sâmbătă, septembrie 21

Armata israeliană a efectuat „un raid țintit” în Beirut vineri, la scurt timp după ce Hezbollah a anunțat că a tras „salve de rachete Katiuşa” către şase „cartiere generale” şi baze ale armatei israeliene, informează Reuters și BBC News. Ținta atacului a fost Ibrahim Aqil, șeful forţlor Al-Radwan, unitatea de elită a Hezbollah, pe care Statele Unite puseseră o recompensă de 7 milioane de dolari. Hezbollah a anunțat că, în afară de Ibrahim Aqil, încă un important lider militar al grupării, Ahmed Mahmoud Wahbi, a fost ucis.

Bilanț actualizat: 31 de morți

ACTUALIZARE sâmbătă 21 sept, 13:03 Bilanțul actualizat al atacului israelian de vineri în suburbiile de sud a Beirutului a făcut 31 de morţi, inclusiv trei copii, şi 68 de răniţi, a anunţat sâmbătă ministrul libanez al sănătăţii, Firass Abiad, preluat de AFP, potrivit Agerpres.

„Bilanţul se ridică la 31 de morţi”, printre care „trei copii de 4, 6 şi 10 ani”, precum şi „şapte femei”, şi de asemenea „68 de răniţi”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollahul a anunţat, la rândul său, că a pierdut 16 membri.

„Salvatorii şi paramedicii au lucrat toată noaptea pentru a scoate răniţii şi victimele dintre dărâmături”, a mai indicat ministrul, precizând că „un bloc de locuinţe s-a prăbuşit peste locatarii săi” în urma raidului.

Potrivit unei surse apropiate Hezbollah, lovitura a vizat o întâlnire „în subsol” a „comandamentului” forţei de elită a mişcării, unitatea al-Radwan, omorându-i pe liderul acesteia, Ibrahim Aqil, şi pe un alt comandant, Ahmed Mahmoud Wahbi.

Acest raid constituie o noua lovitură pentru Hezbollah după o serie de explozii mortale, atribuite Israelului, care au vizat sistemele sale de transmisie în această săptămână şi au făcut, în total, 39 de morţi şi mii de răniţi.

Încă un lider Hezbollah ucis în atacul de vineri

ACTUALIZARE sâmbătă 21 sept, 10:42 Hezbollah a anunţat sâmbătă moartea unui al doilea comandant de-al său în atacul aerian israelian de vineri în suburbia sudică a capitalei libaneze Beirut, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Mişcarea şiită libaneză a afirmat că Ahmed Mahmoud Wahbi condusese până la începutul acestui an operaţiunile militare ale unităţii de elită Radwan în sprijinul Hamas.

Potrivit Hezbollah, în atacul israelian de vineri au fost ucişi 15 dintre combatanţii săi, dintre care cel mai important era şeful unităţii Radwan, Ibrahim Aqil.

Aliații Hezbollah promit răzbunare

ACTUALIZARE sâmbătă 21 sept, 08:51 Puternice grupări ale miliţiilor şiite susţinute de Iran din Irak au promis că vor răzbuna atacul israelian de vineri, de la la Beirut, care a vizat un comandant de top al Hezbollah, conform CNN, preluat de News.ro.

Harakat al-Nujaba a transmis vineri, într-o declaraţie, că grupul „va răspunde cu forţă şi fără milă pentru a-i răzbuna” pe cei care au fost ucişi în atac.

Kataib Hezbollah a promis, de asemenea, că va continua să susţină „cauza Palestinei şi a Ierusalimului sfânt”, într-o declaraţie separată, vineri.

Grupările susţinute de Iran au desfăşurat zeci de atacuri împotriva forţelor americane în Irak şi Israel de la începutul războiului Israel-Hamas, la care SUA au răspuns cu lovituri aeriene.

Aceste grupări sunt considerate cele mai puternice facţiuni armate din Rezistenţa Islamică din Irak, un grup care reuneşte miliţii susţinute de Iran.

Hezbollah confirmă moartea lui Ibrahim Aqil

ACTUALIZARE sâmbătă 21 sept, 07:30 Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a confirmat vineri seara că Israelul l-a ucis pe unul dintre liderii săi importanţi, Ibrahim Aqil, la câteva ore după un anunţ din partea statului evreu, relatează AFP.

Aqil, „unul dintre marii noştri lideri”, a fost ucis „pe drumul spre Ierusalim”, potrivit formulei folosite de Hezbollah pentru a desemna victimele Israelului.

Armata israeliană a confirmat vineri uciderea liderului unităţii de elită a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Ibrahim Aqil, împreună cu mai mulţi alţi comandanţi ai acestei grupări, într-un raid aerian ţintit efectuat mai devreme în suburbia sudică a capitalei libaneze Beirut, notează AFP şi Reuters.

Ibrahim Aqil conducea forţa Al-Radwan, unitatea de elită a Hezbollah. El era căutat de Statele Unite pentru rolul său în atentatul comis în aprilie 1983 asupra ambasadei SUA la Beirut, unde au fost ucise 63 de persoane, şi de asemenea pentru atentatul din octombrie acelaşi an împotriva puşcaşilor marini americani într-o bază militară din capitala libaneză, soldat cu moartea a 241 de soldaţi americani.

SUA ofereau o recompensă de 7 milioane de dolari pentru prinderea lui.

Atacul israelian survine la câteva zile după operaţiunea spectaculoasă atribuită de asemenea Israelului în care au fost detonate de la distanţă mii de pagere şi staţii de emisie-recepţie ale Hezbollah, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi. Raidul în care a fost ucis Ibrahim Aqil s-a soldat cu cel puţin 8 morţi şi 59 răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu al Ministerului Sănătăţii libanez.

Israelul spune că operațiunile din „noua fază a războiului vor continua” 

ACTUALIZARE 23:00 Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că operațiunile din „noua fază a războiului” vor continua, informează CNN.

Seria de operațiuni din noua fază a războiului va continua până când ne vom atinge obiectivul: asigurarea întoarcerii în siguranță a comunităților din nordul Israelului la casele lor”, a spus Gallant.

Vom continua să ne urmărim dușmanii pentru a ne apăra cetățenii – chiar și în Dahiyeh din Beirut”, a mai spus acesta.

Remarcile lui Gallant de vineri sunt ecoul comentariilor sale de la începutul acestei săptămâni, când avertiza despre o „nouă eră” în efortul de război al Israelului.

Numărul persoanelor ucise în atacul israelian a crescut

ACTUALIZARE 22:50 Ministerul Sănătății din Liban spune că numărul persoanelor ucise în atacul israelian de la Beirut a crescut la 14. Instituția transmite că se așteaptă ca acest număr să crească pe măsură ce căutările sub dărâmături continuă.

Nu a existat și o actualizare cu privire la câte persoane au fost rănite, conform BBC. Anterior, această cifră era de 66 de persoane, dintre care nouă se aflau într-o stare critică.

Iranul condamnă „nebunia și aroganța” Israelului

ACTUALIZARE 21:30 Ambasada Iranului în Liban a acuzat Israelul că a depășit „toate limitele” în urma loviturii mortale în sudul Beirutului, de vineri, care a distrus cel puțin o clădire rezidențială.

Condamnăm în cei mai fermi termeni nebunia și aroganța israeliene care au depășit toate limitele țintind zonele rezidențiale din suburbiile sudice ale Beirutului, care au dus la martiriul și rănirea a zeci de copii, inclusiv copii și femei”, a spus ambasada într-un comunicat, numind atacul o crimă „teroristă”.

O clădire rezidențială cu mai multe etaje s-a prăbușit în zona Jamous din suburbiile de sud a Beirutului în urma atacului, a transmis Apărarea Civilă a Libanului, revizuind o declarație anterioară care vorbea despre două clădiri prăbușite.

Casa Albă nu știa despre planul Israelului de a lovi Beirutul

ACTUALIZARE 21:05 Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby a declarat că nu a fost informat prin nicio comunicare din partea Israelului înaintea atacului de vineri de la Beirut, conform BBC.

Și asta, desigur, după cum știți, nu este atipic. Tot ce vă pot spune este că nu a existat nicio implicare a SUA”, a spus el reporterilor.

Kirby a spus că administrația Biden este „implicată într-o diplomație intensă pentru a preveni escaladarea conflictului de-a lungul graniței Israel-Liban”.

Guvernul SUA le-a transmis cetățenilor săi să nu călătorească în Liban sau să plece dacă sunt deja acolo, pe fondul tensiunilor crescânde.

IDF: Ibrahim Aqil plănuia să atace nordul Israelului

ACTUALIZARE 20:00 Numărul persoanelor ucise în atacul de la Beirut a crescut la 12, se arată într-o actualizare a Ministerului Sănătăţii din Liban. Sunt 66 de persoane rănite, dintre care nouă sunt în stare critică. IDF spune că a ucis mai multe persoane cu rang înalt în Hezbollah.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, care spune că Ibrahim Aqil și unitatea Radwan a lui Hezbollah plănuiau să atace și să ocupe zonele de nord ale Israelului. El susține că intenționau să „ucidă și să omoare nevinovați”, comparând planurile lor cu atacurile Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie.

Hagari a adaugat că IDF va „continua să acționeze pentru a submina” Hezbollah. Declarația subliniază, de asemenea, mai multe despre Aqil care a început să fie implicat în Hezbollah în anii 1980 și a fost șef al operațiunilor din 2004.

Hagari mai spune că a fost responsabil pentru un „atac terorist” la Megiddo Junction în 2023.

O clădire rezidențială din Beirut s-a prăbușit

O clădire rezidențială s-a prăbușit în zona Jamous din suburbiile de sud ale Beirutului, relatează CNN. Echipe specializate de căutare și salvare erau pe drum să-i caute pe cei de sub dărâmături, a transmis vineri apărarea civilă a Libanului într-o declarație și a instruit oamenii să evacueze locul.

Cetățenii americani au fost sfătuiți să plece din Liban

ACTUALIZARE 19:30 Cetățenii americani aflați în Liban au fost sfătuiți să părăsească imediat teritoriul acestei țări. Apelul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, care a precizat că americanii au fost deja sfătuiți să evite călătoriile către această țară, scrie Sky News.

El a precizat că Administrația Biden încearcă să evite o escaladare în regiune și că nu are cunoștință despre vreo notificare din partea Israelului adresată SUA înaintea atacului care a avut loc la Beirut.

Israelul nu are „nicio intenție” să ajungă la „escaladare completă” confruntarea cu Hezbollah, a declarat reprezentantul permanent al țării la Națiunile Unite, pentru Sky News. 

Ambasadorul Danny Danon a spus că Israelul este dispus să negocieze cu Libanul pentru a pune capăt atacurilor. „Guvernul libanez are o responsabilitate pentru poporul libanez”, a spus el. „Nu avem nicio intenție de a permite escaladarea completă sau războiul cu Libanul sau Hezbollah, dar nu putem continua cu situația actuală”. 

IDF confirmă uciderea lui Ibrahim Aqil

ACTUALIZARE 19:15 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata l-a eliminat pe Ibrahim Aqil și alți comandanți de rang înalt ai Hezbollah care se ascundeau sub clădiri rezidențiale, folosind civili drept scuturi umane. Hagari a adăugat că Aqil era comandantul de facto al forței Radwan care plănuia să invadeze nordul Israelului, relatează ynetnews.com.

IDF a confirmat uciderea comandantului de rang înalt al Hezbollah  împreună cu figuri de vârf din unitatea de operațiuni a grupului terorist și conducerea forței de elită Radwan. Potrivit armatei, Aqil și comandanții care au fost uciși au fost arhitecții unui plan cunoscut sub numele de „Operațiunea de cucerire a Galileii”, care viza invadarea teritoriului israelian, cucerirea comunităților din nord și uciderea în masă a civililor, similar cu atacul mortal al Hamas din 7 octombrie. IDF a declarat că lovitura a făcut parte din eforturile sale de a preveni astfel de atacuri și de a asigura securitatea frontierei sale de nord.

Numărul persoanelor ucise în atacul de la Beirut a crescut la 12, potrivit unui bilanț al Ministerului Sănătății din Liban.

În prezent, există 66 de persoane rănite, dintre care nouă sunt în stare critică, adaugă acesta, citat de BBC.

Ținta atacului Israelului de la Beirut a fost Ibrahim Aqil

ACTUALIZARE 18:05 Un important comandant militar Hezbollah, Ibrahim Aqil, a fost ucis.

Ibrahim Aqil a fost ucis în atacul israelian din suburbiile din sudul Beirutului, potrivit Reuters și AFP, informează BBC. Aqil, care este cunoscut și sub numele de Tahsin, a fost ucis alături de membri ai unității de elită Radwan a Hezbollah, pe care o conducea.

ACTUALIZARE 17:50 Cel puțin nouă persoane au fost ucise în raidul aerian efectuat de Israel. De asemenea, 59 de persoane au fost rănite, iar opt dintre cei răniți sunt în stare critică, a anunțat Ministerul Sănătății din Liban, citat de BBC. 

Agenția de apărare civilă a îndemnat oamenii să evite zona din jurul clădirii care a fost distrusă de raidurile aeriene israeliene „pentru propria lor siguranță și pentru a facilita” munca salvatorilor care caută supraviețuitori printre dărâmături.

Agenția națională de presă libaneză a relatat, de asemenea, că ministrul de Interne Bassam Mawlawi a ordonat instituirea unui perimetru de securitate în jurul zonei atacate, scrie Al Jazeera.

ACTUALIZARE 17:07 Ținta atacului Israelului de la Beirut de vineri a fost comandantul operațiunilor Hezbollah, Ibrahim Aqil, potrivit unui raport al Radioului Armatei Israeliene, care citează o sursă de securitate anonimă, scrie Reuters.

AFP citează, de asemenea, o sursă apropiată de Hezbollah, care a confirmat că Aqil, șeful grupului susținut de Iran, a fost ucis în atac. Informația nu a fost confirmată oficial.

Citește și: Cine este Ibrahim Aqil, ținta loviturii israeliene asupra Beirutului

ACTUALIZARE 17:05 Cel puțin trei persoane au murit în raidul israelian asupra Beirutului, care a vizat mai multe instațații-cheie ale Hezbollah. Totodată, 17 persoane au fost rănite.

ACTUALIZARE 16:49 Un lider Hezbollah a fost ținta raidului efectuat de armata israeliană în Beirut, dezvăluie CNN, care citează surse de securitate libaneze.

Televiziunea americană amintește și că raidurile israeliene asupra capitalei libaneze sunt rare.

Acesta este al treilea atac de acest fel după un an de tensiuni între Israel și Hezbollah.

În ianuarie, un raid israelian l-a ucis pe Saleh Al-Arouri, numărul doi din gruparea Hezbollah.

În iulie, Israelul a efectuat un alt raid în Beirut, în urma căruia a fost ucis un alt comandant al grupării, Fuad Shukr.

Armata israeliană a anunțat că a efectuat vineri un atac țintit în Beirut

ACTUALIZARE 16:40 Armata israeliană a anunțat că a efectuat vineri un atac țintit în Beirut, despre care surse de securitate din Liban au afirmat că a lovit în apropierea unor instalații-cheie ale Hezbollah din suburbiile de sud ale orașului, marcând o escaladare puternică a conflictului dintre părți.

Martorii au auzit o explozie în suburbiile sudice ale orașului Beirut, controlate de Hezbollah. Deasupra zonei a fost văzută ridicându-se o coloană de fum.

Postul de televiziune al-Manar al Hezbollah a declarat că suburbiile sudice cunoscute sub numele de Dahiyeh au fost supuse unui act de agresiune. Martori citați de Reuters au auzit zgomot de avioane deasupra orașului în jurul orei atacului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Aproximativ 140 de rachete au fost lansate din Liban într-un interval de o oră, începând cu ora 13:02 (10:02 GMT)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene, notează Agerpres.

Salva de rachete lansate de Hezbollah survine după ce armata israeliană a lovit, joi seară, sute de lansatoare de rachete ale acestei grupări ce erau pregătite să fie folosite pentru a trage proiectile spre Israel în timpul nopţii.

De partea sa, Hezbollah a revendicat vineri lansarea unor rachete asupra a şase baze ale armatei israeliene, ca represalii pentru raidurile aeriene israeliene asupra sudului Libanului, pe fondul tensiunilor în creştere după explozia a mii de pagere şi aparate walkie-talkie folosite de această grupare, un sabotaj atribuit Israelului şi care a provocat cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

Hezbollah a difuzat vineri mai multe comunicate în care afirmă că a tras „salve de rachete Katiuşa” către şase „cartiere generale” şi baze ale armatei israeliene, inclusiv o „bază importantă de apărare aeriană”.

De la lansarea războiului dintre gruparea islamistă Hamas şi armata israeliană în Fâşia Gaza, mişcarea Hezbollah are aproape zilnic schimburi de focuri cu armata israeliană la graniţa israeliano-libaneză.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ameninţat joi Israelul cu „o pedeapsă teribilă şi dreaptă, acolo unde se aşteaptă şi unde nu se aşteaptă”, după operaţiunea în care mii de aparate de comunicaţii ale grupării pro-iraniene au explodat.

„Răspunsul nostru, în numele martirilor şi celor răniţi, este că frontul din Liban nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâşiei Gaza nu se va opri, indiferent de sacrificii”, a mai ameninţat Nasrallah, care a admis că gruparea sa a suferit o lovitură majoră.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version