Iranul vrea ca noua administraţie americană să adopte o „abordare realistă” faţă de Teheran, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baghai, cu câteva ore înainte de învestirea lui Donald Trump, relatează AFP, preluat de Agerpres.
„Sperăm că abordările şi politicile (viitorului) guvern american vor fi realiste şi bazate pe respectul pentru interesele (…) naţiunilor din regiune, inclusiv ale naţiunii iraniene”, a spus Esmail Baghai, în cadrul conferinţei sale de presă săptămânale.
Această declaraţie survine cu doar câteva ore înainte ca Donald Trump, arhitectul unei politici cunoscute ca fiind de „presiune maximă” faţă de Iran în timpul primului său mandat (2017-2021), să revină la putere la Washington.
În timpul primului mandat al lui Trump, Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat trei ani mai devreme şi care a oferit Teheranului o reducere a sancţiunilor în schimbul limitării ambiţiilor sale nucleare.
Teheranul, mai aproape de a produce o armă atomică
Ca represalii la retragerea din acord a Washingtonului, care a reimpus sancţiuni dure, Teheranul şi-a crescut semnificativ rezervele de uraniu îmbogăţit până la pragul la 60%, apropiindu-se de pragul de 90% necesar pentru a produce o armă atomică, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
Teheranul, care şi-a exprimat dorinţa de a relua negocierile pentru relansarea acordului, îşi apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile şi neagă că ar dori să se doteze cu arma atomică.
Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care a aprobat acordul din 2015 încheiat între Iran şi Franţa, Germania şi Regatul Unit, precum şi Statele Unite, Rusia şi China, expiră în octombrie 2025.
Cele trei ţări europene au discutat în decembrie despre posibila utilizare a mecanismului de reimpunere a sancţiunilor împotriva Iranului „pentru a-l împiedica să dobândească arma nucleară”.
„Dacă această pârghie este folosită în mod abuziv pentru a pune presiune asupra Iranului sau pentru a obţine concesii, răspunsul nostru va fi reciproc şi proporţional”, a reacţionat luni Baghai.
„Iranul a precizat că în acest caz nu ar exista niciun motiv pentru a rămâne în anumite acorduri”, a adăugat el, referindu-se la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP)
Editor : C.S.