În ciuda multelor declarații și decizii contradictorii ale lui Trump, administrația sa are o politică foarte consecventă în privința companiilor americane de tehnologie: Washingtonul vrea să se asigure că ele au o poziție dominantă la nivel global. În acest sens, președintele american are un „prieten” chiar în interiorul Uniunii Europene – Irlanda, calul troian al lui Trump din Europa, a scris pentru Politico cercetătorul Eoin Drea de la Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene de la Bruxelles.
Pentru Casa Albă, recentele amenzi primite de Meta și Apple din partea Comisiei Europene reprezintă „o nouă formă de șantaj economic”, menit să intensifice și mai mult tensiunile comerciale și să impună mai multe „bariere netarifare” împotriva companiilor americane.
Dar în ciuda adoptării unui „Regulament privind piețele digitale” (Digital Markets Act) care prezintă un set de obligații și interdicții clare pentru marile platforme online, în realitate UE nu are o viziune comună în privința reglementărilor în tehnologie.
Statele membre nu s-au pus de acord nici măcar să amenințe companiile americane cu taxe adiționale într-un potențial război comercial. Dar de această dată, țara problematică nu este Germania sau Ungaria, ca în alte cazuri similare, ci Irlanda.
De mai multe decenii, Irlanda a cooperat cu companiile de tehnologie din SUA special pentru a slăbi reglementările UE în acest domeniu. Chiar și pentru o țară mică precum Irlanda, dependența ei de companiile de tehnologie și farmaceutice din Statele Unite a atins cote incredibil de mari.
În Irlanda se află sediile europene ale mai multor companii americane importante, precum Meta și Microsoft, în timp ce orașul Dublin are propriul său „Silicon Valley”, poreclit „Silicon Docks”, și zboruri directe spre 20 de destinații din SUA.
„Uitați de Groenlanda, Irlanda este insula nord-atlantică pe care SUA o dețin deja”
Irlanda este singura țară din Europa unde pasagerii care călătoresc în SUA cu avionul parcurg procedurile de inspecție vamală efectuate de autoritățile americane înainte să se îmbarce în avion, ceea ce le permite să evite cozile lungi la care trebuie să aștepte în mod normal pasagerii zborurilor internaționale când ajung în Statele Unite.
„Uitați de Groenlanda, Irlanda este insula nord-atlantică pe care SUA o dețin deja”, a scris Drea. „Iar când vine vorba de tehnologie, Dublinul este calul troian al lui Trump.”
În acest moment, în jur de 15% din forța de muncă din Irlanda – adică, aproximativ 400.000 de oameni – lucrează direct, sau indirect, pentru companii americane. Aproape 30% din veniturile fiscale total ale Irlandei în 2023 au provenit din impozitul pe cifra de afaceri pentru companii mari, majoritatea firme de tehnologie și farmaceutice din SUA. În Germania și Franța procentul a fost de doar 6%.
Fără aceste venituri, Irlanda ar fi avut un deficit bugetar semnificativ în fiecare an de la criza bancară din 2010 și până în prezent.
Promisiunea Irlandei de a se opune taxelor digitale impuse de UE s-a născut dintr-o panică oarbă legată de dependența sa financiară față de companiile americane, precum și dintr-o tradiție veche a Irlandei de a da mai multă importanță intereselor Statelor Unite decât celor europene.
Irlanda, „marioneta” americanilor. Bruxellesul nu are încredere în Dublin
Irlanda stă atât de prost la capitolul implementării reglementărilor de protecție a datelor care se aplică în UE încât a fost descrisă drept „marioneta” americanilor, iar Bruxellesul nu are nicio încredere în angajamentul Dublinului față de Europa.
Dacă liderii europeni își doresc cu adevărat să mențină integritatea reglementărilor impuse în sectorul tehnologic, trebuie să se concentreze mai puțin pe Washington și mai mult pe transferarea responsabilității de monitorizare a implementării acestor reguli în afara Dublinului, potrivit cercetătorului de la Centrul Wilfried Martens de la Bruxelles.
Este clar că autoritățile din Irlanda nu vor forma niciodată un organism european credibil de reglementare a activității companiilor de tehnologie din SUA – apropierea de Silicon Valley și dependența lor economică de America fac ca acest lucru să fie imposibil.
Dimpotrivă, dependența Irlandei de SUA face ca țara să fie ideală pentru planul Casei Albe de a transforma companiile de tehnologie și rețele sociale într-o armă ce poate fi folosită în „bătăliile” din războiul comercial și cultural cu Europa.
Potrivit lui Eoin Drea, Uniunea Europeană are nevoie de o agenție centralizată care să se ocupe de toate legile europene în domeniul tehnologiei – o instituție UE care să funcționeze în interesul întregii Europe și să nu fie ghidată exclusiv de interesul național al unei singure țări.
Editor : Raul Nețoiu