marți, ianuarie 7

O nouă „autostradă a dinozaurilor” a fost descoperită îngropată sub noroi într-o carieră de piatră din Anglia. Cercetătorii au găsit acolo aproape 200 de urme de dinozauri de acum 166 de milioane de ani, scrie The Independent.

Săpăturile efectuate la Dewars Farm Quarry din Oxfordshire de echipe de cercetători de la Universitatea din Oxford și din Birmingham au dezvăluit cinci serii de urme care fac parte din noua „autostradă a dinozaurilor” și alte urme care indică prezența a și mai multor cărări bătătorite de dinozauri acum sute de milioane de ani.

Cea mai lungă dintre cărări are peste 150 de metri. Patru dintre ele au fost făcute de dinozauri erbivori cu gâtul lung numiți sauropozi. Cel mai probabil este vorba despre specimene de Cetiozaur, un văr al lui Diplodocus care avea o lungime de până la 18 metri.

A cincea cărare a fost făcută de un dinozaur carnivor – un Megalozaur lung de nouă metri. Urmele lăsate de acest dinozaur se intersectează cu una dintre celelalte cărări, ceea ce ridică semne de întrebare legate de felul în care cele două specii de dinozauri interacționau.

Noile descoperiri îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă cum se deplasau dinozaurii, vitezele la care ajungeau, cât de mari erau și cum interacționau între ei.

Urmele s-au păstrat atât de bine încât se poate vedea cum noroiul s-a deformat când dinozaurii pășeau pe pământ, a explicat Dr. Duncan Murdock de la Muzeul de Istorie Naturală al Universității Oxford.

Editor : Raul Nețoiu

Acțiune.
Exit mobile version