Thursday, March 23, 2023
Home Internațional LIVE Război în Ucraina, ziua 331: Liderii statelor NATO se reunesc la baza americană Ramstein pe tema înarmării armatei ucrainene / Washingtonul anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Kiev

LIVE Război în Ucraina, ziua 331: Liderii statelor NATO se reunesc la baza americană Ramstein pe tema înarmării armatei ucrainene / Washingtonul anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Kiev

by admin

​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său așteaptă „decizii ferme” din partea liderilor din domeniul apărării din NATO și din alte țări care se vor reuni vineri pentru a discuta despre creșterea capacității Ucrainei de a se confrunta cu forțele rusești cu tancuri de luptă moderne. La întâlnirea de vineri de la Baza Aeriană Ramstein din Germania vor fi discutate viitoarele livrări de arme, în special de tancuri germane Leopard 2 folosite de armatele din întreaga Europă.

Primul tanc T-90M distrus de ucraineni in luna maiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 331:

08:10Directorul CIA William Burns l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, săptămâna trecută, despre aşteptările SUA privind planurile pentru câmpul de luptă ale Rusiei în această primăvară, potrivit unui oficial american şi a două surse ucrainene familiarizate cu întâlnirea, scrie CNN.

07:27Departamentul de Apărare al Statelor Unite a anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina, în valoare de până la 2,5 miliarde de dolari, inclusiv vehicule blindate și sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei. Ajutorul include 59 de vehicule de luptă Bradley și 90 de transportoare blindate de trupe Stryker, dar nu și tancuri Abrams.

01:20Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: Sarcina cheie a statului nostru şi a partenerilor noştri este de a intensifica sentimentul Rusiei că nu va realiza nimic în Ucraina

00:56Ministrul israelian de externe promite ajutor umanitar pentru Ucraina

Noul ministru de externe al Israelului, Eli Cohen, a promis Ucrainei continuarea ajutorului umanitar, cu accent pe refacerea infrastructurii energetice și furnizarea de echipamente medicale, a declarat acesta după ce l-a sunat pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, potrivit Al Jazeera.

De asemenea, Cohen a declarat că va redeschide complet ambasada israeliană de la Kiev în următoarele 60 de zile, după prima conversație între cei doi de când noul guvern israelian a fost învestit la sfârșitul anului trecut.

00:20 Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a salutat rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European prin care se cere crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei şi a afirmat că trebuie găsită „baza legală cea mai solidă pentru a crea un astfel de tribunal”.

Într-un interviu acordat de la Forumul de la Davos postului Al-Jazeera, Aurescu a spus că România „a fost un susţinător foarte puternic al luptei împotriva impunităţii în ceea ce priveşte Rusia şi făptuitorii ruşi, în legătură cu conflictul din Ucraina”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un grup de 11 ţări din NATO au convenit noi donaţii de arme către Ucraina / Marea Britanie va trimite încă 600 de rachete Brimstone.
  • Noul ministru german al Apărării a declarat că nu știe de vreo cerință ca Ucraina să primească simultan tancuri americane și germane. Guvernul de la Berlin nu a autorizat până în prezent exportul de tancuri Leopard fabricate în Germania, sursele spunând că Berlinul ar acționa dacă Washingtonul ar fi de acord să trimită tancuri Abrams.
  • Pentagonul: Nu are sens să furnizăm tancuri M1 Abrams Ucrainei în acest moment / Motivele invocate de americani. „Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce oficialii germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă același lucru, potrivit CNN.
  • Zelenski: Furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina rămâne „presantă și foarte sensibilă”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina continuă să fie „presantă și foarte sensibilă” în războiul națiunii sale împotriva Rusiei, potrivit CNN. „Cu toții așteptăm aprobarea țării care deține drepturile asupra licenței respective (n.r. Germania)”, a explicat Zelenski.
  • Premierul polonez, „pesimist” în privința permisiunii germane pentru transferul tancurilor Leopard către Ucraina. „Sunt moderat sceptic, moderat pesimist, pentru că germanii se apără împotriva acestui lucru așa cum se apără diavolul împotriva apei sfințite”, a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor, potrivit Al Jazeera.
  • Mișcări de trupe la Moscova: Rușii au ridicat cu macaraua sisteme antiaeriene Pantsir pe acoperișul unor clădiri din Moscova – VIDEO
  • Serghei Lavrov acuză atitudinea „încrezută” şi „colonială” a occidentalilor și spune că Rusia va face totul pentru „a trezi la realitate” NATO şi UE
  • Patriarhul rus Kirill a avertizat, joi, că încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea duce la „sfârşitul lumii”, scrie EFE.
  • Activiștii sârbi și pro-Ucraina au depus joi plângeri penale împotriva grupului paramilitar rus Wagner și a susținătorilor săi, acuzându-i că au recrutat sârbi pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

—————-

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro