vineri, septembrie 20

Marcel Boloș a vorbit vineri, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru de la Digi24, despre deficitul bugetar, precum și despre locurile de unde vor veni bani în plus la buget. Despre deficitul bugetar, ministrul Finanțelor spune că este „în acord cu previziunea” făcută de Comisia Europeană. Iar în ceea ce privește încasările bugetare, Boloș a afirmat că se vor încasa sume importante din mai buna colectare a veniturilor bugetare, dar și în urma amnistiei fiscale.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Suntem în acord cu previziunea pe care a făcut-o Comisia Europeană, atunci când a publicat rezultatele de primăvară ale previziunilor pe care le face de două ori pe an, și acum, această revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9% era necesară în contextul în care au fost luate o serie de măsuri în contextul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a însemnat Sănătatea, dar și funcționarii publici, aparărea națională și ordinea publică.

Toate acestea au venit pe fondul grevelor și protestelor, pe bună dreptate, ale oamenilor care au solicitat aceste măriri de salarii. Onorându-le, a apărut nevoia aceasta de a rectifica bugetul. Era de așteptat să avem o astfel de rectificare bugetară.

De asemenea, trebuie să spunem că ritmul investițiilor pe care îl avem, și implementarea proiectelor impun cofinanțări mai mari.

Este o rectificare bugetară care are o componentă de creștere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%, de asemenea este o creștere de venituri ca urmare a măsurilor pe care le-am luat în ultimul an. Înregistrăm o creștere la aceste categorii de venituri fiscale, cum le spunem noi și, să nu uităm, că avem și amnistia fiscală care, de asemenea, va aduce bani la buget.

„Sigur, aici apare destul de ciudat – creșterea veniturilor, și  în același timp o creștere a procentului de deficit bugetar”

Este o combinație între o majorare a procentului de deficit bugetar pe de o parte, și o creștere de venituri care vin din mai buna colectare. Suntem încrezători că vom avea din amnistia fiscală un grad bun de încasare. Avem încasări bune și din contribuțiile sociale.

Sigur, că aici apare destul de ciudat. Pe de o parte, o mai bună colectare a veniturilor bugetare, pe de altă parte suplimentare a veniturilor din amnisita fiscală, dar în același timp o creștere a procentului de deficit bugetar.

Faptul că am reușit o rectificare bugetară, care este o combinație între creșterea procentului de dficit bugetar pe de o parte, și pe de altă parte o creștere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înțeles pentru unii, însă este una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanțelor publice ale României.

Editor : Liviu Cojan

Acțiune.
Exit mobile version