miercuri, octombrie 2

Mark Rutte şi-a început prima zi la conducerea NATO reafirmând susţinerea pentru Ucraina. El a avut și un mesaj pentru președintele rus Vladimir Putin, potrivit News.ro.

Instalarea fostului premier olandez la sediul NATO de la Bruxelles are loc într-o atmosferă de incertitudini puternice.

Războiul face în continuare ravagii în Ucraina, la doi ani şi jumătate după invazia rusă, iar rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie este aşteptat cu anxietate atât pe ambele maluri ale Atlanticului, cât şi la Kiev, a cărui supravieţuire depinde de susţinerea militară din Occident.

În prima sa conferinţă de presă, noul secretar general al NATO s-a arătat ferm, la fel ca predecesorul său Jens Stoltenberg, în privinţa necesităţii susţinerii Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să-şi dea seama” că NATO „nu va ceda” în sprijinul acordat Ucrainei, a subliniat el.

„Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai devreme se va termina” războiul, a spus el.

El a promis să se asigure că NATO este pregătită să facă faţă ameninţării Rusiei.

În acest sens, el a avertizat că e nevoie de cheltuieli militare mai mari.

„Nu există o alternativă gratuită, dacă vrem să fim la înălţimea provocărilor care ne aşteaptă”, a subliniat el.

Doar 23 dintre cele 32 de state membre şi-au atins obiectivul stabilit în urmă cu zece ani de a aloca cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare. Iar mai multe dintre ele dau asigurări că este necesar mai mult împotriva Kremlinului.

Iar în contextul în care NATO este îngrijorată de ascensiunea puterii Chinei, Mark Rutte a avertizat din nou Beijingul, în linia concluziilor summitului Alianţei de la Washington din iulie.

„China nu poate continua să aţâţe cel mai important conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără ca interesele şi reputaţia sa să nu fie afectate”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi instalarea lui Mark Rutte, căruia i-a amintit obiectivul Kievului de a adera la Alianţă ca membru cu drepturi depline.

„Locul Ucrainei este în NATO”, a dat asigurări Mark Rutte.

Editor : M.B.

Acțiune.
Exit mobile version