Home Focarul de holeră din Haiti a ucis sute de persoane. Tulpina are peste 10 ani

Focarul de holeră din Haiti a ucis sute de persoane. Tulpina are peste 10 ani

by admin

La mai puțin de un an după ce guvernul a declarat că boala a fost eradicată din țară, focarul de holeră din Haiti infectează din nou mii de persoane.

Potrivit unui raport din 13 decembrie al Organizației Mondiale a Sănătății, țara a raportat 13.672 de cazuri și 283 de decese de la începutul lunii octombrie.

Ultimul focar de holeră din Haiti a început în 2010. Acum, într-o corespondență din New England Journal of Medicine, experții spun că tulpina de holeră care provoacă în prezent un alt focar în Haiti este legată de tulpina din 2010 și este probabil un descendent al acesteia.

Focarul de holeră din Haiti din prezent a fost raportat pentru prima dată pe 2 octombrie, potrivit OMS, după trei ani fără niciun caz raportat de holeră. Între octombrie 2010 și februarie 2019, țara a raportat 820.000 de cazuri și 9.792 de decese din cauza holerei într-un focar masiv la nivel național.

În februarie 2022, guvernul haitian a declarat că holera a fost eliminată din țară.

Focarul de holeră din Haiti provoacă deshidratare severă și se răspândește prin apa murdară

Holera se răspândește atunci când o persoană ingeră apă sau alimente care sunt infectate cu o bacterie numită Vibrio cholerae. Simptomele includ diaree apoasă și deshidratare, explică Science Alert.

Majoritatea cazurilor nu sunt severe, iar OMS a spus că dacă sunt disponibile tratamente adecvate, mor mai puțin de 1% dintre persoanele care se îmbolnăvesc. Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată, boala poate ucide oamenii foarte repede.

Tratamentul include rehidratarea pacienților cu o soluție ingerată pe cale orală sau pompată printr-o perfuzie intravenoasă. În prezent, există trei vaccinuri orale care pot preveni holera, pe care le utilizează OMS.

OMS păstrează un stoc de astfel de vaccinuri, iar organizația a trimis un transport de aproximativ un milion de doze dintr-unul dintre aceste vaccinuri, numit Euvichol, în Haiti pe 12 decembrie. Se așteaptă să sosească mai multe vaccinuri împotriva holerei în Haiti în săptămânile următoare.

Ce a cauzat epidemia precedentă de holeră din Haiti?

Focarul masiv din 2010 a început după un cutremur mortal din luna ianuarie a acelui an, despre care se estimează că a ucis peste 300.000 de oameni. Trupele ONU din Nepal au sosit în Haiti la începutul lunii octombrie a acelui an.

Înainte de a merge în Haiti, trupele s-au antrenat în Kathmandu, unde a avut loc un focar de holeră. Pe 12 octombrie 2010, a fost semnalat primul din focarul de holeră din Haiti de atunci, la un bărbat care s-a îmbăiat și a băut dintr-un râu la doi kilometri de locul unde trupele își așezaseră tabăra.

În 2011, un grup de experți de la ONU a stabilit că focarul a început într-o tabără ONU și, deși nu a spus în mod explicit că trupele din Nepal au adus holera în Haiti, a spus că tulpinile de holeră din Haiti și din Nepal au fost „o potrivire perfectă”. În 2016, ONU a recunoscut în cele din urmă că a avut un rol în epidemie, deși nu și-a asumat responsabilitatea legală.

Cercetătorii nu cunosc cauzele noului focar

Oamenii de știință nu sunt încă siguri cum a reapărut holera în Haiti după trei ani fără niciun caz raportat.

Într-o corespondență recentă din New England Journal of Medicine, autorii au propus trei motive ipotetice pentru care holera ar fi putut apărea din nou.

Primul motiv este că cazurile de holeră au persistat încă din 2019, dar au fost minore, iar acum cazurile cresc din nou din cauza lipsei de apă curată și de canalizare, la un loc cu imunitatea scăzută a populației.

Al doilea motiv este că e posibil ca holera să fi rămas prezentă în rezervoare de mediu, cum ar fi râuri sau estuare, unde organismul poate supraviețui în afara gazdelor umane timp de mai multe zile.

Al treilea motiv este că holera s-ar putea să se fi răspândit în alte țări din America Latină în timpul focarului din 2010 și că una dintre aceste țări ar fi putut-o reintroduce în Haiti.

Focarul de holeră din Haiti nu este controlat eficient

Cu toate acestea, autorii spun că această a treia opțiune este puțin probabilă, parțial pentru că alte țări din regiune nu au raportat cazuri recente de holeră.

Indiferent de cauza noilor cazuri, autorii au spus că „aceste constatări, împreună cu reapariția holerei în mai multe părți ale lumii, în ciuda instrumentelor disponibile pentru combaterea acesteia, sugerează că eforturile de control și prevenire a holerei trebuie dublate”.

Vă recomandăm să citiți și:

Elon Musk a spus când va demisiona din funcția de CEO al Twitter

CIA a desecretizat peste 12.000 de documente despre asasinarea lui John F. Kennedy

China s-ar putea confrunta cu aproximativ un milion de decese după ieșirea din politica zero-COVID

IKEA a rechemat un produs cu risc de vătămare. Ce trebuie să știe clienții?

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro