Thursday, November 30, 2023
Home Tehnologie Implanturile cerebrale cu cip, tot mai aproape de noi. „Oricât ne dăm peste cap, în 5 sau 10 ani o să avem”, ne-a anunţat Daniel David, rectorul universităţii din Cluj, la un simpozion din Poiana Braşov

Implanturile cerebrale cu cip, tot mai aproape de noi. „Oricât ne dăm peste cap, în 5 sau 10 ani o să avem”, ne-a anunţat Daniel David, rectorul universităţii din Cluj, la un simpozion din Poiana Braşov

by admin

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 07 noiembrie 2023

Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, susţine că în cel mult un deceniu implanturile cerebrale pot deveni o realitate şi pentru oamenii sănătoşi.
Implanturile cerebrale cu cip, pentru optimizarea atenţie sau a memorie, vor deveni o realitate în câţiva ani. „Oricât ne dăm peste cap, în 5 sau 10 ani o să avem implanturile cerebrale”, a afirmat psihologul Daniel David, rectorul UBB, în cadrul Rethink Summit, desfăşurat la Poiana Braşov.
Psihologul Daniel David, rectorul UBB, spune că această tehnologie nu este o noutate, fiind utilizată de ceva vreme în cazul persoanelor cu diferite tulburări psihice sau medicale. „În primul rând trebuie să înţelegem că acest lucru deja există, astfel de sisteme funcţionează în domeniul sănătăţii, de mai mulţi ani, pentru tratamentul unor forme severe de epilepsie, depresie, Parkinson şi alte tulburări psihice sau medicale, deci nu este o noutate. Ce este nou este că treptat aceste tehnologii vor începe să fie implementate pentru oamenii sănătoşi, mai ales pe optimizarea atenţiei şi pentru optimizarea memoriei”, a declarat profesorul universitar.

„Să fim atenţi să protejăm oamenii”
„Şi ce am spus eu, care ştiu că se dezvoltă aceste tehnologii şi deja sunt destul de avansate, am spus că trebuie să fim atenţi să protejăm oamenii. Trebuie să protejăm oamenii prin două mecanisme. Unul al ştiinţelor sociale, adică să fie vorba despre implicarea acceptabilităţii sociale, adică dacă oamenii doresc astfel de tehnologii să le asimileze bine, dacă nu, nu, să nu fie forţaţi, să nu se implementeze mascat sau într-o variantă ascunsă, mereu să fie implicat liberul arbitru al oamenilor. Şi 2, cei care doresc să utilizeze astfel de mecanisme să aibă şi acces la ele, să nu oferi asistenţă în funcţie de banii pe care îi ai şi o să ne trezim după că vom avea oameni care şi-au optimizat atenţia şi alţii care nu şi-au permis acest lucru”, a mai spus Daniel David, subliniind încă o dată că această tehnologie nu este o noutate.
„Acestă tehnologie este apărută în zona problemelor psihice, cercetările sunt avansate pe optimizarea subiectului uman. Eu am venit şi am spus hai să ne pregătim pentru aceste vremuri pentru a proteja oamenii în acest demers al exploziei sau al dezvoltării tehnologiei de acest tip”, a mai spus Daniel David.

În ce constă conceptul de optimizare a atenţiei şi a memoriei
Întrebat în ce anume constă conceptul de „optimizare”, sociologul a explicat că „optimizare, de exemplu, de a dezvolta atenţia. Poţi să ai prin stimulare neuro-cerebrală o atenţie concentrativă mai mare pe o perioadă mai mare de timp, ar putea să dezvolte memoria de lucru, astfel încât să poţi stoca mai multă informaţie.
Altfel spus, porneşti de la oameni sănătoşi care nu au o problemă psihologie, o problemă medicală, dar care prin astfel de tehnologii îşi pot dezvolta abilităţile, de exemplu, cognitive”,
a mai spus Daniel David.

Comentarii

nu este nici un comentariu

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro