vineri, ianuarie 24

Iranul are în prezent aproximativ 200 de kilograme de uraniu îmbogățit până la 60% puritate, aproape de nivelul 90% pentru arme nucleare, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, reporterilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, potrivit Reuters.

Potrivit unui criteriu al AIEA, acesta este aproape suficient material, în principiu, dacă este îmbogățit în continuare, pentru cinci arme nucleare. Grossi a spus că o accelerare recentă a îmbogățirii de până la 60% de către Iran a înmulțit rata de producție la acel nivel de șapte ori.

În timpul primului mandat al lui Donald Trump, Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat trei ani mai devreme şi care a oferit Teheranului o reducere a sancţiunilor în schimbul limitării ambiţiilor sale nucleare.

Ca represalii la retragerea din acord a Washingtonului, care a reimpus sancţiuni dure, Teheranul şi-a crescut semnificativ rezervele de uraniu îmbogăţit până la pragul la 60%, apropiindu-se de pragul de 90%. Teheranul, care şi-a exprimat dorinţa de a relua negocierile pentru relansarea acordului, îşi apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile şi neagă că ar dori să se doteze cu arma atomică. Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care a aprobat acordul din 2015 încheiat între Iran şi Franţa, Germania şi Regatul Unit, precum şi Statele Unite, Rusia şi China, expiră în octombrie 2025. Cele trei ţări europene au discutat în decembrie despre posibila utilizare a mecanismului de reimpunere a sancţiunilor împotriva Iranului „pentru a-l împiedica să dobândească arma nucleară”.

„Dacă această pârghie este folosită în mod abuziv pentru a pune presiune asupra Iranului sau pentru a obţine concesii, răspunsul nostru va fi reciproc şi proporţional”, a transmis, recent, Teheranul.

Editor : Ș.R.

Acțiune.
Exit mobile version