luni, septembrie 23

Guvernul a alocat, în ședința de luni, o suma de 25 milioane lei pentru un sediu nou al Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind o obligație asumată în mandatul de ministră a Justiției a Alinei Gorghiu.

„Consolidarea capacității instituționale a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) reprezintă un obiectiv important pentru Ministerul Justiției. Este o obligație asumată în mandatul meu de ministru al justiției și respectată”, arată comunicatul de presă al Ministerului Justiției.

Programul de guvernare 2023-2024 la capitolul Justiție prevedea: „Guvernul, prin Compania Națională de Investiții, va continua proiectele de extindere a sediului ÎCCJ și a renovării sediului existent, alocând în același timp resursele necesare pentru asigurarea, prin închiriere, a unui sediu temporar pe termen scurt și mediu, până la finalizarea noii construcții și a renovării sediului actual al ÎCCJ”.

ÎCCJ îndeplinește un rol principal în ceea ce privește exercitarea puterii judecătorești, conform art. 126 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, asigurând, totodată, „interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale”, mai spune MJ.

Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022 – 2025 are, de asemenea, prevederi clare privind consolidarea capacității instituționale la nivelul ÎCCJ, direcțiile principale vizând, pe de o parte, asigurarea condițiilor optime de desfășurare a activității instituționale, iar pe de altă parte, revizuirea competențelor ÎCCJ în vederea îmbunătățirii eficienței proceselor judiciare desfășurate la nivelul acesteia.

La nivelul anului 2023, au fost alocate aproape 27.000.000 lei doar pentru construirea de instanțe judecătorești, alte peste 3.400.000 lei fiind direcționate pentru dotările instanțelor judecătorești. Numai în a doua jumătate a anului trecut, au fost finalizate 11 obiective de investiții la nivelul întregii țări, între acestea remarcându-se cele de la Tribunalul Gorj și de la Judecătoria Slatina, de la sediul Judecătoriei Târgoviște sau de la Curtea de Apel Târgu Mureș.

În 2024, până la acest moment, au fost inaugurate deja două noi sedii de instanțe și anume Judecătoria Costești și Judecătoria Horezu.

„Ministerul Justiției rămâne permanent conectat la toate problemele instituțiilor din sistemul judiciar și depune toate eforturile pentru a spori încrederea în justiția din România. Mă bucur că avem o colaborare instituțională bună și că Ministerul Justiției asigură de suport sectorul investiții pentru sistemul judiciar”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit sursei citate.

Editor : Ana Petrescu

Acțiune.
Exit mobile version