vineri, noiembrie 1

Firesc, după ce a pierdut puterea în favoarea laburiștilor, după aproape 14 ani de guvernare neîntreruptă, Partidul Conservator din Marea Britanie încearcă să-și împrospăteze imaginea, la finele acestei săptămâni urmând să-și aleagă un nou lider.

Robert Jenrick, unul dintre cei doi candidați la șefia conservatorilor, este de părere că fostele colonii britanice ar trebui, mai degrabă, să mulțumească Imperiului, decât să ceară reparații pentru modul în care au fost tratate, informează Politico.

O datorie de recunoștință față de Regatul Unit

Jenrick, deși recunoaște că Imperiul Britanic a fost complex și a „comis crime la o scară teribilă, inclusiv sclavia, strămutarea populațiilor și agresiune militară”, crede că multe națiuni ce fac parte din Commonwealth au o „datorie de recunoștință” față de Regatul Unit pentru instituțiile democratice pe care le-au moștenit după câștigarea independenței.

„Multe dintre fostele noastre colonii — în mijlocul realităților complexe ale Imperiului — ne datorează recunoștință pentru moștenirea pe care le-am lăsat-o”, declară Robert Jenrick.

Conservatorul britanic spune că Regatul Unit ar trebui să fie „mândru de realizările sale” în loc să simtă „o rușine copleșitoare”.

„Fostele colonii au recunoscut că sistemul britanic de guvernare a fost cel mai bun din lume pentru promovarea păcii și prosperității”, argumentează el.

E momentul pentru compensații?

Comentariile lui Jenrick răspund, cumva, inițiativei a 55 de națiuni din Commonwealth — majoritatea foste teritorii ale Imperiului Britanic — care au convenit că a sosit momentul pentru o discuție despre necesitatea ca Regatul Unit să ofere compensații pentru comerțul cu sclavi.

Prim-ministrul britanic, Keir Starmer laburist, a respins ideea unor eventuale plăți compensatorii, stârnind critici chiar și din partea unor membri ai propriului său partid.

Editor : C.S.

Acțiune.
Exit mobile version