Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri că Biroul Permanent al camerei parlamentare a aprobat două memorandumuri „care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului” în câteva direcții. El s-a referit la reducerea personalului și eficientizarea acestuia, îmbunătățirea procesului legislativ, tăierea de cheltuieli cu flota de mașini și combustibil și „eliminarea sinecurilor”. Liberalul susține reducerea pooturilor de la Senat de la 796 la 618.
„Ieri, în ședința BP, s-au aprobat două memorandumuri care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului, în care urmărim câteva direcții. Pe de o parte să avem un aparat profesionist și eficient. În al doilea rând să îmbunătățim procesul legislativ, să avem un regulament de funcționare cât mai bun, ca să avem o dezbatere corectă și civilizată în sălile de ședință ale Senatului. Să ne îmbunătățim relațiile cu celelalte instituții.
Am constatat în aceste zile de când sunt președinte al Senatului, câteva acumulări negative care nu pot fi contestate. La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină cu aceștia și să plece cu aceștia, așa cum este practica în toată administrația publică, a fost posibilă angajarea directă pe durată nedeterminată. Prin urmare, de-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană care ocupă o funcție de conducere, de exemplu în Senat, nu își poate aduce niciun colaborator, ci găsește niște oameni aduși de ceilalți ocupanți în ciclurile anterioare a căror pregătire poate fi discutabilă, a căror preocupări sunt total diferite de agenda demnitarului. Vă rog să-l întrebați pe domnul Ghinea în ce situație și-a găsit cabinetul.
Trebuie să urmăm legea normalității: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, pentru ca acesta să dea randament, să-și selecteze o echipă de profesioniști care rezonează cu preocupările lui și să justifice postul pe care îl ocupă.
Am constatat în multe locuri personal supradimensionat. Pe lângă fiecare comisie parlamentară există un număr de experți. Dacă la anumite comisii care au volum mare de activitate se justifică numărul de funcționari parlamentari, gen comisia juridică sau cea de buget, dar la comisia de regulament cu o ședință la câteva luni nu se justifică 5 oameni care cu greu se explică ce fac în cele două luni de zile.
Am constatat structuri funcționale ale Senatului care sunt stabilite ca Direcții generale cu foarte puțini oameni. Nu poți să ai o Direcție generală doar pentru ca cineva să aibă funcția de director general, dar fără să aibă personal justificat în subordine.
Am constatat de asemenea că prezența fizică lasă de dorit. Trebuie să avem un personal corect dimensionat și profesionist pentru a nu risipi banul public. Iar Senatul să fie un exemplu, pentru că nu putem cere altora să nu risipească banul public.
În urma analizelor de eliminare a acestor sinecuri, am propus Biroului Permanent o nouă organigramă, care a fost avizată. Odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii frebruarie, odată cu sesiunea ordinară, ea va deveni obligatorie și cel mai târziu la finalul lunii martie se va finaliza.
Reducerea numărului de posturi cu aproape 200
Înseamnă că de la 796 de posturi în total, vom avea 618 posturi, deci o reducere. Activitatea Senatului nu va avea de suferit. Vor fi economii substanțiale.
A doua măsură este să reducem cheltuielile de funcționare. Aveam o flotă foarte mare de mașini. Memorandumul prevede reducerea flotei și a cotei de combustibil cu 20%.
În ceea ce privește creșterea calității procesului legislativ, să avem legi mai bune și mai clare, să poată fi puse în practică fără interpretări, am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Luni se lucra în plen și marți în comisii. Vom lucra și miercuri în plen. Joi vor fi organizate dezbaterile publice.
Ne propunem să preluăm cele mai bune practici din regulamentul Parlamentului European, astfel încât în sălile de plen să avem un dialog civilizat, să descurajăm agresivitatea și să sancționăm pe cei care nu respectă regulile bunului simț”, a declarat Ilie Bolojan.
Președintele Senatului a explicat că reorganizarea nu prevede demisii.
„Colegii care vor pleca nu vor fi demiși de nimeni. Conform legii se vor organiza concursuri pentru funcționari publici. Șefii de servicii, directorii vor avea două posibilități: să facă concursuri corecte și să îi păstreze pe angajații buni, sau să trucheze concursurile și să își asume costurile
Cu siguranță vor avea loc procese. Vom proceda corecta. Am rugat sindicatele să ne ajute să facem concursurile corecte”, mai spune acesta.
Sindicaliștii se opun
Sindicaliştii din Senat și-au exprimat, marţi, dezacordul ferm faţă de măsurile de reorganizare a instituţiei, reclamând că reducerea a 200 de posturi s-ar face „în grabă” şi fără consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Sindicaliştii afirmă că această reorganizare este „extrem de îngrijorătoare şi nebenefică”.
„Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României îşi exprimă ferm dezacordul faţă de măsurile propuse de preşedintele Senatului, domnul Ilie Bolojan şi secretarul general al Senatului, domnul Mario Ovidiu Oprea, privind modul de abordare a reorganizării instituţiei precum şi a reducerii numărului de angajaţi. Mai exact, fără o consultare aplicată cu sindicatele, fără o analiză amplă a complexităţii activităţii instituţionale, preşedintele şi secretarul general al Senatului intenţionează să reducă aproximativ 200 de posturi”, au transmis, marţi, sindicaliştii, înntr-un comunicat de presă.
Editor : Alexandru Costea