Thursday, March 30, 2023
Home Internațional LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 333. Rusia are probleme cu extinderea planificată a armatei / Premierul polonez, supărat pe Germania / Ucraina celebrează Ziua Integrităţii / Ruşii continuă bombardamentele / Ministrul german al Apărării va vizita în curând Ucraina / 7.000 de civili şi peste 200.000 de militari ucişi după 11 luni de război

LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 333. Rusia are probleme cu extinderea planificată a armatei / Premierul polonez, supărat pe Germania / Ucraina celebrează Ziua Integrităţii / Ruşii continuă bombardamentele / Ministrul german al Apărării va vizita în curând Ucraina / 7.000 de civili şi peste 200.000 de militari ucişi după 11 luni de război

by admin

UPDATE 14:30 Două persoane au sărit în aer în timpul dezamorsării unor dispozitive explozive în Ucraina

Două persoane au ajuns la spital după ce au fost “aruncate în aer” de un dispozitiv exploziv necunoscut în nord-estul Ucrainei, a declarat şeful regiunii Harkov.  

Oleg Sinegubov a declarat că serviciile de urgenţă au reuşit să dezamorseze sâmbătă 14 dispozitive explozive în oraşul Kamianka, în Izium, regiune din districtul Harkov.

 

Dar a adăugat că un bărbat de 49 de ani şi unul de 50 de ani au fost răniţi de o mină şi au fost “spitalizaţi în stare moderată”, relatează Sky News.

 

“Pe linia de contact, apărătorii noştri îşi menţin ferm poziţiile şi îi distrug pe ocupanţi”, a continuat el.

 

“Credem în forţele armate şi lucrăm pentru victorie”.

 

UPDATE 14:10  Germania dă asigurări că este de partea corectă: Vom continua să sprijinim Ucraina 

“Vom continua să sprijinim Ucraina – atât timp şi atât de cuprinzător cât va fi necesar. Împreună, ca europeni – în apărarea proiectului nostru european de pace”, a declarat Scholz la Paris, în cadrul unui eveniment de celebrare a prieteniei dintre Germania şi Franţa, relatează Sky News.

 

Franţa şi Germania încearcă să depăşească diferenţele puse în evidenţă de războiul Rusiei din Ucraina şi să îşi consolideze alianţa printr-o zi de ceremonii şi discuţii privind securitatea, energia şi alte provocări ale Europei.

 

UPDATE 12:45 Refuzul Berlinului de a furniza tancuri Leopard Kievului, inacceptabil – premierul polonez Mateusz Morawiecki 

Premierul polonez a calificat duminică drept “inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri Leopard Kievului, care le cere cu insistenţă într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă.

 

“Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovaţi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile şi copiii sunt ucişi”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia PAP.

 

Declaraţiile sale au fost făcute la două zile după o reuniune a aproximativ 50 de ţări la baza americană de la Ramstein, în Germania. Acolo, aliaţii Ucrainei au anunţat noi livrări substanţiale de arme către Ucraina, dar nu au reuşit să ajungă la un acord privind livrarea de tancuri grele, în ciuda cererilor repetate ale Ucrainei.

 

Premierul polonez a declarat că aşteaptă “o declaraţie clară” din partea Berlinului care să autorizeze expedierea de Leopards, al căror producător este, de către ţările care le au.

 

Polonia, care spune că este pregătită să livreze 14 Leopards Kievului, afirmă că poartă discuţii pe această temă cu aproximativ 15 ţări. Dacă Berlinul refuză să furnizeze Leopards Kievului, “vom crea o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a declarat şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki.

 

UPDATE 11:00 Ministerul britanic al Apărării crede că Rusia are probleme cu extinderea planificată a armatei

Schimbările structurale majore anunţate în armata rusă arată intenţia conducerii de a se pregăti pentru o confruntare de lungă durată în Ucraina, a raportat Ministerul britanic al Apărării, duminică.

