sâmbătă, septembrie 21

Cristian Diaconescu, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat vineri seara, în exclusivitate la Digi24, că dacă nu va ajunge în turul doi nu va negocia voturile primite în primul tur cu niciun candidat, și nici nu va merge la vot. „Plecând de la o experiență, și nu de la aroganță, nu am pe cine să susțin. Dintre cei care acum sunt candidați, nu întrunește niciunul dintre ei condițiile necesare minimale în a reprezenta România”, a afirmat Diaconescu.

Anca Suciu, jurnalist Digi24: Excludeți varianta de a vă retrage înainte de turul întâi?

Cristian Diaconescu, candidat la alegerile prezidenţiale: Da!

Anca Suciu: Discuții cu PNL, cu PSD ați avut?

Cristian Diaconescu: Am avut discuții de ani de zile cu conducerile acestor partide, foarte bune, extrem de interesante, extrem de importante, exclusă varianta să mă retrag.

Anca Suciu: Vi s-a cerut să vă retrageți din această campanie?

Cristian Diaconescu: Nu!

Anca Suciu: Candidând pentru turul întâi, neavând un partid mare în spate, putem merge pe scenariul cel mai probabil, acela că nu veți intra în turul doi, dar sunteți la masa negocierilor, în funcție de procentul voturilor pe care le strângeți. În turul doi, pe cine veți susține? Cu cine veți negocia o eventuală susținere? Dreapta, stânga, un independent?

Cristian Diaconescu: Dacă se va pune problema, și voi respecta opțiunea electoratului, nu pun sabia jos, o rup. După părerea mea, plecând de la o experiență, și nu de la aroganță, nu am pe cine să susțin. Niciunul dintre cei care acum sunt candidați, sigur, respectând opțiunea democratică a societății românești, nu întrunește niciunul dintre ei condițiile necesare minimale în a reprezenta România.

Dar, repet, respect decizia electoratului. Care vor fi consecințele după 1 ianuarie 2025… asta e…

Anca Suciu: Deci, în turul doi nu veți vota dacă nu vă regăsiți acolo.

Cristian Diaconescu: Nu!

Anca Suciu: Nu-i acesta un mesaj negativ pentru cei ce urmăresc în acest moment scena politică? Au un număr mare, totuși, de candidați cu șanse, față de alte alte alegeri?

Cristian Diaconescu: M-ați întrebat de decizia mea personală. Știu care este nivelul de risc, de amenințare, care sunt problemele cu care, dorește sau nu, România va fi confruntată și în ceea ce privește instituția prezidențială, și în ceea ce privește majoritatea guvernamentală, începând cu 1 ianuarie 2025.

Pe de altă parte, văd că din punct de vedere al disponibilității politice, cel puțin în zona liberală, pentru că acolo m-ați întrebat, nu există o altă variantă decât ca fiecare candidat să-și servească partidul ca locomotivă pentru parlamentare, că de fapt, rațiunea din spate cam asta este, or, plecând de la o astfel de analiză deficitară, nu mă pot asocia la niciunfel de simpatie ulterioară, anterioară în legătură cu acest subiect.

Repet, președintele României este titularul politicii externe, este reprezentantul statului în Consiliul Suprem al Magistraturii, este cel care se ocupă de apărarea țării, de siguranța națională. Discuții despre acest palier nu s-au purtat, candidații vorbesc despre ei înșiși ca oameni apropiați de societate, este foarte bine.

Editor : Liviu Cojan

Acțiune.
Exit mobile version