Wednesday, March 22, 2023
Home Sănătate Mamografii gratuite, fără trimitere și fără card de sănătate, în șase localități sucevene

Mamografii gratuite, fără trimitere și fără card de sănătate, în șase localități sucevene

by admin

Caravana va ajunge luna aceasta la Ră­dăuți, Cajvana, Horodniceni, Fălticeni, Liteni și Forăști. Pot bene­ficia de aceste investigații gratuite femeile cu vârste între 50 și 69 de ani

În luna februarie,  Institutul Regional de Oncologie (IRO) va trimite în județul nostru și o Unitate Mobilă de Screening, dotată cu mamograf digital și materiale sanitare, pe lângă caravana mobilă pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin, iar femeile care corespund criteriilor stabilite în proiect se pot testa gratuit.

”ONCOFEM Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este un proiect cu finanțare europeană și se adresează femeilor din Regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României (județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău). O unitate de screening mobilă pentru depistarea cancerului de sân va ajunge astfel în județul nostru, prima oprire fiind programată în municipiul Rădăuți, în zilele de 13, 14 și 15 februarie. În zilele de 16 și 17 februarie se vor putea testa femeile din zona orașului Cajvana, caravana fiind prezentă în curtea Primăriei Cajvana. Pe lista deplasărilor urmează comuna Horodniceni, pe data de 20 februarie, urmând ca în zilele de 21 și 22 februarie, aceasta să ajungă la Fălticeni. Pe data de 23 februarie, personalul medical coordonat de către Institutul Regional de Oncologie Iași va fi prezent în orașul Liteni iar ultima oprire din această lună este programată pentru data de 24 februarie, în comuna Forăști.

Criteriile pentru a beneficia de testare gratuită sunt: femeile cu vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani fără o zi, care nu au mai făcut în ultimele 12 luni mamografie, nu au diagnostic confirmat de cancer mamar, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar, nu sunt însărcinate și nu alăptează.

Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită, atât pentru femeile asigurate cât și pentru cele neasigurate, care trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate în original și copie, fără trimitere sau card de sănătate. Mamografiile se vor face la Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital 3D. (C.R.)

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro