Saturday, September 30, 2023
Home Tehnologie Firmele de social media “nu sunt pregatite sa combata dezinformarea” intr-un an in care 2 miliarde de oameni vor vota in peste 50 de tari

Firmele de social media “nu sunt pregatite sa combata dezinformarea” intr-un an in care 2 miliarde de oameni vor vota in peste 50 de tari

by admin

Companiile de social media nu sunt pregatite sa abordeze dezinformarea in timpul alegerilor care vor avea loc in intreaga lume in 2024 in primul rand din cauza barierelor lingvistice, avertizeaza expertii.

Global Coalition for Tech Justice, o miscare formata din lideri ai societatii civile si persoane care au avut de suferit din urma expunerii pe retelele sociale, solicita principalelor mari companii de tehnologie, inclusiv Google, TikTok, Meta si X, sa se asigure ca platformele lor sunt echipate pentru a proteja democratia si siguranta in timpul voturilor de anul viitor, transmite The Guardian.

In 2024, 2 miliarde de oameni vor vota in peste 50 de state , inclusiv in SUA, India si UE.

In iulie, coalitia a cerut Google, Meta, X si TikTok sa stabileasca planuri de actiune electorala cu resurse complete, la nivel global si national, pentru protejarea libertatilor, a drepturilor si a sigurantei utilizatorilor in timpul alegerilor din 2024.

Coalitia solicitase detalii privind numarul de angajati si contractori pentru fiecare limba si dialect, pentru a se asigura ca exista expertiza privind contextul national si regional pentru moderarea continutului.

Expertii avertizeaza ca, daca platformele nu au planuri de actiune solide pentru alegeri, ar putea pune in pericol integritatea alegerilor si siguranta cetatenilor.

Katarzyna Szymielewicz, cofondatoare si presedinte al Fundatiei Panoptykon – un ONG polonez care monitorizeaza tehnologia de supraveghere – a declarat ca marile companii de tehnologie ar putea face mai mult pentru a se asigura ca continutul este moderat in toate limbile.

„Aceasta este o mare provocare pentru marile platforme de a face o moderare eficienta in diferite contexte culturale si, cu cat se indeparteaza de limba engleza, cu atat este mai complicat”.

„Moderarea continutului sponsorizat sau a continutului organic pentru a elimina violenta politica, continutul misogin, diferitele tipuri de abuzuri nu sunt atat de evidente atunci cand te uiti doar la limba… Platformele ar trebui sa incerce mai mult sa abordeze acest aspect si sa investeasca mult mai mult in oameni care pot modera mai eficient.”

Szymielewicz spune ca marile platforme tehnologice trebuie sa reduca dezinformarea si ura prin faptul ca sistemele lor trebuie sa fie sigure prin proiectare in mod implicit si nu doar in perioadele electorale. Acestea includ masuri de suprimare a reach-ului generat de algoritmi si a vizibilitatii continutului, grupurilor si conturilor care raspandesc dezinformarea si ura.

Africa de Sud a fost martora la violente cauzate de xenofobie pe retelele de socializare care vizeaza migrantii, refugiatii si solicitantii de azil.

In India, care a cunoscut un nou val de violente antimusulmane, coalitia a afirmat ca Meta si-a incalcat propriile reguli privind discursul instigator la ura propagat de partidul nationalist hindus de guvernamant Bharatiya Janata (BJP).

Ratik Asokan, membru al organizatiei din diaspora India Civil Watch International, membra a coalitiei, a declarat: „Meta nu a reusit nici pe departe sa isi controleze platformele din India din cauza lipsei de moderatori de continut si din cauza legaturilor sale cu BJP.”

„BJP nu are niciun stimulent pentru a elimina discursul instigator la ura, deoarece acesta face parte din politica lor, contribuie la succesul lor electoral. Singurele persoane la care am putea apela inchid ochii la acest lucru. Meta susttine verbal limbajul drepturilor omului, dar actioneaza ca un aliat al extremei drepte hinduse.”

Meta, X, TikTok si Google au fost contactate pentru comentarii dar nu au raspuns pana la publicarea articolului.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro