marți, aprilie 8

Controversata „taxă pe stâlp” este din nou modificată de Guvern, chiar dacă încă nu se aplică. Ministerul Finanțelor a stabilit o reducere la 0,5% – impozit pentru companiile private, și 0,25% pentru cele ale statului. Proiectul a fost readus la viață de Guvernul Ciolacu, după mai bine de 8 ani de când a fost prima oară aplicat, pentru a face mai mulți bani la buget.

Este o diferență între cei din mediul privat care au companiile care ar trebui să plătească taxa și cei care sunt de la stat.

Inițial era vorba de o taxă de 1,5% aplicată pentru construcțiile speciale, de aici și numele de „taxă pe stâlp”. Este vorba, spre exemplu, de companii de telecomunicații, platforme petroliere, dar și, în cazul statului, de companii precum CFR.

Odată cu dialogul Ministerului Finanțelor privind noul impozit, instituția guvernamentală a realizat că există câteva discrepanțe care ar putea duce la închiderea unor companii. Companiile de stat au fost printre critici.

Potrivit Profit.ro, Portul Constanța a fost una dintre cele mai afectate când a fost în vigoare o astfel de taxă în trecut.

Taxa este redusă de la 1,5% la 0,5% pentru domeniul privat și la 0,25% pentru construcțiile care aparțin statului. Este de analizat și dacă statul va mai obține încasările pe care și le-a propus inițial prin aceste venituri. Taxa a fost introdusă în contextul problemelor financiare pe care le are de gestionat Guvernul.

Planul inițial prevedea încasări de 1 miliard de lei. Potrivit informațiilor obținute de Digi 24, se păstrează această cifră.

Mulți actori din piață consideră această taxă destul de toxică.

Proiectul aflat joi pe masa Executivului conține și alte modificări, printre care derogări privind angajările la stat.

Editor : A.C.

Acțiune.
Exit mobile version