marți, ianuarie 14

Este dezastru ecologic în Marea Neagră, după scufundarea celor două petroliere rusești. Autoritățile din România sunt în alertă și monitorizează atent situația. Pe țărmul din Ucraina s-au găsit deja mii de păsări moarte și delfini eșuați. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus la Digi24 că, cel puțin momentan, riscul ca acest produs petrolier să ajungă și pe litoralul românesc e minim.

S-a dovedit că ceea ce transportau nu era petrol. Era un produs de sinteză care se numește mazur sau MO100. E un produs sintetic de calitate inferioară, specific fostei Uniuni Sobe sovietice, un soi de păcură care nici nu plutește, nici nu se scufundă, ci stă mai mult în în masa apei Mării Negre și, în funcție de temperatura mării, de viteza curenților, e posibil să parcurgă distanțe însemnate”, a explicat Fechet.

Ceea ce ne îngrijorează astăzi este că avem zeci de kilometri de plajă afectată. Deja avem, din estimări pe care le-am primit din presa rusă, peste 1000 de păsări moarte. Avem zeci de delfini eșuați la țărmul Mării Negre și unda de poluare nu mai este localizată doar în regiunea Krasnodar, acolo unde văzusem inițial cele mai multe știri. A ajuns până în peninsula Crimeea, în zona Sevastopol. Asta înseamnă că e deja la e o distanță destul de apropiată de țara noastră. Monitorizăm zilnic, cu ajutorul sateliților, atât în spectrul vizibil, cât și folosind alte spectre, această undă de poluare”, a explicat ministrul.

Norocul României este acela că la sud de peninsula Crimeea sunt niște curenți marini care antrenează un fel de vortex acolo, fapt care din estimările specialiștilor, până la acest moment, nu ar permite acestor poluanți să treacă spre zona Mării Negre. Colegii m-au asigurat că riscul ca acest produs petrolier să ajungă pe litoralul românesc este minim”, a mai spus Fechet.

Accidentul din zona strâmtorii Kerci, în urma căruia două nave încărcate cu produse petroliere au fost avariate, a avut loc în 15 decembrie 2024, după o furtună puternică în Marea Neagră, pe culoarul Kerci, spre Marea Azov.

Editor : M.B.

Acțiune.
Exit mobile version