Thursday, November 30, 2023
Home Tehnologie Măsuri de siguranță în dotarea mașinilor crossover SUV

Măsuri de siguranță în dotarea mașinilor crossover SUV

by admin

Sistemele care te protejează în cazul unei coliziuni

Structura caroseriei unui crossover SUV joacă un rol fundamental în protecția pasagerilor în cazul unui accident. Producătorii folosesc tehnologii avansate de inginerie pentru a proiecta caroseriile în așa fel încât să poată absorbi și dispersa impactul în mod eficient. Prin utilizarea materialelor ușoare și solide, cum ar fi oțelul de înaltă rezistență și aluminiul, greutatea vehiculului este redusă, iar în același timp se asigură o rezistență mai mare în caz de coliziune.

De asemenea, anumite modele de crossover SUV dispun de zone de absorbție a impactului frontal și lateral, care pot absorbi și dispersa impactul, pentru a preveni sau atenua rănirea pasagerilor în caz de accident. Pe lângă acestea, airbag-urile și centurile de siguranță sunt două dintre cele mai cunoscute și folosite soluții de protecție pentru automobilele moderne. Airbag-urile funcționează în tandem cu centurile de siguranță, menținând pasagerii în poziția corectă și protejându-i în eventualitatea unui impact. În afară de airbag-urile frontale, multe mașini de tip crossover SUV sunt echipate cu airbag-uri laterale și cortină, care oferă o protecție suplimentară în cazul unui impact lateral sau chiar al unei răsturnări.

Tehnologiile de asistență care îți oferă un plus de siguranță

Chiar dacă ai experiență și conduci prudent, este important ca mașina ta să îți ofere tot sprijinul necesar pentru a evita evenimentele neplăcute. Un crossover SUV modern înseamnă nu doar confort, ci și siguranță crescută, fiind dotat cu tehnologii de asistență la conducere, care te protejează de fiecare dată când pornești la drum:

 • Sistemele de avertizare în caz de coliziune sunt proiectate pentru a detecta vehiculele sau obstacolele din fața ta și a te avertiza în cazul unui risc de coliziune iminent. Dacă sistemul detectează că te apropii prea rapid de un alt vehicul sau că există un obstacol în fața ta, acesta emite avertizări vizuale și sonore, pentru a te atenționa să reduci viteza sau să iei măsuri în timp real pentru a evita coliziunea.
 • Frânarea automată de urgență este o caracteristică extrem de utilă, ce completează sistemul de avertizare. Se poate întâmpla să nu reacționezi suficient de rapid, caz în care crossover-ul tău poate lua măsuri pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Frânarea automată utilizează o serie de senzori, inclusiv camere video și radar, pentru a detecta obstacolele din trafic. Scopul principal al acestei tehnologii este de a minimiza sau chiar de a evita accidentele, reducând riscul vătămării în caz de coliziune. Dacă sistemul detectează un pericol iminent, iar tu nu reacționezi, acesta va interveni automat pentru a frâna. Frânarea automată este deosebit de valoroasă în situații de trafic intens, oferind o măsură suplimentară de siguranță, mai ales în cazul în care apar momente de distragere sau de oboseală la volan.
 • Asistența la menținerea benzii de circulație este o tehnologie care monitorizează poziția mașinii tale în raport cu benzile și te ajută să menții o traiectorie corectă. Dacă mașina începe să iasă din banda de circulație fără semnalizare, acest sistem poate interveni pentru a corecta direcția și pentru a te readuce pe banda ta.
 • Controlul adaptiv al vitezei (ACC) este o tehnologie care îți permite să menții o distanță constantă față de vehiculul din fața ta. Dacă acesta încetinește sau se oprește, ACC-ul reduce automat viteza mașinii tale pentru a menține o distanță de siguranță. O astfel de tehnologie este extrem de utilă în traficul urban sau pe autostradă, reducând riscul de coliziuni cauzate de schimbările bruște de viteză ale mașinilor din fața ta. Dacă îți dorești un crossover SUV care dispune de astfel de tehnologii, poți opta pentru un Opel Mokka, care include o gamă completă de funcții de asistență a șoferului, cum ar fi asistentul pentru menținerea benzii, avertizarea privind depășirea benzii de circulație, sistemul de frânare automată de urgență și tempomatul automat. Tempomatul este o tehnologie extrem de utilă, ce îi permite mașinii să accelereze și să frâneze când este necesar, pentru a menține întotdeauna o distanță optimă de siguranță față de autovehiculul aflat în fața ta.

