Cercetătorii chinezi au dat lovitura: fosile ale celor mai vechi 50 de ouă de dinozaur din lume, descoperite în China
O echipă de oameni de știință chinezi a anunțat descoperirea celui mai vechi grup de fosile de dinozauri din lume, care conservă atât ouă, cât și creaturi adulte. Paleontologii au descoperit cel puțin trei exemplare adulte și 50 de ouă, toate aparținând unei specii de sauropod erbivor biped numit Qianlong Shouhu, a informat ziarul oficial “Global Times”, informează Rador Radio România.
Grupul de oameni de știință, de la Universitatea China de Științe ale Pământului, Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor din cadrul Academiei Chineze de Științe și Muzeul Provincial Guizhou, a sugerat că acești dinozauri adulți ar fi putut măsura mai mult de șase metri lungime și ar fi cântărit până la o tonă.
Ce mai arată?
Experții din spatele descoperirii din provincia Guizhou, sud-vestul Chinei, au spus că aceste fosile oferă o “viziune mai clară” a vieții din Jurasicul timpuriu, cu aproximativ 190 de milioane de ani în urmă, în special în ceea ce privește reproducerea și îngrijirea parentală. Coaja de ou găsită în cuiburi prezintă o duritate intermediară, sfidând teoriile existente despre ouăle timpurii de dinozaur. “Ouă de dinozaur dintr-o perioadă similară au fost descoperite în țări precum Africa de Sud și Argentina, dar ouăle Qianlong shouhu au păstrat cea mai completă structură a cochiliei”, a spus Han Fenglu, membru al cercetării și profesor la Facultatea de Științe ale Pământului de la Universitatea de Geoștiințe din China (Wuhan).
“După analiză, am ajuns să credem că coaja oului său era de duritate intermediară, între moale, ca ouăle de șarpe, și rigidă, ca ouăle de găină. Spre deosebire de argumentele existente conform cărora primele ouă ale dinozaurilor erau moi sau dure, argumentăm pentru prima dată că ouăle primilor dinozauri aveau o duritate intermediară”, a adăugat Han.
De asemenea, studiul dezvăluie modele comportamentale interesante, cum ar fi reproducerea în grup și ecloziunea sincronizată. Sincronizarea dezvoltării embrionare, similară cu țestoasele marine moderne, sugerează strategii evolutive pentru supraviețuire.