Thursday, November 30, 2023
Home Tehnologie Instrumentul AI ce poate evalua gravitatea unor cancere rare

Instrumentul AI ce poate evalua gravitatea unor cancere rare

by admin

Un studiu recent sugerează că inteligența artificială (AI) este cu aproape de două ori mai eficientă decât metodele tradiționale de evaluare prin scanare a agresivității unor forme rare de cancer. Această tehnologie este capabilă să identifice detalii invizibile cu ochiul liber, obținând o precizie de 82%, în comparație cu doar 44% în cazul analizelor de laborator.

Cercetătorii de la Spitalul Royal Marsden și de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie susțin că AI ar putea reprezenta o îmbunătățire semnificativă a tratamentului și ar putea beneficia mii de pacienți în fiecare an. De asemenea, există optimism cu privire la potențialul AI de a detecta și alte tipuri de cancer în stadii incipiente.

AI se dovedește deja promițătoare în ceea ce privește diagnosticarea cancerului de sân și reducerea duratei tratamentului. Algoritmii inteligenți sunt capabili să proceseze cantități mari de date și să identifice tipare în acestea, realizând predicții, rezolvând probleme și învățând din propriile lor erori.

Profesorul Christina Messiou, radiolog consultant la The Royal Marsden și NHS Foundation Trust și profesor de imagistică și oncologie personalizată la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, este entuziasmat de potențialul acestei tehnologii de ultimă generație. Potrivit acestuia, AI ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele pentru pacienți prin diagnosticarea mai rapidă și tratamentul personalizat.

În studiul lor, cercetătorii au utilizat o tehnică numită radiomică pentru a identifica semne invizibile cu ochiul liber în scanările a 170 de pacienți cu sarcom retroperitoneal. Cu ajutorul datelor colectate, algoritmul de inteligență artificială a reușit să clasifice gradul de agresivitate al tumorilor altor 89 de pacienți cu o precizie mult mai mare decât cea a biopsiilor, care analizează doar o mică parte a țesutului canceros la microscop.

Scopul final este de a utiliza tehnologia AI pe scară largă pentru a oferi planuri de tratament personalizate pentru pacienții cu risc ridicat, în timp ce cei cu risc scăzut pot fi scutiți de tratamente inutile și de scanări de monitorizare. Această inovație are potențialul de a transforma viețile persoanelor diagnosticate cu sarcom, oferind tratamente adaptate specificității biologiei cancerului lor.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro