vineri, ianuarie 3

Unii oameni de știință cred că am putea atinge „punctele de vârf” catastrofale climatice în câțiva ani. Guvernul Regatului Unit, cu un pic de ajutor din partea lui Dominic Cummings, fost consilier al premierului Boris Johnson, încearcă să se pregătească printr-un „sistem de avertizare timpurie” pentru „sfârșitul lumii”, scrie POLITICO.

Marea Britanie, împreună cu restul lumii, ar putea fi în pragul dezastrului climatic. Așa că guvernul britanic apelează la experți pentru ajutor și la un centru susținut de guvern pentru cercetare inovatoare, care se întâmplă să fie, de asemenea, moștenirea lăsată de una dintre cele mai controversate figuri din istoria politică recentă a Regatului Unit, notează POLITICO.

Oamenii de știință, finanțați masiv de guvern, sunt pe cale să se angajeze în misiunea de a institui un „sistem de avertizare timpurie” pentru două așa-numite „puncte critice” privind schimbările climatice: praguri care, dacă sunt încălcate, ar putea prăbuși Marea Britanie și o mare parte din lume într-o nouă realitate a vremii extreme și a insecurității alimentare.

Schema de 81 de milioane de lire sterline, pe mai mulți ani, ar putea implementa roboți – supranumiti de unii experți WALL-E, în onoarea personajului Pixar – pentru a monitoriza impactul schimbărilor climatice în Oceanul Atlantic și Arctica. Banii vor fi folosiți și pentru modele de supercomputere pentru stocarea și analiza datelor climatice.

Ce este Agenția de Cercetare și Invenție Avansată (ARIA)

Totul va fi condus de Agenția de Cercetare și Invenție Avansată (ARIA), un organism independent finanțat de guvern și fondat la inițiativa fostului consilier din Downing Street, Dominic Cummings, principalul consilier al lui Boris Johnson, până când acesta a fost forțat să părăsească funcția de premier în 2020.

ARIA are misiunea de a efectua cercetări considerate „prea speculative, prea grele sau prea interdisciplinare pentru a fi făcute în altă parte”, conform propriei sale declarații.

Aceasta va include lucrări privind posibilele dezastre climatice. „Este de datoria guvernelor să se gândească la ceea ce s-ar putea întâmpla”, a spus Laurie Laybourn, cercetător în domeniul climei și securității la Institutul pentru Cercetare în Politici Publice.

Detaliile complete ale proiectului vor fi anunțate la începutul anului 2025. Însă scopul este de a monitoriza schimbările în circulația curenților oceanului, temperatura și topirea gheții – determinate de încălzirea globală – care ar putea anunța colapsul girului subpolar (SPG).

Acest sistem de curenți marini joacă un rol esențial în menținerea climei temperate din nordul Europei. Proiectul va evalua, de asemenea, riscul legat de prăbușirea calotei de gheață din Groenlanda. Dacă există semne că SPG este pe cale să se prăbușească, ar spune oricui care acordă atenție că ar putea urma schimbări potențial existențiale ale condițiilor globale.

Ierni mai reci și veri mai călduroase

Există încă o incertitudine științifică semnificativă, dar unele modele climatice anticipează că prăbușirea SPG ar putea avea loc încă din 2040, rezultând ierni mai reci, cu ninsori mai dese și veri mai calde în Regatul Unit și Europa, în timp ce pot perturba ploile musonice care sunt vitale pentru securitatea alimentară în Africa de Vest.

În cele din urmă, obiectivul este de a crea un sistem de monitorizare permanent care să alerteze factorii de decizie în cazul în care va veni un moment de răscruce – obținerea de timp vital pentru ca guvernele și populația să se poată pregăti.

Sarah Bohndiek, unul dintre cei doi oameni de știință care conduc programul privind schimbările climatice de la ARIA, a avertizat că lumea este mai puțin pregătită pentru momente critice climatice decât a fost pentru COVID-19.

„Am văzut consecințele societale și economice devastatoare [ale coronavirusului], dar și viteza cu care am reușit să răspundem și să începem să furnizăm vaccinare și să furnizăm îngrijiri medicale”, a declarat Bohndiek pentru POLITICO. „Ce s-ar întâmpla dacă am depăși unul dintre aceste puncte critice climatice? Ei bine, de fapt, nu avem același nivel de pregătire pe care l-am avut pentru pandemie.”

„Pierderi catastrofale”

Dar semnele de avertizare asupra SPG ar putea fi doar prima etapă a unui punct critic și mai mare: defalcarea circulației de răsturnare meridională a Atlanticului (AMOC), principalul sistem de curent oceanic din Oceanul Atlantic. Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Națiunilor Unite consideră că un colaps brusc al AMOC este puțin probabil în acest secol. Dar dacă s va întâmpla, oamenii de știință prevăd consecințe globale catastrofale.

Un raport recent al IPPR, scris de Laybourn, specialistul în climă și securitate, a concluzionat că prăbușirea AMOC ar duce la un frig atât de extrem, încât „ar elimina efectiv cultivarea culturilor în Regatul Unit”. Efectele sale mai ample ar putea cauza „pierderi catastrofale pentru culturile cheie la nivel global”, se spune în raport.

Laybourn a salutat ideea unui sistem de avertizare timpurie. Dacă se apropie un punct critic, „avem nevoie de cât mai multe avertismente posibil”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Continuăm să sprijinim cercetările fundamentale privind riscurile climatice, cum ar fi activitatea desfășurată atât de Met Office, cât și de ARIA, ca parte a sprijinului nostru record de 20,4 miliarde de lire sterline pentru cercetare și dezvoltare în Regatul Unit”.

Gemma Bale, co-directorul lui Bohndiek pentru proiectul sistemului de avertizare timpurie, a descris cercetarea ca fiind „la marginea posibilului”.

„Ceea ce dorim să facem în cei cinci ani de program este să demonstrăm că ar putea fi posibil”, a spus Bale. „Poate că vom avea ceva care arată ca un sistem de avertizare timpurie la sfârșitul a cinci ani. Dar poate că tocmai am schimbat conversația, astfel încât oamenii să se gândească – acesta este ceea ce trebuie să facem pentru a construi efectiv acel sistem și a lua aceste riscuri cu adevărat în serios.”

Provocările sunt atât tehnice, cât și științifice, a spus Bohndiek. Instrumentele robotizate de măsurare – cele pe care ea le aseamănă cu WALL-E – ar trebui să funcționeze ani de zile în adâncurile oceanului sau pe calota de gheață a Groenlandei, în mijlocul unei ierni arctice.

Bohndiek și Bale, ambii directori fondatori la ARIA, nu au însă experiență în științe climatice. Ei au solicitat specialiștilor de top în domeniul climei, care lucrează deja la această problemă, propuneri de proiectare a sistemului de avertizare timpurie, precum și specialiștilor în tehnologia senzorilor. Agenția dorește, de asemenea, să colaboreze cu oameni de științe sociale care pot ajuta apoi la transformarea constatărilor în recomandări de politici.

„Cataclism la scară planetară”

„Creatorii” aleși vor duce proiectul mai departe la începutul anului viitor. Tim Lenton, profesor de schimbări climatice la Universitatea din Exeter, este unul dintre cei care a depus o propunere. O prăbușire a SPG, dacă s-ar întâmpla, s-ar putea desfășura „destul de repede… în spațiul de un deceniu”, a spus el. Costurile investiției guvernamentale într-un sistem de avertizare timpurie sunt acum „banale în comparație cu ceea ce se poate economisi în termeni de daune”, a adăugat el.

Dar dacă s-ar întâmpla ceva de neconceput și s-a declanșat sistemul de avertizare timpurie SPG, ce ar putea face de fapt guvernul?

„Ai începe cu elementele de bază”, a spus Lenton. „Așadar, ierni mai pline cu zăpadă, mai aspre. Să ne gândim mai mult cum să facem față iernilor. Cum facem rețeaua feroviară mai rezistentă? Cum facem față unei cereri mai mari de încălzire?”

În scenarii mai extreme, miniștrii ar trebui să se întrebe: „Ce fel de agricultură putem menține în mod credibil și cum îi sprijinim pe fermieri să o facă în continuare?”, a mai spus Lenton. „A fi avertizat este a fi înarmat.”

În scenariul mai puțin probabil al unui colaps AMOC la scară largă, acele avertismente timpurii ar cere acțiuni și mai drastice din partea guvernelor din întreaga lume. Laybourn descrie colapsul AMOC – și efectele sale secundare asupra agriculturii și societății – ca pe un „cataclism la scară planetară”.

„Hiperbola este o caracteristică a epocii noastre, dar acestea sunt cuvinte potrivite pentru asta”, a spus el.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version