sâmbătă, octombrie 19

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat din partea acestei formațiuni la alegerile prezidențiale 2024, a declarat sâmbătă, la Digi 24, că are o „relație colegială” cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Hunor a precizat că guvernul maghiar are o „responsabilitate morală” față de cetățenii maghiari care trăiesc în afara Ungariei.

„Este o relaţie colegială, este premierul Ungariei”, a spus Kelemen Hunor la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24”. „Ungaria, guvernul Ungariei, e scris în Constituție, are o responsabilitate morală în primul rând faţă de toate comunităţile maghiare care trăiesc în afara Ungariei şi le sprijină. Cam atâta putem spune. Sunt relaţii de colegialitate. Aşa cum fiecare lider politic e responsabil faţă de naţiunea lui, faţă de ţara lui, faţă de cei care l-au ales, aşa este responsabil şi el faţă de cei care l-au ales. Gestionează fiecare cum crede că e mai bine”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a recunoscut că guvernul Orban acordă „sprijin instituțional” comunității maghiare din România.

„În primul rând, sprijin instituțional, o grămadă de chestiuni, de la biserică, la învățământ, la sport ș.a.m.d. Pe de altă parte, când e vorba de politică, atunci nu gândește nimic și nu spune nimic. Că el este un om extrem de experimentat. Niciodată în deciziile noastre nu a intervenit. Nici măcar nu ne-a întrebat și a spus de fiecare dată în România trebuie să luați voi deciziile. E responsabilitate a voastră. Și din acest punct de vedere, această abordare este extrem de consecventă din partea lui”, a spus Kelemen Hunor.

Conform unei investigații Digi24.ro, Viktor Orban pompează, de mulți ani, sute de milioane de euro din fonduri guvernamentale într-o uriașă rețea de fundații și persoane fizice din Transilvania. Guvernul de la Budapesta a finanțat în ultimii zece ani comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei cu uriașe sume de bani, de ordinul miliardelor de euro. O mare parte a acestor fonduri s-au dus către Transilvania. Banii ajung către persoane juridice (în special fundații), dar și către persoane fizice din comunitatea maghiară din România. Numai în anul 2019, în cadrul unei singure finanțări prin Fundația Pro Economica Alapítvány, peste 3700 de persoane fizice din comunitatea maghiară din Transilvania au primit sume de bani de circa 10.000 de euro de persoană din partea Guvernului maghiar.

Editor : M.L.

Acțiune.
Exit mobile version