusia sau Belarus, sechestrate în Portul Constanța / Procurorii investighează cazul

by admin

O încărcătură de 40.000 de tone de îngrășământ (uree) suspectă că provine din Rusia sau Belarus a fost pusă sub sechestru de procurori, în Portul Constanța, au declarat mai multe surse pentru Economedia. Potrivit acestora, marfa era marcată ca provenind din Uzbekistan. Pe de altă parte, firma din Uzbekistan indicată ca producătoare a negat oficial că are relații comerciale cu compania care a adus produsele din România. Uzbekii mai spun că documentele pe baza cărora a fost trimisă marfa sunt falsificate. Pe documentele pretins falsificate apare și că marfa a fost încărcată în portul rusesc Sankt Petersburg, însă nu e clar dacă această informație este adevărată sau nu. Firma românească care dorea să cumpere marfa a confirmat pentru Economedia că se verifică sursa mărfii, existând suspiciuni că este din Rusia sau Belarus și a transmis că nu a încheiat tranzacția cu comerciantul.

Nava Mabrokah a ajuns în Portul Constanța în data de 3 noiembrie, la ora 5.30. Aceasta are, conform informațiilor Economedia, o încărcătură de 40.000 de tone de uree, un îngrășământ pe bază de azot, care, la prețul din luna octombrie de 411 dolari per tona de uree, ar valora circa 16 milioane de dolari.

Marfa este marcată ca produsă de compania uzbecă Uzkimyoimpeks LLC. Cu toate acestea, Uzkimyoimpeks LLC a transmis luni, 6 noiembrie, într-un comunicat de presă, că ureea nu a fost produsă în Republica Uzbekistan și că documentele de însoțire a mărfii sunt falsificate.

„Compania Agroyara FZCO din Dubai, în numele companiei libaneze Agro Lebanon Sarl, pe baza unor documente falsificate, a trimis 40.000 de tone de uree, pretins achiziționate de la Uzkimyoimpeks LLC, către compania românească Prime Capital Invest S.R.L., în portul Constanța (România). Vă informăm că acest contract și documentele de însoțire specificate în el sunt false. Nu există relații contractuale între Uzkimyoimpeks LLC și compania Agroyara FZCO din Dubai, iar cele 40 de mii de tone de uree menționate mai sus nu au fost produse în Republica Uzbekistan. Rugăm partenerii și clienții noștri să nu aibă încredere în escrocii care acționează ilegal pe baza unor astfel de documente false!”, arată un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei uzbece.

În acest moment, procurorii investighează proveniența mărfii. Inițial, nava pe care a fost adusă marfa a fost reținută în Port pentru verificări, iar echipajul a fost audiat, dar între timp nava a fost lăsat să iasă din port. Marfa a fost descărcată și este verificată la Vama Constanța.

Răspunsul integral al firmei românești:

„Societatea PRIME CAPITAL INVEST S.R.L., societate ce desfășoară activități de comerț cu produse chimice (îngrășăminte) a fost contactată de către societatea AGROYARA, pentru încheierea unui contract de vânzare a unei cantități de 15.000 de tone de UREE.
Având în vedere interdicțiile internaționale privind importul de îngrășăminte din Rusia, Belarus și alte țări aflate sub incidența acestor restricții, s-a procedat la verificarea informațiilor referitoare la marfă și furnizor.
În paralel, societatea AGROYARA a transmis un draft de contract, contract ce NU fost semnat de către PRIME CAPITAL INVEST S.R.L., ca urmare a verificării tuturor datelor privind această posibilă tranzacție.
Verificările au fost efectuate cu privire la originea mărfii, persoanele fizice și juridice implicate în eventuala tranzacție, urmând ca după analiza tuturor datelor să se ia decizia privind încheierea sau nu a contractului cu societatea AGROYARA.
Pe parcursul verificărilor a fost publicat pe siteul producătorului UZKIMYO IMPEKS un anunț cu privire la marfa asupra căreia societatea PRIME CAPITAL INVEST S.R.L. a cerut verificări, prin care se menționa faptul că acest producător (UZKIMYO IMPEKS) nu a vândut către societatea AGROYARA marfa respectivă aceasta nefiind de proveniență Uzbekistan.

În acest sens, societatea PRIME CAPITAL INVEST S.R.L. a procedat la transmiterea unei adrese către producătorul UZKIMYO IMPEKS prin care a comunicat situația de fapt privind neîncheierea tranzacției și faptul că societatea noastră nu a fost și nu este destinatara ureei, formulând și solicitarea de a rectifica cele publicate inițial cu privire la societatea noastră.

Având în vedere cele de mai sus, comunicăm că societatea PRIME CAPITAL INVEST S.R.L. nu a procedat la încheierea tranzacției/contractului cu societatea AGROYARA, aceasta descărcând marfa în zona liberă și având posibilitatea de a o comercializa către alte părți interesate”.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro