Mersul pe jos, recunoscut ca una dintre cele mai accesibile și eficiente forme de activitate fizică, contribuie semnificativ la menținerea sănătății și la reducerea riscului de apariție a anumitor forme de cancer. Această concluzie este susținută de un studiu recent realizat de Universitatea din Oxford, care evidențiază rolul esențial al mișcării zilnice în prevenirea bolilor cronice.
Un nou studiu confirmă legătura dintre activitatea fizică zilnică și reducerea riscului de cancer, evidențiind beneficiile unei simple plimbări zilnice.
Legătura între numărul de pași făcuți zilnic și probabilitatea de a dezvolta cancer
Un studiu amplu realizat de Universitatea din Oxford, citat de The Independent, sugerează că simplul act de a merge pe jos în fiecare zi ar putea contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer. Cercetarea, desfășurată pe un eșantion de peste 85.000 de persoane din Marea Britanie, a identificat o legătură între numărul de pași făcuți zilnic și probabilitatea de a dezvolta până la 13 tipuri diferite de cancer.
Analiză prospectivă a fost desfășurată pe un eșantion de participanți care au purtat, timp de 7 zile, dispozitive de monitorizare a activității fizice (accelerometre) la nivelul încheieturii mâinii, fiind ulterior monitorizați pentru incidența cancerului pe o durată medie de urmărire de 5,8 ani. Dispozitivele aplicate au determinat nivelul total de activitate fizică, comportamentul sedentar, activitatea fizică de intensitate ușoară, activitatea fizică de intensitate moderată până la viguroasă și numărul de pași. Rezultatul urmărit a fost un compozit format din 13 tipuri de cancer asociate anterior cu un nivel scăzut de activitate fizică, conform studiilor bazate pe chestionare. (studiu)
Cercetătorii au analizat 13 tipuri specifice de cancer inclusiv: esofagian, hepatic, pulmonar, renal, gastric, endometrial, leucemie mieloidă, mielom, colon, cap și gât, rectal, vezical și mamar. Pe parcursul celor aproape șase ani de monitorizare, aproximativ 3% dintre participanți la studiu au dezvoltat unul dintre aceste tipuri de cancer. Cele mai frecvente au fost cancerele de colon, rectal și pulmonar la bărbați, iar la femei cele de sân, colon, endometrial și pulmonar.
Nivelurile mai ridicate de activitate fizică au fost asociate în mod semnificativ cu un risc redus pentru șase tipuri de cancer precum: gastric, vezical, hepatic, endometrial, pulmonar și de cap și gât, potrivit Sciencealert.
Praguri clare de beneficii
Potrivit datelor colectate, beneficiile la nivelul organismului încep să apară de la aproximativ 5.000 de pași pe zi. Sub acest prag, protecția împotriva cancerului nu este semnificativă. La 7.000 de pași, riscul de a dezvolta cancer scade cu 11%, iar la 9.000 de pași, riscul scade cu până la 16%. După acest punct, beneficiile se stabilizează, indicând că întreținerea unui nivel moderat de activitate zilnică poate fi suficientă.
Aceste rezultate consolidează recomandarea populară de a face 10.000 de pași pe zi, nu numai pentru menținerea sănătății generale, ci și ca o posibilă strategie de prevenire a cancerului. Asocierile dintre numărul de pași și riscul de cancer au rămas valabile chiar și după ajustarea rezultatelor în funcție de alți factori demografici precum indicele de masă corporală (IMC), stilul de viață, dieta alimentară sau fumatul.
Nu viteza contează, ci mișcarea în sine
Studiul a evaluat și intensitatea pașilor, adică ritmul mersului. Deși mersul mai alert a fost inițial asociat cu un risc mai mic de apariția a unui tip de cancer, atunci când a fost luată în calcul activitatea fizică totală, viteza nu a mai avut un impact semnificativ. Rezultatul studiului evidențiază că nu contează cât de repede mergi, ci cât de mult te miști.
Spre deosebire de studiile anterioare, bazate pe auto-raportări adesea inexacte din partea oamenilor, cercetarea de față s-a bazat pe date obiective colectate cu ajutorul dispozitivelor purtabile. Mai mult, studiul s-a remarcat prin faptul că nu a pus accentul pe exerciții fizice intense, ci pe activități ușoare și accesibile, precum mersul pe jos.
Mersul pe jos timp de aproximativ 40 de minute pe zi poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung, fără a fi necesar ca acest efort să fie realizat într-o singură sesiune. Activitatea fizică poate fi distribuită pe parcursul zilei prin gesturi simple, precum alegerea scărilor în locul liftului, efectuarea unei plimbări în timpul pauzei de prânz, mersul pe jos în timpul convorbirilor telefonice sau parcarea la o distanță mai mare față de destinație.
Editor : C.S.