Wednesday, March 22, 2023
Home Sănătate Ministerul Sănătăţii: DSP Braşov a raportat moartea unui copil de 2 ani. Cauza decesului nu ar fi gripa

Ministerul Sănătăţii: DSP Braşov a raportat moartea unui copil de 2 ani. Cauza decesului nu ar fi gripa

by admin

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a comunicat decesul unui copil în vârstă de 2 ani, iar, din informaţiile furnizate, cauza decesului nu a fost infecţia cu virus gripal, informează Ministerul Sănătăţii.

Un copil de 2 ani a decedat în Brașov. Cauza nu este gripa / Foto: Arhivă

  În acest moment, rata de pozitivare la gripă este de 37%. Autoritățile spun că nu vor să introducă restricții, așadar nu declară epidemie de gripă.  

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, joi, primele două decese confirmate cu virus gripal din actualul sezon.  Este vorba despre o tânără de 25 de ani din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3 și o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, având condiții medicale pre-existente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Cu toate că numărul de cazuri de gripă crește, ministerul Educației a transmis, joi, că școlile se vor deschide normal luni, 9 ianuarie. Trecerea în online sau în sistem hibrid se va decide în funcție de evoluția situației epidemiologice. 

În școli va fi făcut triaj, iar elevii cu infecții respiratorii vor fi trimiși acasă. Masca va fi doar recomandată, a anunțat și ministrul Educației Ligia Deca.

Măsuri recomandate la nivelul populației 

Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție  

Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului  

Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință  

Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare  

Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean  

Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârstă peste 65 de ani, gravide, bolnavii cronici. 

De asemenea, ministerul Sănătății a publicat lista medicamentelor antitermice, antiinflamatoare și antivirale pentru gripă care sunt disponibile în România, în contextul crizei de medicamente din farmacii.   

Potrivit sursei citate, în sezonul 2018-2019 au fost raportate 199 decese, iar în perioada 2019-2020 au fost raportate 73 decese cauzate de gripă. Acest ultim sezon a fost influenţat de măsurile luate la debutul pandemiei de COVID-19.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro