miercuri, ianuarie 1

Racheta experimentală „Oreșnik” a lui Vladimir Putin, lansată împotriva Ucrainei luna trecută, a fost fabricată de companii rusești care încă se bazează pe echipamente avansate de producție occidentale, potrivit unei analize Financial Times.

Două institute rusești de top din domeniul ingineriei de armament, desemnate de serviciile secrete ucrainene drept creatoare ale rachetei Oreșnik, au publicat anunțuri pentru angajarea de lucrători familiarizați cu sistemele de prelucrare a metalelor, fabricate de companii germane și japoneze.

Anunțurile de angajare pentru Institutul de Tehnologie Termică din Moscova și Sozvezdie, care au fost urmărite de Financial Times, ilustrează modul în care mașinăria de război a Kremlinului rămâne extrem de dependentă de tehnologia străină care face obiectul sancțiunilor occidentale.

Dependența este deosebit de pronunțată în domeniul controlului numeric computerizat (CNC), o tehnologie vitală pentru producția Oreșnik, care permite fabricilor să modeleze rapid materiale cu o precizie ridicată prin utilizarea calculatoarelor pentru a controla uneltele.

Citește și

„Cum să te aperi și să ademenești dronele ucrainene”. Notițele unui soldat nord-coreean din regiunea Kursk

Rusia se bazează de mult timp pe mașini-unelte fabricate în străinătate, în ciuda eforturilor de a construi alternative interne. În timp ce Kremlinul se aprovizionează din China cu volume mari de utilaje de înaltă precizie pentru prelucrarea metalelor, comenzile pentru operarea acestora continuă să fie produse în Occident.

În 2024, la un important târg comercial din Rusia, opt companii chineze au prezentat 12 modele de dispozitive CNC. Conform analizei Consiliului de Securitate Economică al Ucrainei, 11 dintre modele erau echipate cu controlere fabricate de companii japoneze sau germane.

Putin a prezentat utilizarea rachetei cu lansare terestră, despre care analiștii au spus că se bazează pe RS-26 Rubezh, o rachetă balistică cu capacitate nucleară care a fost testată, dar nu desfășurată, ca un răspuns la faptul că aliații Ucrainei permit utilizarea armamentului occidental avansat împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

„Avem în stoc astfel de produse și ele sunt gata de utilizare”, a avertizat Putin conform unor narative deja cunoscute.

Citește și

Putin: „În 2021 Biden mi-a propus să fie amânată aderarea Ucrainei la NATO, pentru că nu era pregătită”. Ce i-ar fi răspuns rusul

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version