Sisteme de asistență care te ajută să parchezi simplu și sigur

Parcarea poate fi de multe ori o provocare, mai ales în mediul urban. Pentru a te ajuta să parchezi fără griji, mașinile crossover SUV sunt echipate cu tehnologii de asistență care îți vor simplifica viața:

 • Camerele de luat vederi sunt tehnologii special concepute pentru a-ți permite să efectuezi manevrele de parcare în condiții de siguranță. Sunt montate pe partea din spate, pe cea din față sau în lateral și îți oferă o imagine panoramică a zonei din jurul mașinii, ajutându-te să observi mai ușor obstacolele sau alte automobile. Aceste camere sunt deosebit de utile în timpul parcării în spații strâmte sau în timpul manevrelor în parcări aglomerate.
 • Senzorii de parcare sunt amplasați în diferite locuri ale mașinii și pot detecta obstacolele din jurul vehiculului. Acești senzori emit semnale sonore sau vizuale pentru a te avertiza cu privire la distanța față de obiectele din jur, ajutându-te să eviți lovirea unor obiecte sau a altor mașini în timp ce parchezi.
 • Asistența activă la parcare este o tehnologie avansată care poate efectua manevre de parcare în locul șoferului sau poate oferi direcții precise, pentru a ghida mașina în locul dorit. Aceasta este adesea disponibilă în două variante: asistența la parcare paralelă și asistența la parcare perpendiculară. Pentru parcare paralelă, sistemul poate detecta spațiile de parcare adecvate și poate prelua controlul volanului pentru a efectua manevra de parcare, în timp ce tu ești cel care monitorizează procesul. În cazul parcării perpendiculare, sistemul te poate ajuta la găsirea unui loc de parcare adecvat și la ghidarea mașinii, pentru a intra în locul respectiv.

Farurile performante care îți oferă mai multă vizibilitate

O altă inovație importantă în materie de siguranță a mașinilor moderne este reprezentată de farurile cu matrice. Acestea oferă o serie de avantaje în ceea ce privește vizibilitatea și siguranța pe timp de noapte:

 • Efectul anti-orbire – farurile de ultimă generație sunt prevăzute cu tehnologie anti-orbire, concepută pentru a proteja privirea șoferilor care vin din sens opus sau circulă în fața ta. Fascilulul de lumină se ajustează în mod automat, astfel încât să nu-i deranjeze pe ceilalți participanți la trafic.
 • Vizibilitate crescută și confort – farurile cu matrice oferă o vizibilitate îmbunătățită în condiții de iluminare scăzută sau în condiții de vreme nefavorabilă. Aceste faruri pot ilumina automat zonele întunecate, așa că nu mai trebuie să te concentrezi pe schimbarea manuală a fazei lungi și scurte.
 • Flexibilitate în iluminare – un sistem de faruri cu matrice poate ajusta individual fiecare LED, pentru a crea modele de iluminare personalizate, care se pot adapta la condițiile de conducere. De exemplu, acestea pot identifica viraje sau intersecții și pot ilumina în consecință, oferind o imagine mai clară și mai precisă a drumului din față.
 • Semnalizare inteligentă – un alt beneficiu al farurilor cu matrice este capacitatea de a semnaliza inteligent. Acestea pot ajusta iluminarea în funcție de direcția în care se deplasează vehiculul, indicând astfel intenția șoferului de a vira sau de a schimba banda.
 • Reducerea riscului de accidente – datorită iluminării îmbunătățite și a controlului precis al fasciculului de lumină, farurile cu matrice pot ajuta la reducerea riscului de accidente, în special în condiții de vizibilitate redusă. Acestea îți oferă mai mult timp pentru a observa obstacolele și implicit posibilitatea de a reacționa prompt în cazul unui pericol iminent.

Un exemplu de automobil care dispune de astfel de tehnologie este Opel Mokka, dotat cu faruri adaptive cu efect permanent anti-orbire Intelli-Lux LED® Matrix. Datorită acestora, poți să conduci mereu în cele mai bune condiții de vizibilitate, fără a-i deranja pe ceilalți șoferi.

Mașinile crossover SUV pot fi soluția perfectă pentru orice șofer care pune accent pe siguranță și confort. Dacă vrei să oferi un plus de protecție familiei tale, investiția într-un crossover SUV cu tehnologii de siguranță de ultimă generație poate face o diferență semnificativă în reducerea riscului de accidente.

(2679)

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro