Monday, March 20, 2023
Home Internațional LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 338. Franţa trimite avioane în Ucraina / Rusia atacă masiv zone rezidenţiale / Moscova neagă exploziile în zona uzinei de la Zaporojie / Putin pregăteşte o operaţiune de amploare în februarie-martie

LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 338. Franţa trimite avioane în Ucraina / Rusia atacă masiv zone rezidenţiale / Moscova neagă exploziile în zona uzinei de la Zaporojie / Putin pregăteşte o operaţiune de amploare în februarie-martie

by admin

UPDATE – Kremlinul: SUA demonizează grupul Wagner

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Washingtonul „demonizează” gruparea mercenară Wagner cu declaraţii „fără temei”, susţine tass. Grupul de mercenari pro-Kremlin Wagner este acuzat de crime de război şi atrocităţi, iar ieri SUA au impus sancţiuni companiei militare, numind-o „o organizaţie criminală transnaţională semnificativă”. Potrivit Marii Britanii, Grupul Wagner a desfăşurat 50.000 de mercenari în Ucraina.

UPDATE – Biden evaluează călătoria în Europa pentru a marca invazia

Preşedintele Joe Biden are în vedere o vizită în Europa luna viitoare, pentru a marca primul an de la invazia rusă în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de CNN, citând surse administraţiei americane. Călătoria nu a fost încă confirmată şi detaliile nu au fost încă finalizate, dar una dintre opririle preşedintelui ar putea fi Polonia, o ţară-cheie în sprijinul NATO pentru Kiev şi unde sunt staţionaţi în prezent mii de soldaţi americani. Pe de altă parte, este puţin probabil, a spus unul dintre oficialii americani, ca Biden să călătorească în Ucraina, din cauza condiţiilor de securitate.

UPDATE – Orban: Implicarea Ungariei în război este exclusă

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că implicarea Ungariei în războiul din Ucraina „este exclusă atâta timp cât sunt prim-ministru”, a spus el într-un interviu acordat radioului de stat. Potrivit lui Orban, totuşi, pentru toate celelalte ţări este prea târziu să se retragă: „Ceilalţi nu numai că sunt în pericol, dar au fost deja distruşi”, a spus el. Dacă se trimit arme, dacă se finanţează întregul buget anual al unuia dintre beligeranţi, dacă se promit din ce în ce mai multe arme moderne, atunci poţi spune ce vrei. Indiferent ce spui, eşti în război”.

UPDATE – Kiev: Avioane F-16 în curând pe cerul nostru

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a sugerat că partenerii internaţionali vor furniza Ucrainei un avion de luptă uşor multirol F-16. Danilov a postat pe Facebook un videoclip al aeronavei cu caracteristicile sale tehnice scriind: „În curând, pe cerul Ucrainei”. Zelenski, după acordul de a trimite tancuri, făcuse o cerere specifică aliaţilor occidentali de a furniza avioane militare.

UPDATE 14:00 – Kremlin: Biden poate opri războiul, dar nu o face

Preşedintele american Joe Biden are puterea de a pune capăt conflictului din Ucraina cerând Kievului să negocieze, dar până acum nu a făcut-o. Acest lucru a fost subliniat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conversaţie cu jurnaliştii. „Cheia regimului de la Kiev se află în mare parte în mâinile Washingtonului”, a spus Peskov, în briefingul său zilnic obişnuit. „Acum, vedem că actualul şef al Casei Albe nu vrea să folosească această cheie. Dimpotrivă, el alege calea de a da şi mai multe arme Ucrainei”, a adăugat Peskov conform The Guardian.

UPDATE 13:40 Putin pregăteşte o nouă ofensivă pentru februarie sau martie

Preşedintele rus Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina, relatează Bloomberg, citând nişte „oameni apropiaţi de Kremlin”. Noua ofensivă ar putea începe încă din februarie sau martie, spun sursele. Potrivit „oficialilor, consilierilor şi altor cunoscători ai situaţiei”, citaţi din nou de Bloomberg, „Kremlinul intenţionează să demonstreze că forţele sale sunt capabile să recâştige iniţiativa după luni de zile în care au pierdut teren, făcând presiuni asupra Kievului şi a susţinătorilor săi să accepte un fel de armistiţiu care lasă Rusiei controlul asupra teritoriului pe care îl ocupă acum”.

UPDATE 13:30 – Preşedinţia UE: Discuţie despre cum să facem faţă crimelor de război din Ucraina

„Astăzi vom discuta despre cum să abordăm crimele de război. Diferiţi actori investesc mult timp şi se gândesc la cum să abordăm această problemă. O strategie care implică atât organismele internaţionale de vreun fel, cât şi interacţiunea cu instanţele naţionale: experienţele din alte războaie şi alte crime de război reprezintă o modalitate practică şi eficientă de a face faţă acestui tip de crime de război”. Astfel, ministrul suedez al justiţiei, de la preşedinţia rotativă a UE, Gunnar Stommer, la sosirea sa la Consiliul informal de justiţie de la Stockholm. La întâlnire va avea loc şi un discurs al ministrului ucrainean al Justiţiei.

UPDATE 12:50 – Trupele ucrainene sosesc în Germania pentru a se antrena cu vehiculul de luptă Marder de infanterie

Berlinul a promis că va livra Ucrainei 40 dintre vehicule Marder  construite de germani pe 6 ianuarie, în aceeaşi zi în care administraţia Biden a promis 50 (mai târziu extins la 100) din echivalentul american – Bradley.

UPDATE 12:00 – Moscova îi cere ambasadorului german lămuriri cu privire la declaraţiile lui Baerbock

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a cerut astăzi ambasadorului Germaniei în Rusia să clarifice poziţia Berlinului cu privire la conflictul din Ucraina.

UPDATE 11:50 – Japonia extinde sancţiunile împotriva Rusiei

Japonia a introdus sancţiuni suplimentare împotriva persoanelor şi entităţilor ruse şi a extins restricţiile la export în Rusia, a informat Ministerul de Externe japonez pe 27 ianuarie. În conformitate cu noul pachet de sancţiuni, Japonia va interzice exporturile de tehnologie robotică şi produse medicale precum vaccinurile care pot fi utilizate în scopuri militare până la 49 de ani. 

UPDATE 11:40 – Polonia va livra Ucrainei 60 de tancuri modernizate

Tancurile de fabricaţie poloneză, bazate pe un T-72 sovietic modernizat, vor fi livrate pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 promise la începutul lunii ianuarie, potrivit lui Andrii Yermak, şeful biroului prezidenţial ucrainean. O cantitate nespecificată din tancurile  

UPDATE 11:00 – Bombe ruseşti peste Doneţk. Şase morţi ieri, nouă răniţi

Şase persoane au fost ucise şi alte nouă au fost rănite în urma bombardamentelor ruseşti de ieri în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda. „Pe 26 ianuarie, ruşii au ucis şase locuitori ai regiunii Doneţk: doi în Ocheretyny, doi în Bogoyavlenka, unul în Avdiivka şi unul în Paraskoviivka”, a scris Kirilenko. Alte nouă persoane din regiune au fost rănite, a adăugat el.

UPDATE 9:17 –  Statul Major Ucrainean: Rusia a pierdut 124.710 de militari în Ucraina din 24 februarie

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 27 ianuarie că Rusia a pierdut şi 3.182 de tancuri, 6.340 de vehicule blindate de luptă, 5.001 de vehicule şi rezervoare de alimentare cu combustibil, 2.180 de sisteme de artilerie, 452 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 221 de sisteme de apărare aeriană, 292 de avioane,   283 de elicoptere şi 18 bărci.

UPDATE 8:47 – Armata ucraineană loveşte patru puncte de control ruseşti

În ultima zi, forţele ucrainene au lovit patru puncte de control ruseşti, o bază temporară, două zone de concentrare a artileriei, un depozit de muniţii şi alte două ţinte cheie ruseşti, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa din 27 ianuarie.

UPDATE 5:47  – Forţele ruse bombardează regiunea Sumy

Guvernatorul regiunii Sumi Dmytro Zhyvytskyi a raportat că trupele ruse au vizat două dintre comunităţile din regiune, inclusiv comunităţile Velykopysarivka şi Bilopillia pe 26 ianuarie. Forţele ruse au bombardat comunitatea Bilopillia de două ori folosind obuziere şi au tras în satul Volfyne cu un lansator de grenade. 

 

UPDATE 05:00 FMI pregăteşte un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de până la 16 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional ia în considerare posibilitatea de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor multianual în valoare de până la 16 miliarde de dolari, pentru a ajuta la acoperirea nevoilor ţării. Ar putea servi, de asemenea, ca un catalizator pentru mai multe finanţări internaţionale, în timp ce Ucraina încearcă să respingă forţele ruse, au declarat pentru Bloomberg oameni familiarizaţi cu chestiunea.

UPDATE 04:00 Lockheed Martin este pregătit să mărească producţia de F16

SUA şi aliaţii vor să trimită avioane de luptă F16 în Ucraina. Frank St. John, directorul operaţional al Lockheed Martin, a declarat că „va creşte producţia de F-16 în Greenville [Carolina de Sud] pentru a ajunge la punctul în care vom putea asigura cu destule avioane orice ţară care alege să sprijine Ucraina”.

UPDATE 03:00 Exporturile de cereale ale Ucrainei ating un nivel record din cauza obstrucţiei ruseşti

Ministerul Economiei din Ucraina susţine că „în medie” două sau trei nave de marfă au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră în fiecare zi a lunii ianuarie, un record absolut negativ.

UPDATE 02:00 SUA vor furniza Ucrainei tancuri Abrams, dar fără armură specială

SUA intenţionează să trimită Ucrainei o configuraţie M1A2 mai avansată a tancului Abrams, însă versiunea mai veche pe care armata americană o are în depozit. Preşedintele Joe Biden a anunţat pe 26 ianuarie că SUA vor trimite Ucrainei un batalion de 31 de tancuri M1 Abrams, într-o demonstraţie semnificativă de sprijin pentru Kiev în lupta sa împotriva Rusiei.

UPDATE 01:00 Auditorii americani sosesc în Ucraina pentru a se asigura că „nici un ajutor sau arme nu sunt deturnate”

Săptămâna aceasta, SUA îşi trimite experţii şi consultanţii în Ucraina alături de Banca Mondială pentru a se asigura că „nu sunt deturnate fondurile de ajutor sau arme”, a declarat Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland.

UPDATE 00:00 Oficialii ucraineni admit pierderea oraşului Soledar

Pentru prima dată, armata ucraineană a recunoscut că s-a retras din oraşul minier Soledar, situat la 10 kilometri nord de Bakhmut. Rusia a încercat să-l cucerească de luni de zile, iar Ministerul rus al Apărării a revendicat victoria încă de pe 13 ianuarie.

Trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă din Soledar, iar acum s-au regrupat la periferia oraşului, a declarat Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei.

Cherevatyi nu a indicat când s-au retras trupele ucrainene sau în ce proporţie mai deţin controlul anumitor zone din oraş.

Rezumatul zilei:

Ministru francez transmite că încă nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leclerc în Ucraina

Franţa nu a luat încă o decizie cu privire la transferul tancurilor de luptă principale Leclerc către Ucraina, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, în timpul vizitei sale la Odessa, joi, a relatat ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda. 

 

Poziţia Franţei contrastează cu cea a Marii Britanii, Germaniei şi SUA, care au aprobat deja trimiterea tancurilor de luptă principale Challenger, Leopard şi, respectiv, Abrams către Ucraina. Spre deosebire de Germania, care a crescut sprijinul militar pentru Ucraina sub presiunea aliaţilor şi a presei, guvernul francez nu a fost atât de mult criticat, în ciuda faptului că a adoptat uneori o poziţie similară cu cea a Germaniei. 

 

Colonna a mai spus că sistemele suplimentare de apărare antiaeriană rămân o prioritate pentru Ucraina. Ea a adăugat că Franţa va „răspunde la această cerere” de apărare aeriană. 

 

Canada va oferi Ucrainei 4 tancuri Leopard 2, a declarat ministrul Apărării  joi.

Kuleba: reprezentanţii din 20 de ţări s-au întalnit la Praga pentru constituirea Tribunalului special pentru crime de război

 

Reprezentanţii a 20 de ţări s-au întâlnit la Praga pentru a discuta despre înfiinţarea unei instanţe speciale pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat pe Twitter de ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. „Ne concentrăm asupra modalităţilor de a face dreptate”, a scris el, mulţumindu-i omologului său ceh Jan Lipavsky pentru găzduirea evenimentului.  

 

Statele Unite impun sancţiuni asupra Grupului Wagner, desemnat entitate criminală transnaţională 

 

FMI are în vedere un pachet de ajutor pentru Ucraina de până la 16 miliarde de dolari 

 

Acest lucru a fost raportat de agenţia Bloomberg citând unele surse, conform cărora fondurile ar urma să fie folosite pentru a ajuta ţara, dar şi ca un catalizator pentru continuarea ajutorului internaţional. Programul de ajutor este legat de diferite condiţii, inclusiv de sprijin din partea G7 şi a ţărilor creditoare şi creditoare ale Kievului. 

 

Într-un interviu recent acordat postului Sky News, preşedintele Zelensky i-a declarat jurnalistului britanic Kay Burley că Vladimir Putin este „nimeni” pentru el în urma atacării Ucrainei de către Rusia şi că nu are niciun interes să se întâlnească cu acesta. 

„Nu este de interes pentru mine”, a spus Zelensky despre o potenţială întâlnire faţă în faţă cu Putin. „Nu este interesant să mă întâlnesc, nu este interesant să vorbesc. De ce? Pentru că am avut o întâlnire cu el în formatul Normandia, a fost înainte de invazia la scară largă. L-am văzut pe omul care a spus un lucru şi apoi a făcut altul”.

 

De asemenea, Zelensky a declarat pentru Sky News că Ucraina ţine evidenţa numărului masiv de victime în rândul ruşilor pe câmpul de luptă. El a adăugat că, în calitate de tată, nu poate înţelege cum familiile din Rusia au permis ca fiii lor să fie trimişi să moară luptând într-un război nedrept.  

 

Regatul Unit va începe săptămâna viitoare instruirea soldaţilor ucraineni cu privire la modul de utilizare a tancurilor trimise

 

Ministrul Apărării, Alex Chalk, a declarat pentru Comune: „În chestiunea antrenamentului, sunt încântat să spun că este de aşteptat să înceapă săptămâna viitoare, luni”.

 

La momentul în care tancurile Challenger 2 vor sosi în Ucraina, el a adăugat: „Intenţia este ca acesta să fie la sfârşitul lunii martie şi, de acum până atunci, un program de antrenament cu adevărat semnificativ, nu doar pentru echipajele de tancuri care vor opera acest lucru. vehicul, dar şi pentru cei care vor fi însărcinaţi cu întreţinerea lui”.

 

Dl Chalk le-a spus anterior parlamentarilor: „Echiparea Ucrainei pentru a împinge Rusia din teritoriul său este la fel de importantă ca şi echiparea lor pentru a apăra ceea ce au deja. Împreună vom continua să sprijinim Ucraina să treacă de la rezistenţa forţelor ruse la expulzarea lor de pe teritoriul ucrainean”.

 

Ministrul a salutat, de asemenea, anunţurile guvernelor german şi american că vor trimite tancuri în Ucraina, adăugând: „Hotărârea noastră unită poate şi se va dovedi decisivă. În 2023 suntem mai hotărâţi ca niciodată. Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. .” 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro