joi, octombrie 3

Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că forţele sale terestre au început raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah, în zona de frontieră din sudul Libanului. Anterior, în cursul serii, Cabinetul de Securitate al Israelului, convocat de premierul Benjamin Netanyahu, și-a dat acordul pentru „următoarea fază” a războiului împotriva grupării. În acest timp, armata libaneză și-a retras trupele la aproximativ 5 km de granița cu Israel, unde armata israeliană a stabilit o zonă militară închisă.

  • Prim-ministrul libanez spune că țara sa se confruntă cu „una dintre cele mai periculoase perioade ale sale” și afirmă că un milion de oameni sunt strămutați.
  • Atacurile aeriene israeliene continuă – IDF spune că a lovit Beirut, în timp ce oficiali din Liban spun că a fost lovită o clădire dintr-o tabără de refugiați palestinieni de lângă Sidon.
  • În Liban, oficialii afirmă că peste 1.000 de persoane au fost ucise în ultimele două săptămâni.
  • „Operațiunea terestră limitată” a fost declanșată de armata israeliană după săptămâni de confruntări cu Hezbollah, în care au fost uciși mai mulți șefi ai grupării șiite de Iran, inclusiv liderul Hassan Nasrallah.
  • Luni, cu mai multe ore înainte ca Israel să înceapă invazia terestră din sud, când operațiunea părea, însă, iminentă,  liderul interimar al grupării a spus că Hezbollah este gata de luptă.

Atac lângă Tel Aviv

ACTUALIZARE: 19:35: Cel puțin nouă israelieni și un câine au fost răniți într-un atac terorist cu focuri de armă la Jaffa, în centrul Israelului, marți seara, a raportat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii.

Cel puțin patru persoane sunt raportate ca fiind grav rănite. Magen David Adom a anunțat că incidentul a implicat mai multe victime.

Împușcăturile au avut loc în apropierea unei stații de metrou ușor din centrul orașului israelian. Doi teroriști care au fost observați ieșind din tren au fost împușcați mortal de forțele de securitate, scrie Jerusalem Post.

Cabinetul israelian de securitate se reunește într-un buncăr

ACTUALIZARE 19:25: Cabinetul israelian de securitate se va reuni în această seară, la ora 19:30, într-un buncăr din Ierusalim, potrivit presei israeliene, scrie Jerusalem Post.

Ministrul de Externe Israel Katz a ordonat o întâlnire imediată cu toți ambasadorii israelieni din întreaga lume, din cauza situației de securitate, pentru a se pregăti atât din punct de vedere politic, cât și al securității pentru atacul iranian.

Se așteaptă ca ambasadorii să primească instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuie să comunice cu șefii de stat din întreaga lume din cauza atacurilor recente asupra Israelului și a atacului iranian așteptat.

Rezidenților din zona Tel Aviv li s-a cerut să rămână în apropierea adăposturilor

ACTUALIZARE: 18:35: Locuitorilor din Tel Aviv li s-a spus să intre în adăposturi antiatomice, în contextul iminentului atac iranian, relateză Jerusalem Post.

Locuitorii din regiunea de centru a Israelului au fost instruiți să rămână în apropierea adăposturilor până la noi ordine, potrivit sursei citate.

Hezbollah susține că a lansat rachete în direcția unei baze a aviației militare israeliene. Într-o postare pe Telegram, mișcarea șiită libaneză proiraniană Hezbollah a afirmat că a atacat baza Sde Dov, care se află la periferia orașului Tel Aviv. 

ACTUALIZARE: 18:15: Secretarul de Stat american Antony Blinken spune că SUA „urmăresc foarte îndeaproape evenimentele din Orientul Mijlociu”.

„Statele Unite sunt angajate în apărarea Israelului. Urmărim evoluțiile, așa cum am spus, cu mare atenție în acest moment”, a declarat el înainte de o întâlnire la Washington.

Acest lucru se întâmplă în timp ce un înalt oficial al Casei Albe avertizează la CBS, partenerul BBC din SUA, că are indicii că Iranul intenționează să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului.

Un atac al Iranului asupra Israelului ar putea fi la fel de mare sau mai amplu decât atacul lansat pe 13 aprilie, au declarat oficiali americani pentru CBS News, partenerul american al BBC.

Iranul a fost pregătit să lanseze un atac pe termen scurt încă de la începutul lunii august, când a amenințat că se va răzbuna pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, spun oficialii citați de CBS News.

Reamintim că, în aprilie, Iranul a lansat un baraj de rachete către teritoriul israelian. Aproximativ 99% dintre rachete au fost interceptate de Israel și aliații săi, inclusiv SUA și Marea Britanie.

Turcia este alături de Liban. ”Orice ar face, Israelul  va fi oprit mai devreme sau mai târziu”

ACTUALIZARE 16:50: Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că Turcia va fi alături de Liban și îl va sprijini cu toate mijloacele sale după ce Israelul a lansat raiduri în Liban în cadrul unei incursiuni terestre „limitate”.

„Nu îi vom lăsa niciodată singuri pe frații noștri libanezi în aceste zile dificile și îi vom sprijini cu toate mijloacele noastre”, a declarat Erdogan într-un discurs susținut la redeschiderea Parlamentului turc după vacanța de vară.

Condamnând operațiunile terestre israeliene din Liban, Erdogan îndeamnă Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale să oprească Israelul fără „să mai piardă timpul”.

„Orice ar face, Israelul va fi oprit mai devreme sau mai târziu”, spune el, potrivit Times of Israel.

IDF: Circa 3.000 de teroriști așteptau să atace nordul Israelului după 7 octombrie 2023

ACTUALIZARE 16:15: În timp ce Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au lansat oficial operațiuni terestre în sudul Libanului la miezul nopții de luni spre marți, armata dezvăluie acum că a efectuat deja peste 70 de raiduri limitate și țintite, cu forțele speciale, de la începutul războiului, distrugând numeroase poziții Hezbollah, tuneluri și mii de arme care ar fi putut fi folosite de grupul terorist pentru a invada Israelul.

Potrivit IDF, în raidurile din ultimele luni, trupele au anihilat aproximativ 1.000 de locații Hezbollah din sudul Libanului, unele dintre ele la câțiva kilometri de gardul de frontieră, inclusiv tuneluri și buncăre în care gruparea teroristă depozita arme.

IDF a declarat că obiectivele erau situate atât în interiorul satelor libaneze, cât și în zone împădurite.

Raidurile au fost efectuate încă de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, după ce IDF a declarat că a reușit să respingă forța de elită Radwan a Hezbollah din zona de frontieră, permițând comandourilor israeliene să intre în Liban aproape fără a fi detectate.

Nu au existat ciocniri directe cu agenții Hezbollah în timpul raidurilor.

Conform evaluărilor IDF, aproximativ 2.400 de teroriști din forțele Radwan și alți 500 de teroriști palestinieni ai Jihadului Islamic – antrenați de Radwan – așteptau în satele din sudul Libanului să atace Israelul în zilele de după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, scrie Times of Israel.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ambasador al Israelului: „Nu avem nicio intenţie să invadăm Libanul, să repetăm greşeala pe care am făcut-o în 1982”

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 15:15 Israelul „nu intenţionează să invadeze Libanul” şi nici să rămână acolo „luni de zile”, a afirmat marţi ambasadorul său în Franţa, Joshua Zarka, în timp ce armata israeliană a anunţat în noaptea de luni spre marţi că trupele sale terestre au trecut frontiera pentru a combate gruparea şiită Hezbollah în sudul Libanului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Nu avem nicio intenţie să invadăm Libanul. Să repetăm greşeala pe care am făcut-o în 1982”, când Israelul a invadat sudul Libanului, de unde trupele sale au plecat abia în 2000, a declarat Joshua Zarka la postul de radio France inter.

„Nu ştiu dacă este vorba de ore sau de zile, dar cu certitudine nu este o chestiune de luni de zile”, a afirmat diplomatul israelian, întrebat despre durata acestei intervenţii militare în sudul Libanului.

Citește și: Bombardamente masive și asasinate. Cum a reușit Netanyahu să-și salveze poziția amenințată de invazia Hamas din 7 octombrie

„Ideea este de a forţa Hezbollah să nu se mai afle la graniţă/ Este un război care ne-a fost impus”

„Ideea este într-adevăr de a forţa Hezbollah să nu se mai afle la graniţă”, a spus ambasadorul. „Scopul nu este să invadăm întregul Liban şi nici să invadăm tot sudul Libanului, ci să curăţăm o parte a Libanului de-a lungul frontierei noastre”, a insistat el.

„Este un război care ne-a fost impus. Nu noi am ales să intrăm în război cu Libanul, la fel cum nu am ales să intrăm în război cu (gruparea) Hamas în Fâşia Gaza. Acest lucru ne-a fost impus de Hamas (la 7 octombrie), iar a doua zi de Hezbollah, care ne-a atacat pe 8 octombrie”, a explicat diplomatul israelian.

Citește și ANALIZĂ: „De ce nu pot marile puteri să oprească un război în Orientul Mijlociu”

ONU avertizează Israelul cu privire la consecinţele unei „invazii terestre de mare amploare” în Liban

ONU a avertizat marţi cu privire la consecinţele unei „invazii terestre de mare amploare” a Israelului în Liban, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„În timp ce violenţa armată între Israel şi Hezbollah degenerează, consecinţele pentru civili sunt deja teribile şi ne temem că o invazie terestră israeliană de mare amploare în Liban nu va face decât să agraveze suferinţa”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, în cadrul unui briefing de presă.

Biroul Înaltului Comisariat, a spus ea, este „foarte îngrijorat de extinderea ostilităţilor în Orientul Mijlociu şi de faptul că acestea riscă să antreneze întreaga regiune într-o catastrofă umanitară şi a drepturilor omului”.

Citește și Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban. „Dreptul internațional trebuie respectat”

„Riscurile de a vedea situaţia deteriorându-se şi mai mult, cu consecinţe teribile pentru civili, şi de a vedea situaţia extinzându-se rapid la alte state din regiune sunt reale”, a avertizat sursa citată.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că, „în nordul Israelului şi în anumite zone din nordul Cisiordaniei, sirenele au sunat, iar locuitorilor li s-a recomandat să rămână în apropierea adăposturilor, să îşi limiteze mişcările şi să evite adunările”.

„Impactul escaladării ca rezultat al lansării de rachete de către rebelii houthi din Yemen asupra Israelului şi atacurile israeliene ca răspuns este, de asemenea, foarte îngrijorător”, a adăugat ea.

„Prea mulţi copii, femei şi bărbaţi nevinovaţi au fost ucişi şi prea multe distrugeri au fost provocate”, a spus ea, făcând apel la toate părţile implicate în conflict „să facă o distincţie clară între ţintele militare şi civili şi bunurile cu caracter civil”.

Înaltul comisar al ONU, Volker Turk, a cerut tuturor părţilor să continue negocierile pentru a pune capăt violenţelor actuale, avertizând că cei responsabili de încălcările ale dreptului umanitar internaţional vor trebui să răspundă pentru faptele lor.

Lupte intense între IDF și Hezbollah în sudul Libanului

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 12:30 Israelul a declarat că marți au izbucnit lupte intense cu Hezbollah în sudul Libanului după ce parașutiștii și comandourile sale au lansat raiduri acolo, la începutul unei incursiuni terestre și după lovituri aeriene devastatoare împotriva conducerii Hezbollah, transmite Reuters.

Armata israeliană a declarat că operațiunile din Liban au început luni seara și au implicat divizia de elită 98, care a fost desfășurată pe frontul de nord, în urmă cu două săptămâni, din Gaza, unde a luptat luni de zile împotriva Hamas.

Două surse libaneze din domeniul securității au declarat pentru Reuters că unități israeliene au trecut în Liban peste noapte pentru operațiuni de recunoaștere și sondare. Trupele libaneze s-au retras, de asemenea, de pe poziții de-a lungul frontierei, a adăugat sursa.

Armata israeliană a emis un avertisment către cetățeni de a nu se deplasa cu vehiculele lor din zona de la nord de râul Litani spre sudul acestuia. Aceasta a declarat anterior că dorește să elimine Hezbollah de la sud de râu.

Citește și Ce trebuie știut despre conflictul dintre Israel și Hezbollah. Care este obiectivul incursiunii în Liban (analiză BBC)

Drone lansate de rebelii Houthi din Yemen către Tel Aviv și Eilat

Mișcarea Houthi din Yemen a țintit marți cu drone posturi militare israeliene din Tel Aviv și Eilat, a declarat purtătorul de cuvânt militar al grupării, Yahya Saree, într-un discurs televizat.

Armata libaneză a declarat marți, într-un comunicat, că retragerea sa face parte dintr-o repoziționare regulată a unora dintre punctele sale de monitorizare din sudul Libanului.

Locuitorii din orașul libanez de frontieră Aita al-Shaab au raportat bombardamente intense și zgomotul unor elicoptere și drone deasupra lor. Rachete de semnalizare au fost lansate în mod repetat deasupra orașului libanez de frontieră Rmeish, luminând cerul noaptea.

Atac aerian israelian asupra Damasc

În Siria, trei civili au fost uciși și alți nouă au fost răniți într-un atac aerian israelian asupra capitalei Damasc, a declarat marți presa de stat siriană, citând o sursă militară. Armata israeliană a declarat că nu comentează rapoartele presei străine.

Israelul efectuează de ani de zile lovituri împotriva unor ținte legate de Iran în Siria, dar a intensificat raidurile de când grupul militant palestinian Hamas a atacat teritoriul sudic al Israelului la 7 octombrie 2023.

Bombardamente lansate din Liban

Forțele de apărare ale Israelului afirmă că mai multe proiectile au trecut dinspre Liban spre centrul țării, inclusiv zona metropolitană Tel Aviv. Unele au fost interceptate, se arată într-un comunicat citat de BBC.

Serviciul de ambulanță israelian Magen David Adom spune că un bărbat a fost rănit și că acesta este „conștient, cu o rană la cap, în stare moderată”.

Forțele israeliene din Liban rămân aproape de graniță (înalt oficial de securitate)

Un înalt oficial de securitate a declarat pentru BBC că forțele terestre israeliene au ajuns doar până la „o distanță foarte mică de mers pe jos” în Liban.

„Vorbim despre țintirea acestor rampe de lansare Hezbollah, a infrastructurii Hezbollah chiar lângă comunitățile din nordul Israelului”, spune oficialul.

„Nu pot da cifre, dar pot să vă spun că nu este vorba de o invazie terestră de amploare”, spune oficialul, descriind-o ca fiind „limitată” și nu ca operațiunile israeliene din Gaza.

Un milion de persoane strămutate în Liban

Prim-ministrul Libanului, Najib Makati, spune că țara sa se confruntă cu „una dintre cele mai periculoase faze” din istoria sa.

Aproximativ un milion de persoane au fost strămutate în Liban de când au început atacurile aeriene israeliene luna trecută, adaugă el.

„Solicităm de urgență mai mult ajutor pentru a ne consolida eforturile actuale de a oferi sprijin de bază civililor strămutați”, spune el.

Makati a vorbit în timpul unei întâlniri cu organizațiile Națiunilor Unite, în timpul căreia acestea au lansat un apel umanitar de peste 426 milioane de dolari.

Hezbollah anunţă că a lansat primele atacuri

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 10:00 Gruparea şiită Hezbollah a anunţat marţi primele atacuri, după începerea unei ofensive terestre israeliene în sudul Libanului, deşi nu s-au confirmat, deocamdată, confruntări directe între cele două părţi pe teritoriul libanez, informează EFE, preluat de Agerpres.

Formaţiunea şiită pro-iraniană a raportat, în comunicate de presă, că a lansat un atac de artilerie şi altul cu un baraj de rachete împotriva unor grupuri de soldaţi israelieni în oraşul Metula din zona de frontieră din nordul Israelului, care a fost declarată cu o zi în urmă „zonă militară închisă”.

Armata israeliană a raportat marţi dimineaţă un tir de proiectile dinspre Liban în nordul Israelului, potrivit France Presse.

După declanşarea sirenelor de alertă la Metula şi Avivim în zorii zilei de marţi, „au fost identificate mai multe proiectile provenind din Liban” în fiecare din aceste două zone, conform unui comunicat militar israelian, care precizează că unele proiectile au fost interceptate, în timp ce altele au căzut, în special, în zonele nelocuite.

Franţa trimite o navă militară ca „măsură de precauţie” în caz de evacuare

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 09:10 Un vas al Marinei franceze a pornit luni din sud-estul Franţei pentru a se opri în largul coastelor Libanului ca „măsură de precauţie”, pentru eventualitatea în care cetăţenii francezi din această ţară vor trebui evacuaţi, a aflat AFP de la Statul Major al armatei, potrivit Agerpres.

Port-elicopterul amfibie (PHA) francez, căruia îi va lua „5 până la 6 zile” ca să ajungă din portul Toulon în zona din estul Mediteranei, potrivit acestei surse, este echipat cu elicoptere şi un „grup tactic la bord” mobilizabil în caz de evacuare a cetăţenilor francezi, dacă se va decide acest lucru.

„Ne consolidăm mijloacele pentru a face faţă unei deteriorări a situaţiei”, a declarat pentru AFP un ofiţer superior din cadrul Statului Major al armatei, precizând că deocamdată „nu se pune problema evacuării cetăţenilor”.

Responsabilul nu a precizat numele navei. Franţa are trei port-elicoptere amfibii, Mistral, Dixmude şi Tonnerre. Aceste nave de 21.500 de tone şi 199 de metri lungime, un fel de „porturi plutitoare”, sunt echipate cu spital, şlepuri şi pot găzdui câteva sute de oameni în hangarul lor. În primăvară, Tonnerre a fost folosit pentru a evacua cetăţenii francezi din Haiti.

Aproximativ 23.000 de francezi sau franco-libanezi sunt stabiliţi în Liban. Ambasada Franţei a înfiinţat o celulă de răspuns telefonic activă şapte zile din şapte, a amintit luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, aflat la Beirut.

În faţa deteriorării situaţiei şi a suspendări de către multe companii aeriene a zborurilor lor către Beirut, Regatul Unit a anunţat luni desfăşurarea a 700 de militari în Cipru pentru a se pregăti pentru o posibilă evacuare a cetăţenilor săi din Liban.

Germania, la rândul ei, a trimis un avion militar A321 la Beirut pentru a evacua personalul „neesenţial” din ambasada sa, precum şi anumiţi cetăţeni consideraţi vulnerabili.

Washingtonul şi-a întărit prezenţa militară în regiune, în special prin desfăşurarea portavionului Harry Truman, mai scrie AFP.

Londra închiriază un zbor comercial pentru evacuarea cetăţenilor săi din Liban

Regatul Unit a anunţat luni seară că a închiriat un zbor comercial pentru cetăţenii săi care doresc să plece din Liban, notează AFP, preluat de Agerpres.

Acest zbor va decola miercuri de pe Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut.

„Securitatea cetăţenilor britanici din Liban rămâne prioritatea noastră absolută”, a scris ministrul de externe David Lammy, citat în comunicatul ministerului său.

„De aceea, guvernul britanic închiriază un zbor pentru a-i ajuta pe cei care doresc să plece. Este esenţial să plecaţi acum, deoarece o evacuare ulterioară poate să nu fie garantată”, a continuat el.

Cetăţenii britanici „vulnerabili” vor avea prioritate pentru acest zbor, a precizat comunicatul.

Multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile către şi dinspre Beirut.

Șeful Pentagonului a vorbit cu omologul israelian. Avertisment pentru Iran

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 8.10: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că a vorbit cu omologul său israelian, Yoav Gallant, și că i-a transmis acestuia că SUA susține dreptul Israelului de a se apăra.

„Am convenit asupra necesității de a desființa infrastructura de atac de-a lungul frontierei pentru a ne asigura că Hezbollah-ul libanez nu poate efectua atacuri precum cel din 7 octombrie (n.r. – lanast de Hamas) împotriva comunităților din nordul Israelului”, a spus șeful Pentagonului.

Lloyd Austin a avertizat, de asemenea, Teheranul împotriva unui eventual „atac militar direct asupra Israelului, subliniind „consecințele grave pentru Iran”. 

Raiduri asupra a patru localități de la granița de nord a Israelului

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 7.50: Mai multe raiduri au avut loc în timpul nopții asupra localităților Bint Jbeil, Tayri, Kounine și Blida, aflate în nordul Libanului, anunță agenția de stat din Liban, preluată de The Guardian.

Toate cele patru localități se află în apropiere de granița cu Israel, scrie publicația britanică, care subliniază că, în anunțul privind operațiunea terestră, IDF a spus că va ținti „mai multe sate de lângă graniță, care reprezintă o amenințare imediată și reală asupra așezărilor israeliene de la granița de nord”.

Tabără de refugiați, ținta unui atac

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 7.00: Israelul a lansat marţi dimineaţă un atac asupra unei clădiri din tabăra palestiniană Ain al-Hilweh, de lângă Sidon, în sudul Libanului, au declarat o sursă palestiniană şi mass-media libaneză, scrie Reuters și The Guardian.

Potrivit agenției britanice, care citează surse de securitate palestiniene, ținta atacului a fost un comandant al rupării palestiniene Fatah, mai exact al aripii militare Brigada Martirilor al-Aqsa, numit Mounir Maqdah. În acest moment, nu este clar dacă acesta a murit sau nu în atac.

Atacul este, în schimb, este prima lovitură asupra taberei supraaglomerate, cea mai mare tabără palestiniană din Liban, de la izbucnirea ostilităţilor transfrontaliere în urmă cu aproape un an. Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi UNRWA furnizează servicii pentru aproape 50 000 de refugiaţi din tabără.

Sidon se află la aproximativ 80 de kilometri nord de graniţa cu Israelul.

UNRWA afirmă că refugiaţii provin în principal din oraşele de coastă din Palestina de dinainte de 1948, dar că în ultimii ani a găzduit şi sirieni care au fugit de războiul civil din ţara lor.

Israelul anunță că a interceptat drone și rachete

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 6.57: Armata israeliană a declarat că sirenele care avertizau asupra unor raiduri aeriene au sunat în zona Meron din regiunea Galileea Superioară, în nordul Israelului, după ce au fost detectate 10 proiectile care traversau spaţiul aerian dinspre Liban. Armata susţine că unele au fost interceptate, iar altele au căzut „în zone deschise”.

Armata a mai declarat că a detectat şi interceptat o dronă deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului.

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 00:15: Hezbollah a emis o declarație după miezul nopții de marți, afirmând că a vizat mișcările de trupe israeliene din dreptul orașelor de frontieră libaneze. Cu toate acestea, nu au existat rapoarte confirmate conform cărora Israelul ar fi lansat mult așteptata operațiune terestră, iar IDF nu a comentat încă această chestiune, scrie Times of Israel.

Pe de altă parte, rețeaua libaneză Al-Mayadeen, afiliată Hezbollah, a relatat despre un atac israelian în cartierul Daheih din Beirut, unde IDF a cerut locuitorilor să se evacueze, scrie ynetnews.com.

ACTUALIZARE 1 OCTOMBRIE ora 00:00: Libanezii au fost autorizați să călătorească în Irak folosind doar cartea de identitate, a anunțat luni Sûreté Générale (SG), într-un moment în care Israelul și-a intensificat atacurile asupra Libanului și desfășoară operațiuni terestre „limitate” în sud, potrivit Washingtonului, anunță lorientlejour.com.

Directorul interimar al SG, Elias Baïssari, a emis o decizie prin care autorizează libanezii care nu dețin un pașaport valabil și doresc să călătorească exclusiv în Irak să se deplaseze folosind doar cartea de identitate, un certificat de stare civilă familial sau individual sau un pașaport expirat.

Sûreté Générale a declarat că a comunicat această decizie posturilor de frontieră terestre și aeroportului internațional din Beirut. De asemenea, decizia însărcinează serviciile de securitate ale aeroporturilor și frontierelor terestre să întocmească zilnic „tabele nominative” și să le transmită SG. 

ACTUALIZARE 30 SEPTEMBRIE ora 23:45: Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, face apel la israelieni să nu publice mișcările de trupe, având în vedere indicațiile, relatările, afirmațiile și zvonurile tot mai numeroase privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului.

„În ultimele ore au existat multe relatări și zvonuri despre activitatea IDF la granița cu Libanul. Cerem să nu fie difuzate relatări despre activitățile forțelor”, spune Hagari pe X, invocând necesitatea de a proteja trupele.

„Rămâneți doar la rapoartele oficiale și nu răspândiți zvonuri iresponsabile”, adaugă el.

ACTUALIZARE 30 SEPTEMBRIE ora 23:30: Armata israeliană (IDF) face apel la locuitorii cartierului Dahieh din Beirut să evacueze imediat zona

Cabinetul de securitate al Israelului a fost convocat de premier, pentru a se discuta ultimele evoluții din teren. Între timp, reuniunea s-a încheiat, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu se consultă acum cu un forum mai restrâns în biroul său din sediul militar Kirya din Tel Aviv.

Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, lt. col. Avichay Adraee, a făcut apel la locuitorii cartierului Dahieh din Beirut să evacueze clădirile adiacente a trei cartiere sudice din Beirut: Al-Lilki, Harat Harikh și Borj El Brajneh, scrie ynetnews.com.

Mesajul afirmă: „Vă aflaţi în imediata vecinătate a unor interese şi instalaţii aparţinând grupării teroriste Hezbollah şi, prin urmare, (armata) va acţiona cu forţă împotriva lor. Pentru siguranţa voastră şi a membrilor familiei voastre, trebuie să evacuaţi imediat clădirile şi să vă îndepărtaţi de ele pe o distanţă de cel puţin 500 de metri”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare. 

ACTUALIZARE 30 SEPTEMBRIE ora 22:16: Soldații armatei israeliene (IDF) au intrat luni seară în sudul Libanului în cadrul unui asalt terestru, în contextul în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, informează AFP, citată de Jerusalem Post.

Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban din 2006.

Postul saudit Al-Arabiya relatează că tancurile israeliene s-au infiltrat în Rmaich, în sudul Libanului.

Acest lucru urmează relatărilor anterioare conform cărora Israelul a notificat SUA că intenționează să lanseze o operațiune terestră limitată în Liban, care ar putea începe în câteva ore, a confirmat luni un oficial american pentru CBS. Alte surse de știri au relatat că o incursiune israeliană ar putea avea loc în următoarele zile.

„Operațiuni terestre limitate” vizând Hezbollahul în Libanul de Sud 

Israelul a lansat în aceste momente „operațiuni terestre limitate” vizând Hezbollahul în Libanul de Sud, în apropierea frontierei, a anunțat luni Departamentul de Stat, citat de lorientlejour.com.

„Ne-au informat că recurg la operațiuni limitate vizând infrastructuri ale Hezbollah în apropierea frontierei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la conversații între Israel și Statele Unite pe această temă.

ACTUALIZARE 30 SEPTEMBRIE ora 22:05: Mass-media libaneze relatează despre bombardamente intense de artilerie israeliană în direcția satului de frontieră Wazzani, în apropiere de Ghajar.
Relatările vin în contextul în care există tot mai multe indicii privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului, scrie Times of Israel.

Barajul de artilerie al IDF se extinde la mai multe zone de la frontiera libaneză. În plus, tancurile trag asupra țintelor de pe partea libaneză a frontierei.

ACTUALIZARE 30 SEPTEMBRIE ora 22:00: Trupele libaneze s-au retras de pe pozițiile de la granița de sud a Libanului cu Israelul până la cel puțin cinci kilometri la nord de frontieră, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză, scrie Times of Israel.

Retragerea are loc în contextul în care există tot mai multe indicii privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului.

De asemenea, un oficial militar libanez a declarat pentru AFP că armata libaneză își repoziționează trupele staționate la granița sa de sud.

Armata libaneză „repoziționează și regrupează forțele” la frontiera de sud, ca urmare a amenințărilor cu o incursiune israeliană împotriva țintelor Hezbollah, a declarat oficialul, care a solicitat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile.

Potrivit lorientlejour.com, trupele libaneze s-au poziționat ulterior pe colina al-Mari, în regiunea Hasbaya.

CITIȚI ȘI: Premierul israelian prevestește: „Schimbarea regimului iranian va avea loc mult mai repede decât se crede”

ACTUALIZARE 30 SEPTEMBRIE ora 21: 15: Angajați ai Ambasadei Germaniei din Beirut, evaluați cu avion militar

Angajații Ambasadei Germaniei din Liban au fost evacuați cu un avion militar trimis luni la Beirut. 110 persoane au ajuns la bordul avionului, diplomați, personal auxiliar și familiile acestora. Anunțul a fost făcut de Ministerele Afacerilor Externe şi Apărării germane, informează lorientlejour.com.

Circa 110 de pasageri se aflau la bordul avionului A321 al forţelor aeriene germane (Luftwaffe), printre care diplomaţi, alţi membri ai personalului şi unii cetăţeni consideraţi vulnerabili, a detaliat o sursă apropiată de guvernul german pentru France Presse. Ministerele citate au precizat într-un comunicat că evacuarea a vizat personalul „neesenţial” al ambasadei, care rămâne „operaţională”. Trebuie de asemenea repatriaţi angajaţi ai altor organizaţii germane, precum şi familiile lor, şi „cetăţeni germani în mod particular ameninţaţi din cauza unor circumstanţe medicale”.

Ambasada Germaniei la Beirut „continuă să îi ajute pe germanii rămaşi în Liban să părăsească ţara cu zboruri comerciale sau cu alte mijloace”, potrivit comunicatului. Numeroase companii aeriene şi-au suspendat zborurile cu destinaţia Beirut, iar posibilităţile de plecare cu zboruri comerciale din Liban s-au redus.

Potrivit guvernului german, circa 1.800 de cetăţeni germani sunt înregistraţi la celula de criză a reprezentanţei diplomatice din Liban.

ACTUALIZARE 30 SEPTEMBRIE ora 21:00: Zonă militară închisă, în nordul Israelului, la frontiera cu Libanul

Armata israeliană a impus o zonă militară închisă în zona comunităților de la frontiera de nord Metula, Misgav Am și Kfar Giladi. Armata spune că mișcarea urmează unei noi evaluări a situației din teren. Ordinul a fost semnat de șeful Comandamentului de Nord, general-maior Ori Gordin.
„IDF clarifică faptul că intrarea în această zonă este strict interzisă”, se adaugă.

Această evoluție survine pe fondul unor rapoarte și indicii privind o operațiune terestră israeliană iminentă împotriva Hezbollah în Liban, scrie Times of Israel.

Știrea inițială: Campania planificată de Israel ar fi de mai mică amploare decât ultimul său război împotriva Hezbollah, din 2006, şi s-ar concentra asupra eliminării infrastructurii militante de-a lungul frontierei, pentru a reduce ameninţarea la adresa comunităţilor israeliene de la frontieră, a declarat oficialul american, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului

Luni, forţele israeliene au efectuat raiduri limitate în Liban, potrivit sursei israeliene familiarizate cu operaţiunea, care de asemenea a vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialul american, citând discuţiile din cadrul administraţiei Biden din cursul weekendului, a declarat că se pare că Israelul plănuieşte o invazie terestră majoră, dar planul pare să fi fost redus semnificativ, fiind axat pe distrugerea tunelurilor Hezbollah, a lansatoarelor de rachete, a depozitelor de arme şi a altor infrastructuri, urmând apoi retragerea forţelor.

„Israelul are planuri pentru o operaţiune limitată, care va fi iminentă. Ele sunt în concordanţă cu cele ale americanilor. Înţelegerea este că nu vor face o altă Gaza”, a confirmat israelianul familiarizat cu operaţiunea.

Oficialul american a spus că israelienii au informat că vor efectua raiduri limitate într-o serie de sate de-a lungul frontierei, aşa cum a anunţat armata israeliană luni dimineaţă. Scopul strategic, a spus oficialul, este de a se asigura că Hezbollah nu îşi poate menţine capacitatea de a ataca comunităţile israeliene de cealaltă parte a frontierei.

Administraţia Biden este totuşi încă preocupată de posibilitatea ca ceea ce ar începe ca o operaţiune limitată în timp şi geografic să se transforme în ceva mai amplu şi pe termen mai lung, a declarat oficialul. Această preocupare este discutată cu israelienii, a mai spus sursa The Washington Post.

Operaţiunea ar avea loc la câteva zile după ce Israelul l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, într-un raid aerian la Beirut. Atacurile israeliene au ucis, de asemenea, cel puţin şase dintre comandanţii şi oficialii de top ai lui Nasrallah în ultimele 10 zile, dând o lovitură uriaşă unei miliţii care se mândrea cu unul dintre cele mai formidabile arsenale din Orientul Mijlociu şi cu cea mai largă acoperire strategică.

Franța îndeamnă Israelul „să se abțină” de la orice fel de incursiune terestră în Liban

Concomitent, șeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, a îndemnat Israelul, în timpul unei conferinţe de presă la Beirut, „să se abţină de la orice incursiune terestră” în Liban şi „să înceteze focul”, cerând totodată organizaţiei şiite libaneze Hezbollah să facă la fel, informează AFP, preluată de Agerpres.

Barrot le-a cerut de asemenea celor două părţi „să accepte de acum” propunerea de armistiţiu internaţională lansată la ONU.

„Ea este încă pe masă. Există o speranţă, însă rămâne puţin timp”, a spus Barrot.

Parisul şi Washingtonul, alături de ţări arabe, occidentale şi europene, au pledat săptămâna trecută pentru un „armistiţiu imediat de 21 de zile” între Israel şi Hezbollah, pentru „a da o şansă diplomaţiei”. O iniţiativă ignorată de Israel, care dimpotrivă şi-a înteţit loviturile şi l-a ucis vineri pe şeful Hezbollahului, Hassan Nasrallah.

„Îndemn Israelul să se abţină de la orice incursiune terestră şi să înceteze focul. Îndemn Hezbollah să facă la fel şi să se abţină de la orice acţiune susceptibilă să destabilizeze regiunea”, a insistat noul ministru francez al afacerilor externe.

Peste o mie de persoane au fost ucise în Liban, potrivit autorităţilor libaneze, de la începutul escaladării militare între Israel şi Hezbollah la mijlocul lui septembrie.

Editor : M.L.

Acțiune.
Exit mobile version