Saturday, September 30, 2023
Home Știință Fumatul crește riscul tulburărilor psihice cu 250%

Fumatul crește riscul tulburărilor psihice cu 250%

by admin

Oamenii de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca au examinat datele genetice a 350 de mii de persoane din banca de date biologice Biobank din Marea Britanie. 

Coordonatorul cercetării, Doug Speed a afirmat că 90% dintre persoanele ale căror date au fost investigate au început să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și au fost, de obicei, spitalizate cu afecțiuni ale sănătății mintale după vârsta de 30 de ani.

Speed a declarat astfel: “Fumatul provoacă tulburări psihice. Desigur, fumatul nu este singura cauză, dar s-a observat că acesta crește riscul de spitalizare pentru boli mintale cu 250 de procente”. 

Omul de știință, care a colaborat cu doi cercetători canadieni, a subliniat, de asemenea, că fumatul provoacă depresie și tulburare bipolară.

Speed a mai spus că au observat că există gene “asociate cu fumatul” la cei care consumă produse din tutun. 

“Persoanele care au gene asociate cu fumatul, dar nu fumează, sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boli mintale în comparație cu persoanele care sunt purtătoare ale acestor gene și fumează”, a precizat cercetătorul.

Pe de altă parte, omul de știință a indicat că mecanismul biologic prin care fumatul duce la deteriorarea sănătății mintale nu este încă pe deplin înțeles.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro