miercuri, ianuarie 22

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că al doilea mandat al preşedintelui Donald Trump va fi mai puternic decât primul și se întreabă dacă Uniunea Europeană are un plan pregătit de parteneriat cu noua administraţie americană.

Preşedintele UDMR a susţinut că, în situaţia în care Uniunea Europeană nu este pregătită pentru o relaţie de parteneriat cu SUA şi cu noua administraţie Donald Trump, va pierde fiecare ţară membră. Nici Trump, nici administraţia americană nu vor aştepta până când UE va fi pregătită, a completat el.

Potrivit liderului UDMR, după învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, lucrurile se vor schimba, iar interesele Americii vor fi puse pe primul loc.

„Donald Trump intră în exerciţiul funcţiei şi, începând cu această zi, lucrurile se vor schimba. Vor conta şi simpatiile şi prieteniile, dar interesele Americii vor fi pe primul loc în toate deciziile pe care le va lua administraţia Trump. Acest lucru trebuie să îl vedem şi când vorbim despre relaţiile comerciale şi când vorbim de relaţiile atlantice Europa – SUA şi când vorbim de interesele SUA în zona Asiei, a Pacificului, în Orientul Apropiat, dar şi în ceea ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina”, a declarat Kelemen Hunor la Antena 3 CNN, potrivit Agerpres.

„Este mult mai puternic decât în primul mandat”

În opinia sa, preşedintele SUA este „mult mai puternic decât era în primul mandat”.

„Va fi un alt mandat decât primul mandat al lui Trump şi sigur că preşedintele SUA este mult mai puternic decât era în primul mandat. Sunt convins că va domina administraţia SUA echipa lui Trump, ceea ce nu s-a întâmplat data trecută nici în politica externă, nici în politicile comerciale. Întrebarea mea pentru noi, din România, din UE, dacă suntem pregătiţi cu toţii pentru o relaţie de parteneriat cu SUA, dacă cei din conducerea UE au, în acest moment, un plan demn şi dacă ştiu să îi convingă pe cei din administraţia americană că această relaţie dintre SUA şi UE trebuie să fie una extrem de importantă, pentru că vom fi împreună mai puternici. Sigur, aici vorbim de economie, comerţ, securitate, de tot ce înseamnă reaşezarea relaţiilor internaţionale. Dacă UE nu este pregătită, vom pierde fiecare, pentru că nu ne va aştepta nici preşedintele Trump, nici administraţia SUA să ne pregătim şi să ne facem planurile noastre”, a subliniat Kelemen Hunor.

Conform acestuia, „întrebarea care se pune este dacă europenii sunt conştienţi că Donald Trump va urmări interesele SUA, câtă vreme este preşedintele SUA, nu al UE”.

„Pe primul loc va pune interesele SUA şi în ceea ce priveşte relaţiile interne, imigraţie, economie, taxele vamale şi în chestiunile legate de securitate. Asta ar trebui să fie prima preocupare a noastră – competitivitate, energie, comerţ, taxele vamale, plus relaţiile atlantice şi tot ce înseamnă securitatea Europei. Când Trump cere investiţii în apărare spune un lucru predictibil, nu spune de ieri acest lucru, l-a spus şi în primul mandat. Pentru a primi garanţii de securitate de la SUA trebuie să puneţi şi voi bani fiindcă nimeni nu a spus că până la sfârşitul lumii apărarea din partea SUA, va fi pe gratis”, a menţionat preşedintele UDMR.

„Relaţia dintre Trump şi Orban nu va dispărea”

El a avertizat că „serviciile de apărare costă pentru fiecare stat şi pentru SUA” şi estimează un procent între 2,3 – 2,5% din PIB pentru apărare, o sumă mare pentru fiecare stat din UE, inclusiv pentru România.

„Trebuie să ştim că aceste servicii de apărare costă pentru fiecare stat şi pentru SUA. Dacă nu suntem în stare să vedem tabloul mare, atunci vom pierde, categoric”, a punctat Kelemen Hunor.

Întrebat ce rol ar putea avea premierul Ungariei în găsirea echilibrului în care UE ar trebui să lucreze cu Donald Trump, liderul UDMR a afirmat că Viktor Orban are „o viziune despre tot ce înseamnă viitorul UE”.

„Până unii te critică, chiar e bine, depinde cine te critică. Orban a încercat să împingă relaţiile în direcţia de a găsi cât mai repede o soluţie de pace fără să spună cum să arate pacea, asta nu poţi fără ucraineni. Ungaria, ca şi România şi ca şi statele din această zonă, ca şi forţă economică, forţă politică, ca forţă demografică, sunt prea mici. (…) Această relaţie dintre Trump şi Orban nu va dispărea, va rămâne şi va conta într-o oarecare măsură, dar nimeni nu trebuie să se aştepte că Orban va rezolva singur problemele UE. Cei care conduc UE ar trebui să fie conştienţi că fără un parteneriat cu administraţia Trump şi SUA nu vor ieşi din această criză de competitivitate. Nu vom reuşi să rezolvăm singuri problemele din Ucraina şi ale războiului de agresiune al Rusiei. Fără SUA, aceste lucruri nu pot fi rezolvate şi, de aceea, şi UE şi preşedintele CE şi liderii din UE trebuie să fie conştienţi că urmează ceva nou, urmează altceva”, a explicat preşedintele UDMR.

Editor : B.P.

Acțiune.
Exit mobile version