 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat zilele trecute că schimbările urmează să fie implementate între 2023 şi 2026, inclusiv o creştere a numărului de soldaţi, cifra anunţată fiind d 1,5 milioane de militari.

 

„Planurile lui Shoigu semnalează faptul că, foarte probabil, conducerea rusă evaluează că o ameninţare militară convenţională sporită va dăinui timp de mulţi ani după actualul război din Ucraina. Cu toate acestea, este foarte probabil ca Rusia să aibă greutăţi în asigurarea personalului şi echipamentelor”, a scris pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

 

Măsura echivalează cu o „creştere de 11% a personalului militar pe lângă extinderea anunţată anterior la 1,35 milioane de oameni”, a mai precizat ministerul.

 

Rusia a mobilizat 300.000 de soldaţi în septembrie şi octombrie pentru a-i trimite în Ucraina şi încă 200.000 în cadrul ciclului său obişnuit de recrutare în noiembrie. Serviciile de informaţii militare ucrainene au raportat anterior că Rusia intenţionează să lanseze un nou val de mobilizare de 500.000 de recruţi pentru războiul împotriva Ucrainei.

 

Şoigu a anunţat, de asemenea, că intenţionează să formeze două corpuri de armată în apropierea graniţei cu Finlanda, ca o revenire parţială la organizarea forţelor din epoca sovietică în vestul Rusiei.

 

Un raport al serviciilor de informaţii militare ucrainene din 13 ianuarie arată că Rusia intenţionează să construiască o armată de două milioane de soldaţi prin valuri consecutive de mobilizare.

 

La începutul lunii decembrie, Vladimir Putin a negat că Rusia plănuieşte o nouă mobilizare, spunând că nu vede niciun motiv pentru o nouă rundă de recrutare. Dar, potrivit unor rapoarte recente, Kremlinul a continuat mobilizarea în mod ascuns.

UPDATE 9:30 Ucraina celebrează Ziua Integrităţii. Mesajul transmis de Zelensky

 Pe 22 ianuarie s-a semnat Actul Unirii Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Vest-Ucraineană.

Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale din Ucraina a creat o serie de carduri pentru ca restul lumii să poată explora o pagină importantă din istoria Ucrainei.

 

Zelensky a transmis un mesaj cu ocazia celebrării Legii Unificării: „Ucraina este unită pentru că este puternică. Ucraina este puternică pentru că este unită”. 

 

Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că unificarea istorică din 1919 a Republicii Populare Ucrainene şi a Republicii Populare Ucrainene de Vest a transmis două elemente de înţelepciune generaţiilor următoare. „Dacă lupta nu va fi oprită, mai devreme sau mai târziu va fi restaurat un stat unificat şi independent. Dacă nu se ajunge la o unitate adevărată, independenţa va fi pierdută”, a declarat Zelensky într-un discurs pentru a marca cea de-a 104-a aniversare a semnării Actului de unificare.

 

Pe 24 februarie, ucrainenii au dovedit că au stăpânit-o pe cea de-a doua, deoarece a devenit o nouă renaştere a unităţii ucrainene, a spus el. „Suntem uniţi pentru că suntem puternici. Suntem puternici pentru că suntem uniţi”, a spus Zelensky.

 

Sărbătoarea a fost oficial decretată în 1999, ţinându-se cont de marea însemnătate istorică a evenimentului unirii din 22 ianuarie 1919, se arată pe site-ul Ambasadei Ucrainei.

 

În anul 2011 Ziua Integrităţii a fost unită cu Ziua Libertăţii, marcată anterior la 22 noiembrie. Însă în 2014, prin decretul Preşedintelui, sărbătoarea a fost reînnoită ca Ziua Integrităţii Ucrainei.

 

Actul unirii pământurilor ucrainene în 1919 a fost în esenţă simbolic. Peste câteva săptămâni după aceasta bolşevicii au ocupat Kievul, iar mai târziu polonezii – Galiţia de Est, iar Cehoslovacia – Transcarpatia.  

 

UPDATE 8:10 Statul Major General: Ucraina respinge atacurile ruseşti în apropierea a 10 aşezări

UPDATE 7:50 Ministrul german al Apărării va vizita în curând Ucraina – mass-media 

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pentru ziarul german Bild am Sonntag că intenţionează să viziteze Ucraina în scurt timp, „probabil în următoarele patru săptămâni”.

 

Răspunzând la întrebarea lui Bild am Sonntag despre tancurile Leopard, Pistorius a declarat: „Suntem într-un dialog foarte strâns pe această temă cu partenerii noştri internaţionali, în primul rând cu SUA”.

 

UPDATE 7:30 Atacurile Rusiei avariază o întreprindere din regiunea Dnipropetrovsk

 

UPDATE 2:55 – Publicaţia Russia Today din Franţa se va închide din cauza sancţiunilor UE.Radiodifuzorul de stat rus RT France a anunţat că se închide după ce activele sale au fost îngheţate din cauza celui de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

 

UPDATE 1:25  – Oficial: O explozie de mină de teren a rănit patru persoane, inclusiv un copil, în regiunea Mykolaiv

Hanna Zamazieieva, şefa Consiliului Oblast Mykolaiv, a raportat pe 21 ianuarie că o maşină a lovit o mină în satul Liubomyrivka din Oblastul Mykolaiv. Potrivit acesteia, patru persoane au fost rănite, inclusiv un bebeluş de trei săptămâni. Ea a cerut locuitorilor să fie precauţi.

 

BILANŢUL

  • Potrivit ONU care furnizează cele mai echidistante informaţii şi cele mai exacte statistici, 6,952 de civili au fost ucişi şi alţi 11,144 au fost răniţi de la începerea războiului. 
  • Cele mai sumbre statistici sunt furnizate de generalul american Mark A. Milley, care susţine că invazia lui Putin a Ucrainei a dus la 200.000 de militari  ucişi sau răniţi ( aprox.100.000 de militari ucraineni, aprox. 100.000 de militari ruşi) şi la 40,000 de civili ucişi sau răniţi. 
  • Guvernul ucrainean estimează că 33,681 de civili au fost ucişi de forţele armate ale Rusiei, dar numai 10,000 de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa şi 115,290 de invadatori ruşi au fost ucişi. 
  • Comisia Europeană   transmite că 20.000 de civili au fost ucişi,  iar Director general al Statului Major al Uniunii Europene estimează că 60.000 de militari ruşi au fost ucişi.  Nu sunt statistici oficiale europene privind militarii ucraineni ucişi, dar preşedintele Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen a declarat din greşeală că şi-au pierdut viaţa 100,000 de militari ucraineni şi 20.000 de civili au fost ucişi. 
  • Sursele guvernamentale ruse evită să dea informaţii despre numărul civililor ucişi în Ucraina de războiul lui Putin, dar estimează în mod fals că au pierdut numai 5,937 de militari ruşi şi că au lichidat  61,207 de militari ucraineni. 

Ştirea iniţială 

Ucraina primeşte primul elicopter Sea King din Marea Britanie.Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat pe 21 ianuarie că elicopterele Sea King donate de Regatul Unit au sosit în Ucraina. Reznikov nu a precizat numărul de elicoptere obţinute. „Este o întărire puternică pentru marina ucraineană”, a spus Reznikov, potrivit Kyiv Independent

Între timp,  Parlamentul convoacă conducerea Ministerului Apărării în urma acuzaţiilor de corupţie.Comisia parlamentară a Ucrainei pentru securitate naţională, apărare şi informaţii convocă oficiali de rang înalt din Ministerul Apărării pentru a răspunde acuzaţiilor jurnaliştilor conform cărora ministerul cumpără alimente pentru armată la preţuri umflate. Ziarul ucrainean Zn.Ua a raportat pe 21 ianuarie că Ministerul Apărării a cumpărat alimente pentru militari la preţuri de două până la trei ori mai mari decât cele vândute la magazinele alimentare din Kiev. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro