Tanczos Barna a vorbit miercuri seara, în exclusivitate la Digi24, despre ce cheltuieli taie statul în 2025. Ministrul Finanțelor a spus că anul acesta indexarea salariilor și a pensiilor se amână, și se va interveni doar punctual la pensiile foarte mici.
În emisiunea Jurnalul de Seară, ministrul Finanțelor a spus că „se amână în 2025 indexarea salariilor și a pensiilor, iar bugetul îl calculăm fără această indexare”.
„Este o povară prea mare, și vrem să ne încadrăm în 7% deficit. Nu creștem TVA, nu venim cu alte taxe”, a subliniat el.
El a precizat că „creșterea economică care vine în 2025 poate crea premisele unei discuții despre indexări”, precizând că „la persoanele cu pensii foarte mici se va interveni punctual”.
„Vrem să respectăm riguros ce stabilim în ianuarie. Încercăm să aducem stabilitate. (…) Cu deficit mare nu vom avea credibilitatea în fața investitorilor. Avem nevoie de investiții ca de aer. Avem încasări bune de la ANAF, este un semnal bun. Avem un pachet de indicatori care spune că avem o economie robustă. Însă avem deficit de cont curent, importăm prea mult și exportăm puțin”, a mai spus ministrul.
Ministrul a mai spus și care sunt, în opinia sa, „cele mai rentabile investiții pentru cetățeni”: titlurile de stat.
„Trebuie să începem să ne împrumutăm de la români prin titluri de stat, nu de afară, cu 7% dobândă, care fără stabilitate, nu scade. Sunt cele mai rentabile investiții și pentru cetățeni”, a continuat el.
Întrebat cum se poate acoperi gaura de la buget, ministrul a spus că Guvernul „va reduce cheltuielile de funcționare a ministerelor cu 5% în medie”, subliniind că vor fi câteva excepții – la Educație și Interne. Totodată, el a afirmat din nou că ANAF trebuie să coleteze mai mulți bani, însă, în acest moment, nu se va face nicio schimbare la vârful acestei instituții.
Totodată, ministrul de Finanțe a mai spus că urmează să fie implementat „un fond de solidaritate mai eficient”.
„Există în prezent la nivel județean. Toate UAT-urile, municipiile, orașele, comunele plătesc din impozitul pe venit 14% din impozitul pe venit în acest „fond de solidaritate”, iar sumele se împart la nivelul județului. Trebuie să extindem acest fond la nivel național. Sistemul va fi implementat la nivel național odată cu aprobarea bugetului”, a spus el.
El a amintit că, în acest an, creșterea economică este prognozată la 2,5%. Totodată, a spus că „bugetul va fi gata la sfârșitul lunii ianuarie, iar pe 6 februarie va fi oficial”.
Editor : Liviu Cojan