Fostul ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), Cristian Barna, care a fost și prorector al Academiei de Informații a SRI, a declarat, în exclusivitate la Digi 24, că serviciile de informații „l-au văzut” pe Călin Georgescu, dar avertismentele autorităților române, referitoare la faptul că acest candidat a încercat prin metode ilegale, „să atenteze la ordinea constituțională”, nu au fost luate în seamă.
„Vineri (22 noiembrie 2024), înaintea primului tur de scrutin, am avut acea solicitare din partea autorităților electorale ca spoturile publicitare, filmulețele de prezentare și de publicitate ale lui Călin Georgescu, să fie scoase de pe rețelele socializare pentru că nu respectau ceea ce înseamnă reglementarea de a fi identificate prin codul de mandatar financiar . A fost un prim semnal că această campanie electorală – sau, mă rog, publicitatea pe care acest candidat o făcea pentru campania electorală, nu respecta legea privind alegerile electorale. Un al doilea lucru apărut înainte de primul tur a fost acea dimensiune de zero cheltuieli, în momentul în care era evident faptul că acest candidat avea afișe A4, care se pun gratuit pe spațiile de afișaj electorale – acele afișe nu pot să coste niciun leu”, a declarat Cristian Barna în cadrul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24.
Fostul ofițer SRI a precizat că aceste semnale despre Călin Georgescu, înaintea organizării primului tur, nu au fost luate în seamă.
„De vineri până duminică, acest avertisment nu a fost pus în aplicare. Sau a fost pus, dar s-a folosit și un subtrefugiu, în care postările au început să fie puse pe Tik Tok în afara țării, ca să eludeze legea electorală și preluate ulterior de simpatizanți ai lui Călin Georgescu”, a spus Cristian Barna.
În opinia fostului rector al SRI, dacă instituțiile statului au semnalat cu două zile înainte de alegeri că nu e respectată legea electorală, demonstrează faptul că „cineva a informat autoritățile statului”.
„E imposibil ca, dacă Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central au fost informate, să nu fi fost informați și alți factori decizionali din stat care au – atenție – atribuții în asigurarea securității naționale. Această indicație a faptului că campania electorală a domnului Călin Georgescu a atras atenția prin nerespectarea legii electorale. Ca atare, e evident că în momentul acela putem să ne gândim că cineva a atras atenția că acest candidat încearcă, prin metodele folosite, să atenteze la ordinea constituțională, prin dorința activizată, operaționalizată de a-și spori șansele să obțină un loc pe podium sau în clasamentul electoral mai mare decât cel cu care era creditat în sondaje”.
Moderator: Dvs. ne spuneți că serviciilie de informații l-au văzut pe Călin Georgescu?
Cristian Barna: Cel puțin în această perioadă, începând de vineri, de dinainte de primul tur.
Moderator: Și, cu toate astea, documentele sunt trimise la președinte, șeful CSAT, abia după primul tur.
Cristian Barna: Nu avem de unde să știm acest lucru.
Moderator: Avem de unde să știm lucrul ăsta, pentru că pe 24 nov administrația prezidențială spune că nu are nimic în legătură cu Călin Georgescu și cu posibile ingerințe străine în procesul electoral.
Cristian Barna: Spune. probează acest lucru?
Moderator: Avem o declarație oficială a Palatului Cotroceni.
Cristian Barna: O declarație oficială trebuie probată.
În opinia fostuluil ofițer SRI, Călin Georgescu a fost „o rezervă” și a dat ca exemplu bașcana Găgăuziei care a fost, în Republica Moldova, rezerva lui Ilan Șor.
„Părerea mea e că a fost o rezervă pentru George Simion. L-am văzut pe George Simion de-a lungul timpului acuzat în mass media despre legăturile lui cu Federația Rusp. Am văzut și interpelări, în spațiul mediatic”, a spus Cristian Barna, referitor la întâlnirile președintelui AUR cu agenți secreți ruși.
„Călin Georgescu e clar că a fost activat pe ultima sută de metri. A fost activat raportat la șansele de a accede undeva într-o zonă de reușită. Nu am spus de cine”, a spus Cristian Barna, fostul rector al Academiei de Informații a SRI.
Editor : M.L.