joi, septembrie 19

Interzicerea telefoanelor mobile în școlile din România vine la pachet cu probleme practice semnalate de directorii de școli, după cum a subliniat Digi24. Întrebați despre cum se va implementa măsura, oficialii din Educație au oferit informații contradictorii pe această temă. Un profesor din Norvegia ne-a prezentat ce presupune „Hotelul Mobilelor”, metoda prin care școlile din țara nordică au restricționat folosirea telefoanelor mobile.

Folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor era, deja, interzisă în România. Controversele au apărut pe tema folosirii acestora și în pauze. 

La începutul lunii septembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, spunea că decizia a fost lăsată la îndemâna școlilor, unitățile de învățământ având posibilitatea să introducă în regulament interdicția de folosire a telefonului mobil pe toată durata programului. 

Un secretar de stat din același minister, Florin Lixandru, a transmis marți, într-o declarație pentru Canal 33, că telefoanele mobile nu pot fi folosite pe „întreg parcursul școlar al unei zile”, fiind prezentat drept „un element de noutate” pentru acest an școlar.

În Statutul Elevului este menționat că telefoanele mobile trebuie depuse într-un „spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă” și trebuie ținute acolo „pe tot parcursul programului școlar”. 

După cum a subliniat și Digi24, directorii de școli se lovesc însă de probleme practice în implementarea interdicției, principala fiind lipsa unor spații de depozitare.

„Școlile și mai ales liceele cu număr mare de elevi, nu văd cum ar putea în câteva minute, să socotim un pic – 1.300 de elevi, tot durează un minut și jumătate de fiecare (n.r. Să lase telefoanele în locuri special amenajate și să le ia înapoi în pauze). Când se va vota o Lege că e interzis, nu vor mai veni deloc cu telefonul”, a comentat Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”, la Digi24. 

„Hotelul mobilelor” și ce se întâmplă în alte țări europene

O profesoară din Norvegia ne-a semnalat că țara nordică a implementat „hotelul mobilelor”. 

Ideea a fost introdusă de ministrul norvegian al Educației în februarie și patru din cinci școli din acea țară s-au conformat, potrivit The Times. Elevii norvegieni nu pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor, mai puțin atunci când profesorul cere acest lucru, în scopuri educaționale.

La intrare sau după ce se întorc din pauze, aceștia își lasă telefoanele într-un dulap („hotelul mobilelor”) care are un lacăt cu cifru și care este închis de profesor la începutul orei. Profesorii nu au voie să își percheziționeze elevii, dar dacă găsesc un telefon în clasă îl pot confisca până la finalul zilei.

Ungaria a adoptat o măsură mai severă, prin care telefoanele elevilor sunt colectate la începutul zilei, iar 200 de școli din Franța cer elevilor să le lase în dulapuri special amenajate, potrivit The Guardian.

Corespondentul Digi24 din Italia a explicat că interzicerea telefoanelor mobile se aplică gradual, de la școala primară la liceu. Elevii de școală primară nu au voie să vină cu telefoanele la școală, în timp ce copiii mai mari de clasa a VI-a le pot folosi doar în timpul pauzelor. 

Elevii de liceu pot aduce telefoanele la școală și le pot ține deschise chiar și pe parcursul orelor, fiind posibilă chiar înregistrarea orei de curs, strict în scopuri personale. 

În Spania, o lege în acest sens a intrat în vigoare la începutul anului, după cum a menționat corespondentul Digi24. Folosirea telefoanelor mobile la școală este interzisă, cu o singură excepție: dacă profesorul anunță că pot sunt necesare în timpul orei. Dacă un elev încalcă această regulă, cea mai întâlnită metodă de sancționare este chemarea părintelui la școală.

Țările de Jos și Grecia, țară în care telefoanele mobile trebuie lăsate în ghiozdan, au aplicat o interdicție similară cu cea din Spania, potrivit Agerpres.

Editor : M.G.

Acțiune.
Exit mobile version