Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că prioritatea Guvernului în această perioadă este implementare PNRR, dar următorul pas care va trebui făcut este aplicarea unei forme de reorganizare administrativ-teritorială şi o reformă a sistemului bugetar.
Şeful Executivului participă, vineri, la Adunarea generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, alături de preşedintele interimar Ilie Bolojan, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, şi de candidatul coaliţiei de guvernare la prezidenţiale, Crin Antonescu.
„Din punct de vedere guvernamental, prioritatea Guvernului, în acest moment, prioritatea numărul unu este PNRR. Am luat fiecare proiect în parte, cu fiecare ministru. Sunt proiecte, reforme şi investiţii. Reformele, normal, trebuie făcute la nivelul Guvernului. Sunt investiţii care ţin de anumite ministere, pe care le pot face direct miniştrii şi sunt investiţii care trebuiesc puse în aplicare împreună cu administraţiile locale. Foarte multe dintre ele, mai ales în zona de învăţământ şi în zona de sănătate, sunt într-o colaborare strânsă cu preşedinţii consiliilor judeţene şi cu administraţiile judeţene. Dacă vedem un pas după acest efort pe care va trebui să-l facem împreună şi să ne coordonăm în următoarea perioadă, după ce domnul ministru Boloş va finaliza negocierile de la Bruxelles, renegocierea PNRR, ar trebui (…) iarăşi să ne strângem şi părerea mea, să câştigăm timp, să facem un efort şi să stăm cu fiecare proiect în parte, din fiecare judeţ, şi să vedem atât stadiul fizic, cât şi stadiul financiar”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
El a subliniat că următorul pas ţine de aplicarea unei forme de reorganizare administrativ-teritorială şi o reformă a sistemului bugetar.
„Următorul pas înseamnă reformă. Trebuie să recunoaştem şi să ne asumăm, chiar dacă suntem într-o perioadă electorală, că va trebui o formă de reorganizare administrativ-teritorială şi o reformă a sistemului bugetar. Asta nu înseamnă ca va veni cineva să închidă comune sau să desfiinţeze, dar cred că la nivelul de servicii, a serviciilor publice, pe care multe dintre ele dumneavoastră, deja, le coordonaţi – apă, canal, gunoiul integrat. Toate aceste servicii, cred că nu ne mai putem permite ca fiecare UAT să aibă contabilitate, să aibă serviciu de achiziţii. Avem consilii judeţene. Statistic, dacă ne uităm, cei care au capacitatea de a atrage fonduri europene, cei care au capacitatea de a face împrumuturi, cei care au capacitatea administrativă de a mişca lucrurile, în primul rând, sunt consiliile judeţene şi pe urmă primăriile, municipii reşedinţă de judeţ. Astfel trebuie să fie noua osatură a administraţiei locale”, a afirmat Ciolacu.
El a adăugat că această reorganizare va trebui să vină la pachet şi cu reforma administraţiei centrale.
„Veţi vedea, în perioada următoare, că vor veni comasările de agenţii, schimbat tot sistemul de avizare care vă ocupă foarte mult timp. Trebuie să ne asumăm curajos acest lucru şi trebuie să-l spunem, chiar dacă, repet, suntem într-o perioadă electorală. Fiindcă se vede cu ochiul liber această necesitate. Avem un deficit calculat şi avem o proiecţie pe şapte ani. Am avut nişte negocieri foarte bune cu Comisia. În acest moment este rândul nostru să livrăm, mai ales în contextul în care avem în continuare o criză de securitate zonală, în mod accentuat în zona noastră. Nu putem merge înainte fără aceste lucruri”, a declarat Ciolacu.
Editor : C.L.B.