Călin Georgescu este promovat de unii preoți și a fost în ultimii ani primit să țină discursuri în lăcașuri de cult, ortodoxe și penticostale. Declarațiile pe care le-a făcut în spațiul public sunt catalogate drept „mesianice” și, spune el, pregătește țara pentru venirea lui Iisus Hristos. În același timp, candidatul independent la alegerile prezidențiale este susținut de reprezentanți ai organizațiilor neo-legionare. De altfel, Călin Georgescu nu s-a ferit să laude foști lideri legionari care au comis genocid și crime de război.
Digi24.ro a stat de vorbă cu cercetătoarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Adina Marincea, care a documentat legăturile dintre unii reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, Călin Georgescu, Alianța pentru Unirea Românilor și grupările neo-legionare.
Preoții au făcut campanie electorală
Călin Georgescu s-a bucurat de susținerea unor preoți care, deși nu au voie, s-au implicat inclusiv în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din acest an.
„Cu orice nouă apariție, CG11 punctează electoral! Discursul strălucește prin claritatea argumentației, calm și inteligență”, a transmis un preot pe rețelele de socializare. Alte clipuri video cu călugări care îl susțin pe Georgescu au fost distribuite în mediul online.
Confruntată cu mai multe exemple în acest sens, Biserica Ortodoxă Română a transmis că preoții pot vota, dar în secret, și că nu se pot implica în campanii electorale.
„Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate”, potrivit unui comunicat transmis miercuri. Detalii, pe larg, aici.
Cine l-a adus în Biserici
Numai că lui Georgescu i-au fost deschise ușile în anumite biserici în urmă cu mai mulți ani.
Adina Marincea a explicat, pentru Digi24.ro, că Georgescu și reprezentanți din conducerea AUR (Claudiu Târziu sau Sorin Lavric) au fost primiți în ultimii ani în anumite lăcașuri de cult, pentru a susține discursuri politice. AUR îl susține pe Georgescu în al doilea tur al alegerilor.
„Georgescu organiza împreună cu Frăția Ortodoxă, deja o organizație bine-cunoscută neolegionară, tabere de muncă. Taberele de muncă sunt ceva ce frățiile ortodoxe fac de foarte mulți ani. În 2021, Dan Grăjdeanu a chemat voluntari și membri ai frățiilor ortodoxe din toată țara să vină într-o tabără de muncă la Petru Vodă, la Mânăstirea Paltin, mânăstire cunoscută drept cuib neo-legionar (…) E interesant că în această tabără de muncă, Grăjdeanu spune foarte clar că adunarea s-a făcut la apelul lui Călin Georgescu”, a explicat Adina Marincea, pentru Digi24.ro.
Cercetătoarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” mai subliniază că grupările neo-legionare au conexiuni cu reprezentanți ai unor lăcașuri de cult, ceea ce i-a facilitat lui Georgescu accesul în anumite biserici sau mânăstiri din mediul rural.
„Călin Georgescu are conexiuni cu diverse persoane care s-au făcut remarcate de-a lungul timpului în aceste grupări neo-legionare, precum Dan Puric sau Dan Grăjdeanu, persoane care au participat în mai multe rânduri la evenimente neo-legionare, împreună, atât cu ÎPS Teodosie, precum și cu alte fețe bisericești, evenimente la care s-au realizat inclusiv ceremonii religioase”, a subliniat Adina Marincea.
Un creștinism dus la extrem
Spațiul public a fost inundat în ultimele zile cu declarații prin care acesta face apel la credință sau spune că este trimisul lui Dumnezeu cu misiunea de a schimba România. Călin Georgescu spune despre el că este un „creștin ortodox autentic”.
Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a avut o reacție dură la adresa preoților care l-au susținut pe Georgescu în campania electorală și a subliniat, printre altele, că acțiunile și declarațiile lui Georgescu aparțin unei zone de „ultranaționalism ortodoxist cu iz legionar”.
Pe scurt, după cum a explicat Adina Marincea pentru Digi24.ro, există puncte comune din punct de vedere ideologic între neo-legionari și anumiți reprezentanți ai bisericilor: revolta față de progresism, față de valorile liberale, încercarea de întoarcere la tradiții și o nostalgie după viața de la sat. Ceea ce vedem și din declarațiile controversate lansate de Georgescu.
„La fel cum în Mișcarea Legionară interbelică e bine documentat că au existat preoți sau forțe ale Bisericii care au fost implicate, fie direct în mișcare, fie indirect, susținând ideile și credințele legionare, la fel putem să vedem și astăzi că există, mai ales la nivel local, diferiți preoți, diferite mânăstiri care sunt prietenoase sau găzduiesc astfel de idei sau realizează ceremonii religioase”, a mai explicat cercetătoarea cu care Digi24.ro a stat de vorbă.
Legăturile cu legionarii
Printre susținătorii lui Călin Georgescu se regăsesc și persoane cu simpatii legionare. Un exemplu în acest sens este Eugen Sechilă, care apare alături de Georgescu la declarații de presă. El a reprezentat Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, numită după un fost legionar din Dobrogea, inclusiv într-o dezbatere pe tema funcționării Poliției Militare.
Despre Sechilă a scris și cercetătoarea Institutului Elie Wiesel, Adina Marincea, în ultimii ani, menționând, printre altele, că a luptat în Legiunea Străină și că organizează tabere de îndoctrinare legionară pentru copii.
Alături de Sechilă este și Elena Puiu, după cum reiese din mai multe poze postate pe pagina personală de Facebook. Ambii îl susțin pe Georgescu. Site-ul „gogupuiu.ro”, întărit de ceea ce a scris și cercetătoarea Adina Marincea, susține că Elena Puiu este nepoata legionarului.
„Sambata, 24 septembrie (n.r. 2022), comemoram noaptea de cristal a Romaniei, cand, din ordinul regelui Carol al II-lea, au fost executati peste 250 de fruntasi legionari” sau „Daca dintre toate organizațiile din tara asta, Asociatia Gogu Puiu si Fundatia Ogoranu sunt considerate de “tovarasi” asa de periculoase, inseamna ca ceva bun tot facem”, sunt două postări de pe pagina de Facebook a Elenei Puiu, în care nu se dezice de simpatiile legionare.
Cei doi au fost prezenți și la lansarea Asociației Pământul Strămoșesc, asociația în care este implicat Georgescu. „Pământul Strămoșesc” a fost o revistă care circula în grupurile legionare în perioada interbelică.
Reamintim că Georgescu are dosar penal după ce a numit „martiri” doi lideri legionari care au comis genocid și crime de război.
„Călin Georgescu este un personaj mai degrabă oportunist, el a încercat să se alipească la aceste grupuri și la ideologia lor. Nu este sub nicio formă o figură reprezentativă sau vreo autoritate recunoscută în grupurile legionare și neolegionare și, de altfel, părerile sunt împărțite în cadrul acestor grupuri. Nu are o influență atât de mare, însă reușește să se folosească de rețelele grupărilor care îl sprijină”, l-a descris Adina Marincea pe Călin Georgescu, pentru Digi24.ro.