Thursday, March 23, 2023
Home Internațional Hotărâre istorică la CEDO. Cărţile care prezintă căsătoria între persoane de acelaşi sex sunt adecvate pentru copii

Hotărâre istorică la CEDO. Cărţile care prezintă căsătoria între persoane de acelaşi sex sunt adecvate pentru copii

by admin

“Restrângerea accesului copiilor la astfel de informaţii nu a urmărit niciun scop pe care să îl poată accepta ca fiind legitim”, se arată în hotărârea Curţii.

Procesul a fost intentat de către autoarea unei colecţii de basme a căror poveste se învârtea, în unele cazuri, în jurul căsătoriei între persoane de acelaşi sex. De exemplu, un pasaj din una dintre cărţi descria o prinţesă şi fiica unui cizmar dormind una în braţele celeilalte după nunta lor, relatează POLITICO.

Distribuirea acelei cărţi, “Gintarinė širdis”, sau “Inimă de chihlimbar”, a fost suspendată la scurt timp după publicare, în martie 2014. Când a fost reluată, un an mai târziu, cărţile au fost distribuite cu o etichetă care avertiza că basmele ar putea fi dăunătoare pentru copiii sub 14 ani.

Autoarea, Neringa Macatė, a intentat un proces civil împotriva editorului cărţii în Lituania, susţinând că referinţele la relaţiile între persoane de acelaşi sex nu pot fi considerate ca fiind dăunătoare pentru copii. După ce cererea sa a fost respinsă de instanţele lituaniene la toate nivelurile, ea a depus o cerere în faţa CEDO în noiembrie 2019. Ea a murit în 2020.

În hotărârea sa, instanţa a constatat că “măsurile împotriva cărţii reclamantei au avut ca scop limitarea accesului copiilor la informaţii care descriu relaţiile între persoane de acelaşi sex ca fiind în esenţă echivalente cu relaţiile între persoane de sex diferit”.

Acest lucru, a constatat instanţa, a încălcat articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertatea de exprimare. Curtea nu a fost convinsă de argumentul guvernului lituanian potrivit căruia cartea “a promovat familiile de acelaşi sex în detrimentul altora”.

“Dimpotrivă, basmele pledaseră pentru respectul şi acceptarea tuturor membrilor societăţii într-un aspect fundamental al vieţii lor, şi anume o relaţie angajată”, se arată în decizia instanţei.

Este primul caz în care CEDO a fost chemată să se pronunţe cu privire la restricţionarea accesului la literatura pentru copii care prezintă referiri la relaţiile între persoane de acelaşi sex. Hotărârea a fost sărbătorită de organizaţiile pentru drepturile LGBTQ+.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro