Monday, March 20, 2023
Home Internațional Lecția reginei Ana de Kiev a Franței pentru Emmanuel Macron. De ce capitala Ucrainei nu trebuie lăsată la „periferia“ Europei

Lecția reginei Ana de Kiev a Franței pentru Emmanuel Macron. De ce capitala Ucrainei nu trebuie lăsată la „periferia“ Europei

by admin

Povestea reginei Ana de Kiev, regina francilor, scoate la iveală maniera în care Kievul a modelat mult timp istoria Europei, un motiv pentru care nu ar merita să fie marginalizat, scrie Politico.

Vedere panoramică a Kievului, cu drapelul ucrainean în prim plan, la apus Foto Shutterstock

Este timpul să o readucem la viață pe Ana de Kiev, regina francilor din secolul al XI-lea, care în ciuda realizărilor sale, a fost dată uitării. Pentru că ar ea i-ar putea spune unele cuvinte dure succesorului ei la conducerea Franței, președintele Emmanuel Macron.

Ana Iaroslavna s-a născut în Kievan Rus – Kievul de astăzi – în 1024 și a fost regina consoartă a lui Henric I al Franței.

Ana ar fi cu siguranță îngrozită să vadă că un franc prostovan are azi temeritatea de a sugera că civilizația sofisticată a Kievului se află “cel mai probabil la zeci de ani” de a face parte din proiectul politic paneuropean, așa cum este reprezentat de UE.

De fapt, puține figuri istorice ar fi mai în măsură decât Ana să ofere mărturie că Kievul se află în centrul, și nu la periferia poveștii europene. Întrucât este deja limpede că o mare parte din Europa de Vest va trage de timp în ceea ce privește candidatura Ucrainei la UE, o anumită perspectivă asupra Anei și a lumii sale a devenit vitală, scrie Politico.

Căsătorindu-se cu regele Henri I la Reims în 1051, Ana făcea un pas înapoi. Prințesa își abandona orașul natal impunător, cu peste 400 de biserici, cu legendara Poartă de Aur, pentru a trăi într-un mediu intelectual inferior celui din care făcea parte.

Ea este un personaj convingător, care ne poate ajuta să ducem Kievul dincolo de frontiera de tip „aici sunt lupi”, unde mulți vest-europeni au exilat acum Ucraina.

Regina Ana de Kiev FOTO Internet Encyclopedia of Ukraine

Regina Ana de Kiev FOTO Internet Encyclopedia of Ukraine

Lupta pentru Ana

Macron a avut deja o dispută cu Ana.

La o conferință de presă comună la Versailles, în mai 2017, președintele rus Vladimir Putin a onorat-o pe „Ana cea rusă” pentru că a pus bazele relațiilor franco-ruse. Președintele francez aflat lângă el a zâmbit încântat și a privit cu subînțeles la cameră, probabil fără să știe că la Kiev nervii se întinseseră.

Președintele de atunci al Ucrainei, baronul ciocolatei Petro Poroșenko, a răbufnit că Rusia o confiscă istoric pe Ana “în fața Europei”. Ucrainenii nu uită să reamintească faptul că, pe vremea Anei, Kievul controla teritorii de la Marea Baltică până la Marea Neagră, cu mult înainte ca Moscova să apară pe scenă.

Probabil că nici Anna nu ar fi prea bucuroasă să fie cooptată de Putin, un bandit de pe coasta baltică, care în prezent lansează rachete de croazieră și drone kamikaze peste iubitul ei Kiev. Deși a fost, după câte se spune, o regină cu frică de Dumnezeu și compasiune, nu este greu de imaginat că ar fi dispus ca inamicul ei să fie lichidat discret și aruncat într-o hazna.

Pe plan diplomatic, Macron a încercat să repare daunele provocate de conferința de presă de la Versailles cu prilejul vizitei lui Poroșenko în Franța luna următoare. Pe un ton poetic, Macron a remarcat maniera în care Ana de Kiev a arătat că relația Kiev-Paris era „ancorată în străfundurile mileniului trecut”.

Dar oare Macron a priceput lecția care trebuie? Dacă Macron nu a înțeles decât că Rusia și Ucraina au o dispută cu privire la măsura în care națiunile lor moderne sunt cu adevărat moștenitoare ale Rusiei Kievene – Kievul deplângând narațiunile imperialiste ale Moscovei – atunci nu a realizat problema fudamentală.

Lecția mult mai importantă pe care o oferă Ana este aceea a unei viziuni asupra Europei.

Prințesa europeană

O mitologie animată o învăluie pe Ana. Unele istorisiri sugerează că și-a pus în bagaj faimoasa evanghelie slavonă din Reims atunci când plecat pentru a se căsători cu Henri. În prezent aceasta este o comoară națională neprețuită a Franței. În multe biografii se relatează că eleganta prințesă din Kiev era atât de șocată de mirosul oribil al francilor încât a introdus băile publice. Alte biografii citează o scrisoare adresată tatălui ei, care nu este decât o litanie de invective despre defectele francezilor, de la analfabetism la mâncatul broaștelor.

În mod tragic, toate acestea nu sunt altceva decât povestiri ulterioare romanțate. Cu toate acestea, există o logică a acestor povești. Regina a fost aproape cert produsul unei culturi sofisticate de curte, impregnată de greacă, știință și literatură. Pentru bărbații educați din Occident, care rareori mai știau despre orice altceva în afară de latina bisericească, impozite și crescătorii de porci, regina din Est trebuie să fi părut de pe o altă planetă.

Ea poate fi înțeleasă doar studiind descendența ei. Tatăl ei a fost un om important: Iaroslav cel Înțelept, mare prinț de Kiev, un om renumit pentru dragostea sa pentru cărți, a mobilizat scribi pentru a traduce texte grecești. Sub Iaroslav a fost finalizată catedrala Sfânta Sofia, cu 13 domuri, care este încă un simbol al Kievului. Acolo se află o frescă despre care se crede că o reprezintă pe Anna tânără.

Iaroslav a fost un mare codificator, totuși mama Anei este cea care dezvăluie faptul că această poveste este mai mult decât o întâlnire între Estul ortodox și Vestul latin. Ingegerd, ulterior canonizată, a fost fiica primului rege creștin al suedezilor, ceea ce amintește de originile vikinge ale Kievului. Ana este parte integrantă a moștenirii scandinave a continentului, iar tatăl ei apare în legendele nordice sub numele de Jarisleif cel Șchiop, probabil din pricina unei răni provocate de o săgeată.

În competiție cu Bizanțul, ambițiile continentale ale lui Iaroslav cereau o arie mai largă.

Și-a măritat celelalte fiice cu membri ai familiei regale norvegiene, maghiare și (posibil) engleze. Inițial, a încercat fără succes să o căsătorească pe Ana cu monarhul Sfântului Imperiu Roman (german) Henric al III-lea, și probabil această manevră maritală a fost cea care a atras interesul francului Henri I. Una dintre cele mai populare teorii este că, după ce Henric al III-lea a refuzat-o pe Ana, a început să se contureze, la mijlocul secolului al XI-lea, un fel de front kievano-franco-polonez împotriva germanilor. Este destul de plauzibil, în orice caz însă, imaginea de ansamblu este clară: Kievul a contribuit la modelarea istoriei Europei, scrie Politico.

Guvernarea Franței

Ana nu numai că și-a îndeplinit datoria regală, oferindu-i lui Henri un moștenitor – și introducând numele grecesc Filip în rândul regalității occidentale – dar pare să fi avut un rol activ la conducerea națiunii. Dovezile textuale arată că nu era nicidecum o regină care să stea izolată într-un turn cu tapiseriile ei.

Este revelator modul în care multe dintre cărțile francilor fac paradă de faptul că sunt semnate în prezența reginei sau cu acordul acesteia. O mare parte din conținutul lor este plictisitor: Călugări și oficiali regali care se ceartă pe tema afacerilor cu carne de vită sau confirmări ale donațiilor ecleziastice, dar este evident că implicarea reginei a conferit credibilitate afacerilor de stat. Într-o scrisoare oarecum lingușitoare adresată “glorioasei regine”, papa însuși spune că a auzit “o forță virilă a virtuților care rezidă în sânul ei feminin”.

Șiretenia ei statală s-a dovedit crucială în 1060, când Henri și-a încredințat sănătatea unui vraci numit Jean cel Surd, probabil numit astfel prin prisma abilității sale de a ignora țipetele pacienților săi. Jean i-a prescris lui Henri un purgativ care l-a ucis. Jean a încercat să dea vina pentru moartea sa pe halbele de apă pe care regele le băuse în ciuda recomandării sale, dar în mod clar își otrăvise monarhul. Ana ar fi trebuit probabil să vină cu un medic din Orient.

Moartea lui Henri a constituit un moment periculos. Regatul se aflta într-o situație precară, iar fiul cel mare al Anei, Filip, avea doar opt ani. Din nou, studierea documentelor sugerează că regina Kievului a redresat regatul. Este revelator faptul că Ana și Filip I au fost numiți amândoi “regii”. În cadrul acestui duet, este limpede că doar Ana ar fi putut conduce. Cu toate acestea, Filip a prosperat și a câștigat supranumele de “cel Iubitor”, ceea ce sugerează că s-a bucurat foarte mult de lunga sa domnie.

Ana pare să se fi integrat cu succes printre franci, și totuși unele indicii arată că nu a devenit niciodată una de a lor. De pildă, ea și-a păstrat semnătura în chirilică. În timp ce papa nu a lăsat niciodată să se înțeleagă că are vreo problemă cu faptul că ea provine din Orientul ortodox, devotamentul ei față de o biserică care tânjește după “frumusețea” vieții veșnice are încărcătura credinței sale originale. Cuvintele ei pentru Fecioara Maria și Ioan Botezătorul sunt termenii slavi: Bogorodița și Predtecea, Maica Domnului și Înaintemergătorul. Când se gândea la cele cerești, mintea ei revenea la cupolele Kievului.

La zeci de ani de UE?

Este evident încotro se îndreaptă politica UE. În ciuda faptului că ucrainenii au dovedit prin protestele din Piața Independenței (Kiev) și pe parcursul războiului împotriva lui Putin că sunt dispuși să își dea viața pentru libertăți fundamentale, Bruxelles-ul îi va lăsa să aștepte atunci când vine vorba de aderarea la UE. O axă mioapă franco-germană, care vede UE ca fiind în esență un lobby agricol și auto, mai degrabă decât un ideal politic, va insista că Ucraina este mult prea nesigură, săracă și coruptă pentru a fi admisă.

Firește, vor fi necesare reforme și reconstrucție, dar insistența lui Macron că Kievul se află la “zeci de ani” dezvăluie prejudecata larg răspândită că Ucraina pur și simplu nu este europeană. Povestea Annei sugerează ceva destul de diferit și cere un grad mai mare de modestie din partea Occidentului. Kievul se află în centrul poveștii europene. În calitate de primă regentă, o regină din Est a ținut probabil laolaltă o Franță slăbită pentru fiul ei, regele-copil Filip I.

Ucrainenii au tendința de a ne încurca în ceea ce privește termenele. La urma urmei, în februarie, Putin ar fi trebuit să captureze Kievul în câteva zile. 

Anna ar fi putut să-i spună că nu se va întâmpla asta, concluzionează Politico.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro